Καιρός

Iανός: Στο μάτι του κυκλώνα Κεφαλονιά, Ζάκυνθος και Ιθάκη

Παραμένει κρίσιμο το επόμενο εννιάωρο από το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα “Ιανού”, σε περιοχές της χώρας. Παραμένουμε σε επιφυλακή και παρατηρούμε το φαινόμενο.  Ο κυκλώνας θα παραμείνει στα δυτικά με την ίδια ισχύ για περίπου 6 με εννέα ώρες και στη συνέχεια θα περάσει στη δυτική Πελοπόννησο. Αναμένονται έντονες καταιγίδες και σε περιοχές της κεντρικής Ελλάδας. Από αργά το βράδυ θα αρχίσει να επηρεάζεται και η Αττική, τόνισε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.  Γίνεται αγώνας δρόμου για την αποκατάσταση των ζημιών στα νησιά του Ιονίου και την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, πρόσθεσε.

Στο μάτι του κυκλώνα Ιανού, κυριολεκτικά, βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας η Κεφαλλονιά, η Ιθάκη και η Ζάκυνθος, αλλά ευτχώς το σημαντικότερο πρόβλημα που προέκυψε ήταν μόνο αυτό της ηλεκτροδότησης καθώς λόγω πτώσεως δέντρων σε αρκετά σημεία των νησιών το δίκτυο της ΔΕΗ έχει υποστεί βλάβες και σημειώνονται διακοπές ρεύματος.

Ένα δύσκολο βράδυ πέρασε η Ζάκυνθος με τους θυελλώδης ανέμους και την πολύ δυνατή βροχή να δημιουργούν ένα τρομακτικό σκηνικό για τους κατοίκους του νησιού. Από τις τρεις το πρωί της Παρασκευής, οι καιρικές συνθήκες επιδεινώθηκαν με ανέμους που έφταναν 10 με 11 μποφόρ και δυνατή βροχή.

Ζημιές έχουν σημειωθεί στο χωριό Κατάσταρι, όπου ο δυνατός αέρας ξήλωσε στέγη από κατοικιμενο σπίτι, χωρίς ευτυχώς να υπάρχουν τραυματισμοί. Στο λιμάνι της Ζακύνθου, βούλιαξε ιστιοφόρου που ήταν δεμένο. Σε όλο το νησί σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων τα οποία ελέγχει η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου. Στο χωριό Λυκουδι έχει πέσει ένα μεγάλο δέντρο κοντά σε παιδικό σταθμό και σπεύδουν συνεργεία ώστε να το απομακρύνουν.

Σημειώνεται τέλος, ότι αρκετές περιοχές της Ζακύνθου είναι βυθισμένες στο σκοτάδι. Καλαμάκι, Αργάσι, Βανάτο, Λαγωποδο, Κατάστάρι, Μουζάκη, Αλυκές είναι χωρίς ρεύμα. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται στις βλάβες και παλεύουν υπό αντίξοες συνθήκες να αναφέρουν την ηλεκτροδότηση.

Όπως είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος Ζακύνθου δεν έχει ρεύμα το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού στο οποίο μέχρι στιγμής έχουν γίνει 9 κλήσεις για κοπές δέντρων.

Στο λιμάνι της χώρας της Ζακύνθου τα κύματα ήταν τόσο μεγάλα που τα θαλασσινά νερά έφταναν ως το οδόστρωμα, γεγονός σπάνιο για τα δεδομένα της πόλης.

Στην Ιθάκη ο δήμαρχος του νησιού, Διονύσης Στανίτσας είπε ότι γίνεται αγώνας για να σωθούν σκάφη στο λιμάνι στο Βαθύ. «Προσπαθούμε να σώσουμε σπίτια που έχουν φύγει κεραμίδια. Δεν έχουμε ρεύμα από τις 3 τα ξημερώματα. Έχουμε μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο από δέντρα που έπεσαν, υπάρχουν καταστήματα που έχουν πλημμυρίσει». «Έχουμε αμέτρητες κλήσεις για πλημμύρες» είπε ο κ. Στανίτσας στον ΘΕΜΑ 104,6.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς Σταύρος Τραυλός που μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 έκανε λόγο για πολύ βροχή και αέρα. «Έχουμε πρόβλημα με φερτά υλικά και πλημμύρες σε υπόγεια στη Σάμη, έχει πλημμυρίσει το υπόγειο του νοσοκομείου, έχουμε διακοπές ρεύματος σε αρκετά σημεία».

Σάμη, έχει πλημμυρίσει το υπόγειο του νοσοκομείου, έχουμε διακοπές ρεύματος σε αρκετά σημεία».

Δείτε βίντεο από την Ιθάκη

 

Στη Δυτική Ελλάδα σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη «τα πιο έντονα φαινόμενα με ανέμους και πτώσεις δέντρων καταγράφονται σε Λεχαινά, Πύργο, Αμαλιάδα».

Παρασύρθηκε αγκυροβολημένο σκάφος στην Ιθάκη

Αγκυροβολημένο ιστιοφόρο σκάφος, σημαίας Ελβετίας, παρασύρθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων και προσέκρουσε σε βραχώδη ακτή στη θαλάσσια περιοχή Σχίνου, ανατολικά της Ιθάκης. Οι δύο επιβαίνοντες του σκάφους αποβιβάστηκαν με ιδία μέσα στην ακτή και είναι καλά στην υγεία τους.

Στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το ιστιοφόρο πνέουν ισχυροί άνεμοι 8 μποφόρ.

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Στο μεταξύ, κλειστές παραμένουν οι γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν και σήμερα σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας. Κλειστή είναι και η πορθμειακή γραμμή Ρίου-Αντιρρίου. Σύμφωνα με την ΕΜΥ οι άνεμοι στα δυτικά πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο 8 με 9 μποφόρ και τοπικά 10 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας