Απόψεις Παιδεία

“Οδηγίες προς τους γονείς των υποψηφίων στο κατώφλι των Πανελλαδικών” γράφει η Μαρία Πανταζή

Μαρία Πανταζή*

Αν πραγματικά θέλετε να βοηθήσετε τους υποψήφιους και να συμμεριστείτε τον αγώνα τους, λάβετε υπόψη σας τις ακόλουθες συμβουλές:

Δείξτε στον υποψήφιό σας ότι είστε διαθέσιμοι. Όποτε χρειάζεται να σας μιλήσει ή σας ζητάει βοήθεια, φροντίστε να του παρέχετε την προσοχή και το χρόνο σας.

Συντονιστείτε για το διάστημα των εξετάσεων με το πρόγραμμα μελέτης και με τις ανάγκες του. Δεν είναι η ώρα να κάνετε «γενική» στο σπίτι, ή να καλείτε κόσμο, ή να βλέπετε τηλεόραση δυνατά και να διασκεδάζετε, τη στιγμή που ο υποψήφιός σας μελετά ή ξεκουράζεται.

Φροντίστε να μην παραλείπει γεύματα και να κάνει μια σχετικά ισορροπημένη διατροφή. Αν είναι εφικτό, μία φορά την ημέρα να κάθεται όλη η οικογένεια μαζί στο τραπέζι, ώστε να υπάρχει η επαφή μεταξύ σας. Κατά τη διάρκεια του γεύματος, μη συζητάτε για τις εξετάσεις, αλλά για άλλα πιο ουδέτερα θέματα.

Μη συγκρίνετε τον υποψήφιό σας με άλλα παιδιά ή με τα αδέρφια του σε σχέση  με τις δεξιότητες και τις ικανότητές του. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή επίσης, να προβείτε σε υποδείξεις για το πώς να μελετήσει, εκτός και αν ο ίδιος απευθυνθεί σε εσάς και σας το ζητήσει.

Μην αντιδράτε υπερβολικά, σα να εξαρτάται από τις συγκεκριμένες εξετάσεις η ζωή και το μέλλον του παιδιού. Αυτό χρειάζεται ενθάρρυνση να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί και μόνο αυτό.

Ο ρόλος σας δεν είναι να γίνετε εκπαιδευτικοί και να προβαίνετε σε συστάσεις για την ύλη και πώς να τη μελετήσει. Ο υποψήφιός σας χρειάζεται τους γονείς για να τον στηρίξουν και να τον ενθαρρύνουν να διαχειριστεί τις όποιες δυσκολίες.

Αν έχει απορίες σε σχέση με την ύλη, τις εξετάσεις, τον τρόπο εξέτασης και τη βαθμολογία, προτρέψτε τον να συζητήσει τις απορίες του με τον εκπαιδευτικό που έχει αναλάβει τη μαθησιακή του υποστήριξη. Εκείνος έχει παρακολουθήσει την πορεία του παιδιού, αναγνωρίζει τις δυσκολίες που μπορεί να συναντά στην μελέτη, και μπορεί να προβεί σε συστάσεις χωρίς να θίγεται προσωπικά ο μαθητής του.

Συμφωνείστε σε ένα ωράριο χρήσης του τηλεφώνου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αν αισθάνεστε ότι το παιδί σας δε μπορεί να την ελέγξει. Ωστόσο, μη στερείτε την επικοινωνία του με φίλους και το υποστηρικτικό του σύστημα.

Προσπαθήστε να μην αντιδράτε με άγχος και κριτική για την επίδοσή του στα προπαρασκευαστικά διαγωνίσματα. Μην είστε παρεμβατικοί και ελεγκτικοί ως προς την προσπάθεια που καταβάλλει.

Αν σε οποιαδήποτε στιγμή ο υποψήφιός σας εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την εμπλοκή σας στη μελέτη, συζητήστε το μαζί του. Χρειάζεται να τεθεί ένα πλαίσιο όπου θα επικρατήσει ο σεβασμός των ορίων του καθενός, ώστε να αποφευχθούν άσκοπες συγκρούσεις και εντάσεις.

Τέλος, ελέγξτε και αναγνωρίστε τυχόν ανησυχητικά σημάδια στη συμπεριφορά του. Αν στις μεταξύ σας συζητήσεις, αναφέρεται στον εαυτό του με αρνητικές κρίσεις («θα αποτύχω, είμαι άχρηστος, δεν αξίζω…»), δώστε λίγη παραπάνω προσοχή.

Απώλεια όρεξης, αναίτιος θυμός, ξεσπάσματα συμπεριφορικά, απώλεια υπομονής, απόσυρση από κοινωνικές επαφές, αϋπνία, είναι κάποιες ενδείξεις ότι ο υποψήφιός σας μπορεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες στη διαχείριση του άγχους. Ίσως χρειαστεί να ζητήσετε συμβουλές και βοήθεια από επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Καλή επιτυχία!

*Μαρία Πανταζή

Ψυχολόγος στο Συμβουλευτικό Κέντρο της Πρωτοβουλίας για το Παιδί

 Για περισσότερη βοήθεια μπορείτε να απευθυνθείτε στο Συμβουλευτικό Κέντρο της Πρωτοβουλίας για το Παιδί, τηλεφωνώντας στο 23310-23700 (εργάσιμες μέρες και ώρες).

 —————

Το παρόν άρθρο αλλά και άλλα με το ίδιο θέμα, θα τα βρείτε

στην ιστοσελίδα της Πρωτοβουλίας για το Παιδί

 www.propaidi.org

banner-article

Ροη ειδήσεων