Κορωνοϊός Παιδεία

Αντίστροφη μέτρηση για νηπιαγωγεία, δημοτικά – Πανελλαδικές

Δημήτρης Χρυσικόπουλος

Ο κύβος ερρίφθη: τα δημοτικά σχολεία της χώρας, μαζί με τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς, θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, παρότι η αντιπολίτευση και οι ενώσεις των εκπαιδευτικών εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για την απόφαση αυτή.

Ήδη γυμνάσια και λύκεια λειτουργούν, αλλά σε… ειδικές συνθήκες (πρωί – απόγευμα, λίγοι μαθητές ανά τάξη, προστατευτικά μέτρα, κ.λπ.), αν και, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλούνται συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, η συμμετοχή είναι μάλλον μικρή, καθώς γονείς και μαθητές δεν φαίνονται να έχουν πειστεί για την αποτελεσματικότητα των μέτρων προστασίας.

Όπως και να ’χει, πάντως, η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να ολοκληρωθεί με κάθε τρόπο η σχολική χρονιά, ενώ το μεγάλο «στοίχημα» θα είναι οι Πανελλαδικές εξετάσεις, οι οποίες θα διεξαχθούν το διάστημα από 15 έως 26 Ιουνίου και εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν το κρας τεστ για την αποτελεσματικότητα των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, αλλά και την ετοιμότητα του υπουργείου να αντεπεξέλθει στις ειδικές συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία.

Οι κανόνες
Άλλωστε, αν διαβάσει κάποιος την ΚΥΑ σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής των Πανελλαδικών, εύκολα θα αντιληφθεί ότι η βασική μέριμνα των υπουργείων Παιδείας και Υγείας ήταν να τηρηθούν, έστω και στοιχειωδώς, τα μέτρα προστασίας από τη μετάδοση του ιού, παρά κάτι άλλο.

Έτσι για τις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις προβλέπεται ότι οι μεν υποψήφιοι για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα μπορούν προαιρετικά να φορούν μάσκες, αλλά για τους εκπαιδευτικούς – επιτηρητές όλων των εξεταστικών κέντρων, όπως και για την περίπτωση εξέτασης υποψηφίου που γίνεται παρουσία εκπαιδευτικού παράλληλης στήριξης, η χρήση προστατευτικής μάσκας θα είναι υποχρεωτική.

Επίσης σε κάθε αίθουσα εξέτασης θα πρέπει να τηρείται απόσταση ενάμισι μέτρου μεταξύ των υποψηφίων. Η ίδια απόσταση θα πρέπει να τηρείται και στον χώρο προετοιμασίας των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, καθώς και στον χώρο εξέτασής τους.

Παράλληλα οι αίθουσες θα πρέπει να αερίζονται επαρκώς με φυσικό τρόπο, ενώ όπου δεν θα είναι δυνατό αυτό προβλέπεται η χρήση κλιματιστικών, αλλά σύμφωνα με τις οδηγίες της σχετικής εγκυκλίου της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Παιδείας. Η χρήση ανεμιστήρων απαγορεύεται.

Σε γενικότερο επίπεδο, σύμφωνα με τις διαδικασίες άρσης των περιοριστικών μέτρων, θα πρέπει να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται οι οδηγίες καλής υγιεινής των χεριών με χρήση νερού και σαπουνιού ή με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Τα εξεταστικά κέντρα θα τηρούν τους κανόνες του ΕΟΔΥ και για την καθαριότητα, ενώ τα σχολικά κυλικεία θα παραμείνουν κλειστά και κατά το χρονικό διάστημα που θα διενεργούνται οι εξετάσεις.

Οι τεχνικοί παράγοντες
Στη «συνάρτηση των Πανελλαδικών» θα πρέπει να προστεθεί φέτος άλλος ένας παράγοντας, αυτός των νέων εξεταστικών κέντρων, που είναι απαραίτητα για να τηρηθούν οι κανόνες της «κοινωνικής αποστασιοποίησης» για υποψηφίους και επιτηρητές.

Ειδικά για φέτος προστίθενται άλλα 80 σχολεία που θα χρησιμοποιηθούν ως εξεταστικά κέντρα και συνολικά θα έχουμε 899 εξεταστικά κέντρα στα γενικά λύκεια (56 περισσότερα από πέρυσι) και 156 στα επαγγελματικά λύκεια (περίπου 24 περισσότερα από πέρυσι), ενώ το υπουργείο Παιδείας καλείται να λύσει και το πρόβλημα των… συνεδριάσεων των ομάδων της Επιτροπής Εξετάσεων που ορίζουν τα προς εξέταση θέματα.

Δεδομένου ότι οι συνεδριάσεις αυτές των υποεπιτροπών γίνονται σε μικρούς και περιορισμένους χώρους στο υπουργείο (για λόγους ασφαλείας), πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει σκέψη τα μέλη τους να υποβάλλονται σε τεστ για κορωνοϊό πριν εισέλθουν στον χώρο της συνεδρίασης.

Τέλος, το υπουργείο αναζητά και λύση για το ζήτημα της μετάδοσης των θεμάτων, καθώς κάποια από τα νέα εξεταστικά κέντρα (τα οποία στεγάζουν αποκλειστικά γυμνάσια ή δημοτικά) δεν διαθέτουν το ασφαλές ηλεκτρονικό σύστημα. Ανεκδοτολογικά, πριν από την ηλεκτρονική μετάδοση των θεμάτων αυτά διανέμονταν στα εξεταστικά κέντρα μέσω της αστυνομίας, που τα μετέφερε με περιπολικό.

Το «ρίσκο» των δημοτικών
Από την άλλη πλευρά, υψηλότερου ρίσκου φαίνεται η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τα δημοτικά σχολεία από 1η έως 26 Ιουνίου. Όπως είπε η Ν. Κεραμέως, οι αποστάσεις των μαθητών μέσα στις τάξεις θα είναι ενάμισι μέτρο, τα παιδιά θα βγαίνουν σε χωριστά διαλείμματα ώστε να μην υπάρχει συγχρωτισμός, θα υπάρχουν αντισηπτικά, ενώ οι τάξεις θα καθαρίζονται δύο φορές την ημέρα. Επίσης, αν το κάθε τμήμα έχει λιγότερα από 15 παιδιά, θα μπορεί να λειτουργεί καθημερινά, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα ακολουθηθεί η λύση των εκ περιτροπής μαθημάτων (Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή τα μισά και Τρίτη – Πέμπτη τα υπόλοιπα και το αντίστροφο την επόμενη εβδομάδα).

Την απόφαση φαίνεται να στηρίζει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σημείωσε ότι «αν πήγαινα με τις δημοσκοπήσεις, δεν θα έπρεπε να ανοίξω τα δημοτικά. Θεωρώ όμως ότι θα ήταν λάθος αν το έκανα. Τα παιδιά έχουν αλλάξει τις συνήθειές τους και αυτό είναι μία παρακαταθήκη, όταν επιστρέψει για παράδειγμα η γρίπη, ή από το φθινόπωρο αν επιστρέψει ο κορωνοϊός».

Ωστόσο με τις απόψεις αυτές διαφωνούν οι εκπαιδευτικοί και η αντιπολίτευση:
● Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «αχρείαστο ρίσκο».
● Οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ) πραγματοποίησαν την περασμένη Τρίτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας κατηγορώντας την κυβέρνηση, μεταξύ των άλλων αιτημάτων τους, ότι «αποφάσισε το άνοιγμα όλων των σχολείων χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών».

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι έως τώρα διίστανται οι απόψεις σχετικά με τη συμμετοχή / παρουσία των μαθητών σε γυμνάσια και λύκεια: το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι φθάνει κατά μέσο όρο το 70%, ενώ οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών εκτιμούν ότι είναι κάτω ακόμα και από το 50%.

topontiki

banner-article

Ροη ειδήσεων