Δίκη Χρυσής Αυγής: Διέκοψε το δικαστήριο για αύριο – Η δυνατότητα βίαιης προσαγωγής
Για τις έντεκα το πρωί της Παρασκευής διέκοψε τη συνεδρίασή του το τριμελές εφετείο κακουργημάτων που δικάζει την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.
Η δίκη βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία. Μέχρι τη διακοπή ήταν σε εξέλιξη οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά στους πελάτες τους. Οι αγορεύσεις δεν ολοκληρώθηκαν για το σύνολο των ενόχων και από αυτό το σημείο θα αρχίσει αύριο η διαδικασία.
Πάντως, λίγο νωρίτερα, η συνήγορος του Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου κατήγγειλε ότι αστυνομικός παρακολουθούσε τον πελάτη της στη δουλειά του με την αντίδραση της εισαγγελέως να είναι άμεση: «Ο εισαγγελέας είναι αρμόδιος για την εκτέλεση των αποφάσεων. Δεν έχει δοθεί τέτοια εντολή» τόνισε η κυρία Αδαμαντία Οικονόμου, απαντώντας στην καταγγελία.
Συγκεκριμένα η υπεράσπιση συγκεκριμένου κατηγορούμενου ανέφερε πως από το πρωί κάποιος αξιωματικός τον παρακολουθεί στον χώρο εργασίας του. Η συνήγορος ρώτησε λοιπόν αν υπάρχει σχετική εντολή αναφορικά με τους καταδικασθέντες. Η εισαγγελέας απαντώντας τόνισε ότι δεν υπάρχει τέτοια εντολή.
Μπρος-πίσω με τα ελαφρυντικά
Υπενθυμίζεται ότι την απόρριψη των ελαφρυντικών για τους 7 καταδικασθέντες για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή (Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Χρήστο Παπά και Αρτέμη Ματθαιόπουλο) ζήτησε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, με την απόφαση των ποινών να αναμένεται εντός της ημέρας, μετά τη χθεσινή ιστορική απόφαση.
Ενώ η εισαγγελέας του Εφετείου, Αδαμαντία Οικονόμου, είχε ζητήσει αρχικά να αναγνωριστεί μόνο ο σύννομος βίος στους κατηγορούμενους πρώην βουλευτές Ευστάθιο Μπούκουρα, Δημήτριο Κουκούτση και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, άλλαξε την πρότασή της και προχώρησε σε επέκταση της χορήγησης του ελαφρυντικού, σε κάθε άλλο κατηγορούμενο ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση χωρίς να έχει άλλη κακουργηματική πράξη, μετά από αντιδράσεις της υπεράσπισης.
Διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτό δεν αφορά τους «επικεφαλής» που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και άλλους κατηγορούμενος όπως ο Γιώργος Ρουπακιάς, οι δύο καταδικασθέντες για τη δολοφονία Λουκμάν, οι συνεργοί στη δολοφονία Φύσσα, οι καταδικασθέντες για Αντίπνοια, Συνεργείο, οι κατηγορούμενοι για επίθεση στους αλιεργάτες κλπ.
Η δυνατότητα βίαιης προσαγωγής
Όπως σημειώνει το protothema.gr , το δικαστήριο εφόσον ανακοινώσει την απόφασή του για τις ποινές που θα επιβάλλει στους καταδικασθέντες έχει τη δυνατότητα να διατάξει τη βίαιη προσαγωγή τους ενώπιον του. Έτσι, σε όσους επιβάλλει ποινές έχει τη δυνατότητα εφόσον το αποφασίσει να τους οδηγήσει στη δικαστική αίθουσα και μετά να αποφασίσει αν θα τους χορηγήσει ή όχι αναστολές στην εκτέλεση της ποινής τους.
Επίσης, το δικαστήριο μπορεί να εκφωνήσει την απόφαση του για τις ποινές και τις αναστολές χωρίς να είναι παρόντες στο δικαστήριο όσοι καταδικάσθηκαν. Σε μια τέτοια περίπτωση και εφόσον το δικαστήριο επιβάλλει ποινές χωρίς αναστολές, τότε μπορεί να διαβιβάσει την απόφασή του στις αρμόδιες αρχές, οι οποίες θα πρέπει να αναζητήσουν τους καταδικασθέντες για να εκτελέσουν την απόφαση, δηλαδή να τους οδηγήσουν στη φυλακή.
Να σημειωθεί ότι οι καταδικασθέντες έχουν δικαίωμα από τη νέα ποινική νομοθεσία να μην παρίστανται στη δίκη μέχρι και την ανακοίνωση της απόφασης επί των αναστολών, καθώς μπορούν να εκπροσωπούνται από τους δικηγόρους τους, δυνατότητα που άσκησαν οι περισσότεροι εκ των κατηγορουμένων σε όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας. Στην όποια περίπτωση πάντως, η Αστυνομία είναι σε απόλυτη ετοιμότητα είτε για τη βίαιη προσαγωγή των ενόχων, εφόσον το δικαστήριο ασκήσει αυτή τη δυνατότητα, είτε για την εκτέλεση της απόφασης, να οδηγήσουν δηλαδή στη φυλακή όσους τυχόν αποφασισθεί ότι οι ποινές τους θα είναι εκτελεστές και όχι με αναστέλλουσα δύναμη.