Απόψεις Παιδεία

“Κάμερες, ριάλιτι στις σχολικές αίθουσες” γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου

Ελένη Καλογεροπούλου

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα πολίτες και ΜΑΤ συγκρούονται σε πλατείες καθώς η πολιτεία προσπαθεί να εφαρμόσει το νέο της σύνθημα «Μένουμε Ασφαλείς – τηρούμε τις αποστάσεις.»

Προσπαθεί ακόμα και με την βία να εφαρμόσει τον σχεδιασμό που πρέπει να ισχύσει ανάμεσα στους πολίτες την στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση ανοίγει τα σχολεία παραβλέποντας τις απόψεις σοβαρών επιστημόνων οι οποίοι έλεγαν και λένε ότι η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία ήταν αχρείαστη.

Κάποιοι λένε ότι η απόφαση συνδέεται με τα ιδιωτικά σχολεία καθώς όσο μένουν κλειστές οι σχολικές εγκαταστάσεις τόσο μεγαλώνουν οι αντιδράσεις από τους γονείς για να μην πληρωθούν τα δίδακτρα και τα σχολικά.

Μέσα μάλιστα σε αυτή την αναμπουμπούλα λίγοι αντελήφθησαν ότι η υπουργός παιδείας πέρασε τροπολογία για να μπουν κάμερες μέσα στην τάξη προκειμένου να συνεχιστεί το μάθημα μέσω τηλεδιάσκεψης αφού όλα δείχνουν ότι αρκετοί γονείς δεν θα στέλνουν τα παιδία τους για μάθημα .

Δηλαδή η κ. Νίκη Κεραμέως στα μουλωχτά κατάφερε μέσα στο νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό να περάσει μία από τις χειρότερες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες για την Παιδεία που θα την ζήλευαν και οι εκπρόσωποι των πιο αυταρχικών καθεστώτων.

Η υπουργός που επανέφερε με κάθε επισημότητα το τρίπτυχο «πατρίς –Θρησκεία – Οικογένεια» έβαλε και κάμερες μέσα στις τάξεις για να βλέπει αν οι καθηγητές το εφαρμόζουν και εάν τα παιδιά το ασπάζονται.

Έρευνες από εξωτερικό έχουν δείξει ότι το μέτρο με τις κάμερες είναι αντιπαιδαγωγικό καθώς επηρεάζει μαθητές και καθηγητές. Ιδιαίτερα για μαθητές έχει αποδειχθεί- στις Ηνωμένες Πολιτείες που εφαρμόστηκε το μέτρο – ότι αισθάνονται ότι παρακολουθούνται γεγονός που εντείνει τα βίαια στοιχεία των εφήβων.

Το υπουργείο υποστηρίζει ότι η κάμερα θα δείχνουν μόνο τον καθηγητή που κάνει μάθημα και όχι τους μαθητές.

Και εύλογα προκύπτουν τα εξής ερωτήματα :Οταν ο καθηγητής θα εξετάζει ένα μαθητή πως θα τον φωνάζει;

Γιατί άραγε ένας μαθητής να μην μπορεί να κάνει κοπάνα όπως κάναμε ολοι μας και πρέπει να παρακολουθείτε από ένα αόρατο μάτι;

Υπάρχει θέμα προσωπικών δεδομένων και τι κάνει η Ανεξάρτητη Αρχή που οφείλει να τα προστατεύει;

Παρεμβαίνοντας στον δημόσιο διάλογο ένας καθηγητής απάντησε σε όσους υπερασπίζονται το μέτρο λέγοντας .

«Η τάξη και το μάθημα είναι μια δυναμική διαδικασία που εξελίσσεται εντελώς διαφορετικά από 45λεπτο σε 45λεπτο. Στη διαδικασία αυτή μπορεί να υπάρχει ταυτόχρονα ο καθηγητής που κάνει με τον καλύτερο τρόπο το μάθημα του, αλλά μπορεί να υπάρχει και ο μαθητής που για διάφορους λόγους δεν τον ακούει. Μπορεί να υπάρχει ο εξαίρετος μαθητής που θα σηκώσει το χέρι του, αλλά και ο αδύναμος που θα διστάσει. Μπορεί να υπάρχει ο μαθητής που θα διαβάσει άνετα το μάθημα του, αλλά κι αυτός που έχει μαθησιακές δυσκολίες και θα κομπιάσει στη μία ή στην άλλη, απλή για εμάς, βουνό για εκείνον, λέξη. Μπορεί ένα μάθημα να εξελιχθεί άψογα, αλλά μπορεί να έχει και μικρές ή μεγάλες συγκρούσεις τις οποίες καλείται να χειριστεί επιδέξια ο κάθε καθηγητής, έτσι ώστε να διαφυλάξει τόσο το παιδαγωγικό κλίμα και την εκπαιδευτική διαδικασία, όσο και τις σχέσεις των μαθητών του.»

Το χειρότερο απ όλα πάντως είναι ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν πιστεί ότι το μέτρο ήρθε για να μείνει παραβιάζοντας εσαεί προσωπικά δεδομένα και παραβιάζοντας τις προστατευτικές συνθήκες που υπάρχουν πάντα σε μια σχολική αίθουσα…

topontiki

banner-article

Ροη ειδήσεων