Σε απαρχαιομένες μελέτες του 1897 βασίζεται το μέτρο της απόστασης των δύο μέτρων ως προφύλαξη για τον κοροναϊό, ως εκ τούτου πρέπει η εν λόγω απόσταση να προσαρμοστεί… στα 8 μέτρα.
Τα παραπάνω υποστηρίζει ο καθηγητής της Οξφόρδης, Νίκολας Τζόουνς, ο οποίος τονίζει πως οι αποστάσεις για τον κορονοϊό είναι μόνο «η μία πλευρά του νομίσματος» και χρειάζονται επιπλέον μέτρα προστασίας.
Οι αποστάσεις για τον κορονοϊό βασίζονται σε απαρχαιωμένες μελέτες του 1897, αναφέρει σε άρθρο του, στο British Medical Journal (BMJ), ο Νίκολας Τζόουνς που είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στο Τμήμα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.
Την στιγμή που τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται και γίνεται επιτακτική η υποχρεωτική χρήση μάσκας, ο καθηγητής τονίζει πως «οι ισχύοντες κανόνες για την ασφαλή φυσική απόσταση βασίζονται σε ξεπερασμένη επιστήμη».
«Η κατανομή των ιογενών σωματιδίων επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ροής του αέρα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Sars-CoV-2 μπορεί να ταξιδέψει πάνω από δύο μέτρα μέσω δραστηριοτήτων, όπως ο βήχας και η ομιλία», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Μάλιστα ο Nicholas Jones σημειώνει, πως οι μετρήσεις για τις αποστάσεις ασφαλείας, βασίζονται σε μελέτες που δημοσιεύτηκαν το 1897 και δείχνουν ότι τα 2 μέτρα είναι αρκετά.
Παράλληλα, έρευνες από την δεκαετία του 1940 και έπειτα «εδραιώνουν την αντίληψη», πως χρειάζονται μόνο 2 μέτρα απόσταση για να είναι κάποιος ασφαλείς από σταγονίδια που μεταφέρονται μέσω αέρα, «παρά τους περιορισμούς που υπήρχαν στην ακρίβεια των πρώτων μελετών». Παρόλα αυτά, ο καθηγητής διευκρινίζει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις νεότερες μελέτες δείχνουν πως τα σταγονίδια από έντονο φτέρνισμα ή βήχα θα μπορούσαν να εξαπλωθούν έως και οκτώ μέτρα.
Επίσης, υποστηρίζει ότι μεγάλο μέρος της έρευνας βασίζεται στο μέγεθος των σταγονιδίων χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο εκπνεόμενος αέρας.
Ακόμη, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ξεκαθαρίζει πως οι αποστάσεις ασφαλείας, είναι μόνο «η μία πλευρά του νομίσματος», σχετικά με τα μέτρα προστασίας, έναντι της πανδημίας.
«Πρέπει να εφαρμοστεί παράλληλα με συνδυασμένες στρατηγικές διαχείρισης ανθρώπων-αέρα-επιφάνειας-χώρου, συμπεριλαμβανομένης της υγιεινής των χεριών, του καθαρισμού, της χωρητικότητας και της διαχείρισης εσωτερικών χώρων και κατάλληλου προστατευτικού εξοπλισμού, όπως οι μάσκες», σημειώνει χαρακτηριστικά.