Περισσότερα από 380.000 νέα κρούσματα κορονοϊού έχουν καταμετρηθεί τις τελευταίες 7 μέρες στην Ευρώπη. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων που καταγράφεται σε διάστημα μιας εβδομάδας στη γηραιά ήπειρο από τότε που ξέσπασε η πανδημία. Η Covid-19 έχει προσβάλλει συνολικά περισσότερους από 5 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, συνολικά 5.000.421 κρούσματα νέου κορονοϊού και 227.130 θάνατοι από Covid-19 έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη. Από τα κρούσματα αυτά περισσότερα από τα μισά έχουν καταγραφεί στη Ρωσία (1.122.241 κρούσματα, 19.799 νεκροί), στην Ισπανία (682.267 κρούσματα, 30.904 νεκροί), στη Γαλλία (502.541 κρούσματα, 31.416 νεκροί) και στη Βρετανία (403.551 κρούσματα, 41.825 νεκροί).
Η άνοδος των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν τις τελευταίες 7 ημέρες αποδίδεται εν μέρει στη μεγάλη αύξηση των διαγνωστικών τεστ σε ευρωπαϊκά κράτη, όπως στη Γαλλία, όπου περισσότερα από ένα εκατομμύριο τεστ διενεργούνται εβδομαδιαίως.
Ωστόσο, σημαντικό μέρος των κρουσμάτων εκτιμάται ότι εξακολουθεί να μην εντοπίζεται, καθώς πρόκειται για λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις ή ασυμπτωματικές.
Αγωνία στη Βρετανία
Τα περισσότερα θύματα του κορονοϊού στην Ευρώπη μετρά η Βρετανία, με περίπου 42.000 θανάτους. Την Τετάρτη ανακοινώθηκαν 37 θάνατοι ασθενών που είχαν βρεθεί θετικοί στον ιό τον τελευταίο μήνα. Ισάριθμοι ασθενείς έχασαν τη ζωή τους την Τρίτη. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων από τις 14 Ιουλίου.
Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν την Τετάρτη 6.178 νέα κρούσματα, τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων μέσα σε ένα 24ωρο από την 1η Μαΐου.
Τις τελευταίες εβδομάδες αυξάνονται δραματικά τα κρούσματα στη χώρα, οδηγώντας τους επιστήμονες σε προβλέψεις για 50.000 ημερησίως μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, αν η κατάσταση δεν ελεγχθεί.
Η βρετανική κυβέρνηση υπερασπίστηκε τα νέα μέτρα που έλαβε κατά της Covid-19 έναντι της κριτικής που δέχτηκε ότι δεν είναι αρκετά, διαμηνύοντας ότι προσπαθεί να εξισορροπήσει την οικονομία με την προστασία της δημόσιας υγείας.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τους πολίτες να εργάζονται, αν είναι εφικτό, από τα σπίτια τους και τα εστιατόρια και τα μπαρ να κλείνουν στις 10 μ.μ, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση ενός δεύτερου κύματος του κορονοϊού, λέγοντας ότι οι περιορισμοί αυτοί πιθανόν να διαρκέσουν έξι μήνες.
Στον επιχειρηματικό τομέα υπάρχει διάχυτη αγωνία για το τί σημαίνουν οι περιορισμοί, ειδικά για τις παμπ, τα εστιατόρια και άλλες εταιρείες του κλάδου της εστίασης. Η ώρα που πρέπει να κλείνουν τα καταστήματα χαρακτηρίστηκε αναποτελεσματική ως προς τη μείωση της μετάδοσης και καταστροφική για τις επιχειρήσεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ έδωσε μια σειρά συνεντεύξεων την Τετάρτη, έξι μήνες από την ημέρα επιβολής του πρώτου εθνικού lockdown στις 23 Μαρτίου, με στόχο να πείσει τους πολίτες να τηρούν τους νέους περιορισμούς ώστε να αποφευχθεί ένα δεύτερο γενικευμένο lockdown. Ερωτηθείς από το ραδιόφωνο του BBC αν τα νέα μέτρα εντάσσονται σε ένα σχέδιο σουηδικού τύπου, συνύπαρξης δηλαδή με τον ιό, αντί προσπάθειας καταπολέμησής του, ο υπουργός απάντησε αρνητικά.
Η απόφαση της ημιαυτόνομης κυβέρνησης της Σκωτίας να λάβει αυστηρότερα μέτρα, όπως η απαγόρευση κοινωνικών επαφών μεταξύ διαφορετικών νοικοκυριών, προκαλεί προβληματισμό για το αν τα μέτρα που έλαβε η Αγγλία θα είναι επαρκή.
«Έκρινα ότι βρισκόμαστε ξανά σε μια κρίσιμη καμπή με την Covid και βλέπω τα δεδομένα που ειλικρινώς με ανησυχούν», δήλωσε η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον στο ITV. Ανέφερε ότι οι επιστημονικοί σύμβουλοί της την ενημέρωσαν πως το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο Μπ. Τζόνσον θα είναι ανεπαρκές για να μειώσει τον ρυθμό της μετάδοσης.
Στην Αγγλία, οι πολίτες μπορούν να έχουν κοινωνικές επαφές με μέλη από άλλα νοικοκυριά σε ομάδες έως έξι ατόμων.
Η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία λαμβάνουν επίσης ορισμένα διαφορετικά μέτρα από αυτά της Αγγλίας.
Ο επικεφαλής της Tesco, της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στο Ηνωμένο Βασίλειο κάλεσε τους καταναλωτές να μην τρέχουν πανικόβλητοι στα σούπερ μάρκετ, διαβεβαιώνοντας ότι υπάρει επάρκεια τροφίμων.
Νέο ρεκόρ κρουσμάτων στην Ολλανδία
Τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού στην Ολλανδία εκτινάχθηκαν σε νέο επίπεδο – ρεκόρ την Τετάρτη, αγγίζοντας τα 2.357 μέσα σε ένα 24ωρο.
Η Ολλανδία έχει καταγράψει συνολικά 100.597 κρούσματα από τα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (RIVM).
Τα περιστατικά κορονοϊού αυξάνονται ταχέως από τα τέλη Αυγούστου, προκαλώντας ελλείψεις διαγνωστικών τεστ και οδηγώντας τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε να καλέσει τους πολίτες να ανακτήσουν ένα πνεύμα «επείγοντος» για την κοινωνική αποστασιοποίηση προκειμένου να επιβραδύνουν την εξάπλωση του ιού.
Βοήθεια από το στρατό ζητά η περιφέρεια της Μαδρίτης
Η περιφέρεια της Μαδρίτης, επίκεντρο της πανδημίας στην Ισπανία, ζητά επείγουσα υλικοτεχνική στήριξη του στρατού για τη διεξαγωγή τεστ και βασικών εργασιών απολύμανσης στις πλέον πληγείσες ζώνες.
Όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της περιφέρειας, Ιγνάθιο Αγουάδο, το θέμα θα συζητηθεί την Πέμπτη σε σύσκεψη με την κεντρική κυβέρνηση.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της επιδημίας, ο στρατός είχε αναπτυχθεί σε όλη την Ισπανία για να συνδράμει στα τεστ και τις απολυμάνσεις.
Η Μαδρίτη θα ζητήσει και την ανάπτυξη 220 αστυνομικών για την τήρηση της καραντίνας και των περιορισμών που βρίσκονται σε ισχύ σε ορισμένες περιοχές.
Περίπου ένα εκατομμύριο κάτοικοι της ισπανικής πρωτεύουσας και των περιχώρων της έχουν υποβληθεί από τη Δευτέρα σε αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις τους.
Απαγορεύεται να φύγουν από τη συνοικία τους, εκτός κι αν πρόκειται να πάνε στη δουλειά τους ή για σπουδές, να επισκεφθούν ιατρό, να ανταποκριθούν σε κλήτευσή τους ή να ασχοληθούν με πρόσωπα τα οποία εξαρτώνται από αυτούς.
Την Παρασκευή θα ανακοινωθεί η επέκταση των περιοριστικών μέτρων και σε άλλες συνοικίες.
Αξιωματούχος των περιφερειακών υγειονομικών αρχών στη Μαδρίτη ανακοίνωσε πως η περιφέρεια «εξετάζει και αναλύει» τα επιδημιολογικά δεδομένα προκειμένου να επιβάλει περιορισμούς και σε άλλες συνοικίες. Σημείωσε ότι στόχος των μέτρων είναι να αποφευχθεί με κάθε τίμημα το lockdown της περιφέρειας, που θα είχε «τραγικές» οικονομικές και κοινωνικές «επιπτώσεις».
Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, BBC