Κοινωνία

Βιτριόλι: Τι είναι το “υγρό της αντιζηλίας” και γιατί κυκλοφορεί ελεύθερα στην αγορά

Σοκ αλλά και μία σειρά ερωτημάτων έχει προκαλέσει η επίθεση με βιτριόλι που δέχτηκε 34χρονη στην Καλλιθέα από γυναίκα αγνώστων στοιχείων που αναζητείται από τις αρχές. Το θύμα φέρει πολλαπλά και σοβαρά τραύματα, με τους γιατρούς να καταφέρνουν να σώσουν το αριστερό της μάτι και την κοπέλα να βρίσκεται εκτός κινδύνου.

Η φρικιαστική και σαδιστική επίθεση έχει δημιουργήσει ερωτηματικά σχετικά με τα αίτιά της, με τους ειδικούς να δίνουν τη δική τους εκτίμηση σχετικά με τη χρήση του θειικού οξέως ως “όπλου”, τους λόγους που προτιμήθηκε και τις βλάβες που προκαλεί.

Σύμφωνα με το News247.gr , o πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, Νικος Κατσαρός μίλησε σχετικά με το βιτριόλι, το οποίο αποτελούσε από παλιά “υγρό όπλο αντιζηλίας”, αναλύοντας τα συστατικά του αλλά και τη ζημιά που προκαλεί στο ανθρώπινο σώμα: “Το βιτριόλι είναι μία χημική ένωση, ονομάζεται θειικό οξύ, είναι εξαιρετικά καυστικό και διαβρωτικό και χρησιμοποιείται ευρύτατα στη χημική βιομηχανία για την παρασκευή λιπασμάτων, για την παρασκευή χημικών ειδών, ως διαλύτης στη χημική βιομηχανία, στη βιομηχανία των φαρμάκων, των χρωμάτων και παλαιότερα ήταν δείκτης της βιομηχανικής παραγωγής μίας χώρας”

Σε ερώτηση για το πόσο εύκολα μπορεί να το βρει κανείς, ο Νίκος Κατσαρός απάντησε: “Το βρίσκει κανείς πολύ εύκολα. Αν πάτε στην οδό Σωκράτους και Λυκούργου που πωλούνται είδη χημικών ειδών θα το βρείτε αμέσως και θα αγοράσετε όποια ποσότητα θέλετε σε οποιαδήποτε αναλογία νερού. Το γνωρίζουμε όλοι το θειικό οξύ από τις μπαταρίες των αυτοκινήτων και των περισσότερων ειδών μπαταριών. Έχουν αυτό το υγρό, το θειικό οξύ. Αν πρόκειται κανείς να αγοράσει μικρές ποσότητες δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση. Παλαιότερα, στη δεκαετία του 1950 και του 1960 ήταν το υγρό των ερωτικών αντιζηλιών”.

Όσο για τη ζημιά που προκαλεί στον άνθρωπο, είπε: “Προκαλεί μόνιμα εγκαύματα σε οποιαδήποτε μέρος του σώματος. Καταστρέφει το δέρμα και εισχωρεί βαθιά στη σάρκα. Προκαλεί μεγάλη καταστροφή στο δέρμα. Το έχουμε βρει σε μυθιστορήματα όπου μπορούσε να διαλύσει ακόμη και τα κόκαλα, ενώ παλιά το χρησιμοποιούσαν και σε πλαστικές εγχειρήσεις”.

Ύστατη πράξη μίσους

Ενδιαφέρον έχει και η εκτίμηση του συγκεκριμένου καυστικού υγρού από την οπτική των εγκληματολόγων. Η Καλλιόπη Νικολάου, Κλινική Εγκληματολόγος μίλησε για τη φύση των εγκληματικών ενεργειών όπου αυτό το οξύ προτιμάται, με την προτίμηση και χρήση του ως “όπλο” να γίνεται τόσο από άντρες όσο και από γυναίκες.

“Με την πάροδο των χρόνων, η εγκληματολογική έρευνα έχει δείξει ότι τα περισσότερα περιστατικά που βλέπουμε με επιθέσεις με βιτριόλι έχουν να κάνουν με ερωτική αντιζηλία ή με προσωπικές διαφορές. Η επίθεση με το βιτριόλι είναι μία ύστατη πράξη μίσους γιατί δεν είναι το όπλο που έχει στόχο να σκοτώσει. Το βιτριόλι είναι σαδιστικό μέσο για να προκαλέσει βλάβη στο θύμα, στην εξωτερική του εμφάνιση, ώστε να ζει τη ζωή του μεν αλλά σαν κόλαση. Είναι σαν μέθοδος βασανιστηρίου κρυμμένη μέσα σε ένα μπουκάλι στο μυαλό του δράση. Προκαλεί παραμόρφωση, αυτό ο δράστης το γνωρίζει καλά, είναι προμελετημένη επίθεση. Οι λόγοι πίσω από αυτές τις επιθέσεις είναι κοινωνικές, ευκαιριακές (εύκολα προσβάσιμο το βιτριόλι) και από εκεί και πέρα είναι και προσωπικές”, είπε η εγκληματολόγος για να προσθέσει:

“Θεωρούμε συνήθως ότι ο δράστης είναι ο άνδρας και η γυναίκα είναι το θύμα. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι είναι 50-50. Υπάρχουν και γυναίκες που μπορούν να προβούν σε τέτοια επίθεση. Σε αυτή την επίθεση κάτι λείπει από το παζλ. Θέλω να είμαι επιφυλακτική. Θέλω να αφήσω τις αρχές να κάνουν την έρευνά τους. Από αυτό το παζλ κάτι λείπει. Θεωρώ αδιανόητο να μην υπήρχε κάποια σχέση ανάμεσα σε θύμα και θύτη όπως γίνεται στο 74% των περιπτώσεων. Στο μεγαλύτερο ποσοστό ήταν κάποιος σύντροφος που ένιωθε απογοητευμένος ή είχε απορριφθεί”.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας