Απόψεις Κορωνοϊός

“Περί μάσκας” γράφει ο Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου

Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου

Τελευταία γράφονται και λέγονται πολλά για την αναγκαιότητα χρήσης μάσκας, προς περιορισμό μεταδοτικότητας κορονοϊού. Αρκετά συχνά όμως διασπείρονται και απόψεις διαποτισμένες (επιεικώς) από αφέλεια ή (πιο συχνά) ηλιθιότητα. Μάλιστα είναι επενδεδυμένες, (για να είναι αληθοφανείς), με αρκετή επιστημοσύνη προερχόμενη συνήθως από το καφενείο της γειτονιάς. Άκουσα επί παραδείγματι ότι η μακροχρόνια χρήση μάσκας καταστρέφει τα πνευμόνια, γνώμη η οποία κομίστηκε μετά από συζήτηση με εννιά καθηγητές της Ιατρικής Κοινότητας!!!

Θεωρώ ότι είναι αρκετά χρήσιμο μετά από 46 χρόνια παρουσίας μου σε χειρουργικές αίθουσες, (φυσικά πιο μακροχρόνια χρήση μάσκας δεν γίνεται), ούτε εγώ ούτε και κάποιος άλλος συνάδελφος γύρω μου, αλλά ούτε και η βιβλιογραφία αναφέρουν ότι κάποιος χειρουργός έπαθε ζημία στα πνευμόνια του, (εκτός από εκείνη την βλάβη που τους έχει προκαλέσει το κάπνισμα).

Όπως σχεδόν όλοι γνωρίζουν μέχρι τώρα η μάσκα ήταν κυρίως απαραίτητο εξάρτημα χειρουργικής στολής, όχι τόσο για να προστατευθούν οι φέροντες αυτήν, αλλά για να αποφευχθούν λοιμώξεις των χειρουργικών τραυμάτων. Δεν περνά κανείς την πόρτα της χειρουργικής αίθουσας χωρίς μάσκα για να μην μολυνθούν και τα υλικά του χειρουργείου.

Αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα ότι τη φοράμε για να προφυλάξουμε τον εαυτό μας, αλλά κυρίως τον πιθανό συνομιλητή μας από μεταδοτικό νόσημα, εκφράζοντας έτσι και τον σεβασμό μας στο πρόσωπό του.

Όσο για την σχολική κοινότητα, η οποία καθοδηγείται διπλά, (από γονείς και εκπαιδευτικούς), είναι αρκετά εύκολο να συνηθίσουν τα παιδιά μας την χρήση της χωρίς προβλήματα, εκτός βεβαίως από διαπιστωμένα και πιστοποιημένα προβλήματα υγείας, για τα οποία πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα. Βεβαίως η μικρή αλλοίωση της φωνής δεν πρέπει να αποτελεί σοβαρό επικοινωνιακό πρόβλημα μαθητών και εκπαιδευτικών.

Τις τελευταίες ημέρες ρώτησα αρκετούς νέους και ηλικιωμένους αν φορούν την μάσκα, γιατί πρέπει ή γιατί σε διαφορετική περίπτωση πληρώνουν πρόστιμο. Η συντριπτική πλειοψηφία απαντά ότι το κάνουν μόνο γιατί επιβάλλεται.

Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την αρνητική συμπεριφορά έπαιξε η αντιφατικότητα της ” αυστηρής σύστασης” για χρήση μάσκας. Θύμιζε, όχι στο πολύ μακρινό παρελθόν, τις αναρτημένες πινακίδες στους χώρους των νοσοκομείων περί “αυστηρής απαγόρευσης καπνίσματος”. Όπως δεν έφτανε η απλή απαγόρευση καπνίσματος, την οποία οι περισσότεροι αγνοούσαν, έτσι λειτούργησε και η αυστηρή σύσταση.

Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι η χρήση μάσκας ίσως είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα περιορισμού μετάδοσης του κορονοϊού. Μπροστά στον κίνδυνο που διαγράφεται η πανδημία να πάρει επικίνδυνες διαστάσεις, διπλός είναι ο κίνδυνος: 1) για το σύστημα υγείας και 2) για την οικονομία, κάτι που θα το πληρώσουμε όλοι, (μηδενός εξαιρουμένου), ακόμη πιο ακριβά απ’ ότι ήδη το πληρώνουμε.

Ωριμότητα, σύνεση και αίσθημα ευθύνης μπορούν να μας καθοδηγήσουν στη σωστή συμπεριφορά.

Τηλεμαχος Χατζηαθανασιου

banner-article

Ροη ειδήσεων