Απόψεις Πολιτική

“Χοντρό” κυβερνητικό κάζο με την τηλεκατάρτιση επιστημόνων. Γράφει ο Μιχάλης Χαριάτης

Μιχάλης Χαριάτης

Την ώρα που κανείς δεν γνωρίζει σε πολιτικό επίπεδο πώς θα επιτευχθεί η επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς το τελευταίο διάστημα η χώρα διοικείται με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και ελάχιστο κοινοβουλευτικό έλεγχο, φαίνεται ότι οι κακές συνήθειες, που έχουν και έντονο «γαλάζιο» χρώμα όπως έχει δείξει η πολιτική ιστορία και θυμούνται οι επιμελείς αναγνώστες του «Π», δεν κόβονται.

Και αυτό καθώς σάλος έχει ξεσπάσει, εν μέσω καραντίνας και κορωνοϊού, αφού σύσσωμη η αντιπολίτευση «πυροβολεί» κατά ριπάς την κυβέρνηση με αφορμή την τηλεκατάρτιση των επιστημόνων μετά τις αποκαλύψεις για το χαμηλής ποιότητας εκπαιδευτικό υλικό που προέρχεται από τα ΚΕΚ και το χοντρό μπαγιόκο να μοιράζεται, όπως αποκαλύπτεται, σε γνωστούς και φίλους της «γαλάζιας» κυβέρνησης.

Άρον άρον η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μετά τον σάλο που προκλήθηκε, πήραν πίσω το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης μέσω vouchers στα ΚΕΚ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι επιστήμονες τους οποίους αφορούσε το πρόγραμμα θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις, όπως ανέφερε ο  Βρούτσης, ενώ σημείωσε ότι με εντολή του πρωθυπουργού ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού.

«Το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Και, βεβαίως, δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την κυβέρνηση. Για τον λόγο αυτό, αφού προηγήθηκε σχετική έρευνα με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση καταργείται», δήλωσε, μεταξύ άλλων, σε απολογητικό ύφος ο Βρούτσης για την υπόθεση που στιγμάτισε τις τελευταίες ημέρες την «γαλάζια» κυβέρνηση.

Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό κάνοντας λόγο για «εξευτελιστικά προγράμματα ψευτοκατάρτισης» και ζητώντας του να αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια των επιστημόνων μέσω μιας έκτακτης χορήγησης επιδόματος για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Μια τηλεκατάρτιση, με πρόσχημα την πανδημία, που απευθύνεται σε απόφοιτους των καλύτερων πανεπιστημίων της Ελλάδας και του εξωτερικού, δηλαδή σε επιστήμονες ιδιαίτερα καταρτισμένους με μεταπτυχιακά και διδακτορικά, εν ολίγοις σε ανθρώπους που έχουν λιώσει τις… κωλότσεπές τους στα θρανία.

Σε ρεπορτάζ της η «Εφημερίδα των Συντακτών» κάνει λόγο για «μαγεία της ταχυδακτυλουργίας» εκ μέρους της κυβέρνησης και του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση καθώς, όπως αναφέρει, «άγνωστο πώς, επέλεξαν τις επτά πλατφόρμες ως μεσάζοντες για το μοίρασμα μέσω ΚΕΚ των 193 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων προορίζεται για τη στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών. Μέσα σε μόλις μισή μέρα, με ένα ταχυδακτυλουργικό, εγκρίθηκαν μονομιάς 100.000 σελίδες εκπαιδευτικού υλικού που οδήγησε στην επιλογή!».

Το δεύτερο ταχυδακτυλουργικό αφορά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, «αυτές καθεαυτές τις “αξιολογημένες” πλατφόρμες, που ναι μεν είναι επτά, αλλά, με τις διασυνδέσεις και τις εταιρικές διαδρομές, στην πορεία γίνονται λιγότερες. Αυτές είναι που τελικά θα μοιραστούν τα 36 εκατ. ευρώ, ενώ τα ΚΕΚ υποχρεωτικά θα συμβληθούν με τις συγκεκριμένες μόνο πλατφόρμες».

Οι πλατφόρμες

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» οι εταιρείες που παρέχουν τις πλατφόρμες είναι:

● «Η πλατφόρμα edimitra.gr ανήκει στην εταιρεία Δήμητρα ΚΕΚ Α.Ε. του Ν. Πιτσούλη που διαμένει στη Λάρισα, κατέχει την εταιρεία Beegroup, ενώ εμπλέκεται και σε πληθώρα άλλων ΜΚΟ με πλούσιο δημοσιευμένο παρελθόν».

● «Η πλατφόρμα voucher.eclassroom.gr ανήκει στην Άποψη Α.Ε. του Χ. Ζαφειρόπουλου, ο οποίος συνεργαζόταν με τον Ν. Πιτσούλη και το 2013 υπήρξαν αποκαλυπτικά δημοσιεύματα για έργο που είχε αναληφθεί (και πάλι επί υπουργίας Γ. Βρούτση). Συγκεκριμένα οι δύο εταιρείες φέρονταν να παίρνουν τα στοιχεία ανέργων για να τα δίνουν σε ΚΕΚ και να παίρνουν με τον τρόπο αυτό προγράμματα».

● «Οι πλατφόρμες Iclass και iclasscloud.com ανήκουν στην ίδια εταιρεία: Μάστερ Κέντρο Κατάρτισης και Συμβουλευτικής Α.Ε., ιδιοκτησίας Θ. Μανωλίτση. Η ιδιοκτήτρια είναι προφανώς συγγενής του ιδιοκτήτη του ομίλου Master (Β. Μανωλίτσης). Σύμφωνα με όσα έχουν αναρτηθεί στον λογαριασμό του στο twitter, προκύπτει εύκολα η συμπάθειά του προς τον Γ. Βρούτση και τη Ν.Δ.».

● «Η elearningclass.gr ανήκει στην εταιρεία Νούλας και Δερπάνης. Ο μεν Νικόλαος Νούλας έχει την εταιρεία Europroodos. Ο δε Δημήτρης Δερπάνης έχει το ΙΕΚ Unicert».

● «Η Platform.elearning-seminars.gr συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη ΚΕΚ – Σαρρής και Σία Ε.Ε., η οποία ανήκει στον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κοζάνης Νίκο Σαρρή, ο οποίος συνεργάζεται και με τον Δ. Δερπάνη και την Unicert».

● «Η Voucher.freestudies.gr ανήκει στην εταιρεία Ram Computer στην Ημαθία. Ιδιοκτήτρια της εταιρείας είναι η Σταυρούλα Χαριτάκη με σύζυγο τον επιχειρηματία Νίκο Τάκη, o οποίος είναι ιδιοκτήτης στο ΚΕΚ Vellum Global Educational Services. Σύμφωνα και πάλι με τις αναρτήσεις στο διαδίκτυο, το ζεύγος βοήθησε με όλες του τις δυνάμεις στην εκλογή του τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο».

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα, «με ταχυδακτυλουργία λοιπόν οι 7 πλατφόρμες που τόσο τυχαία επιλέχτηκαν δεν μοιάζει να ξεπερνούν τις 3-4, ενώ οι στενές σχέσεις προκύπτουν αβίαστα με μια βόλτα στο διαδίκτυο. Όσο για τους δικαιούχους των 600 ευρώ, φαίνεται ότι θα συμβάλουν τα μέγιστα στον πλουτισμό των κολλητών, με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για το δημόσιο ταμείο».

Πλάνο αγνοείται

Δεν είναι μόνο οι πολίτες που ζουν την «ημέρα της μαρμότας» λόγω του κορωνοϊού, αλλά μάλλον είναι και η κυβέρνηση. Ύστερα από μια μικρή ανάπαυλα για το Πάσχα, ξεκίνησε πάλι ένας κύκλος επαναλαμβανόμενων δηλώσεων για την επιτυχία των μέτρων, την ανάγκη για περαιτέρω πειθαρχία και πάει λέγοντας. Πλέον, βέβαια, στην ατζέντα έχει μπει και η περίφημη επιστροφή στην κανονικότητα, με ένα νέο πρωθυπουργικό μήνυμα που ξεκίνησε ήδη να… διαφημίζεται.

Ζητούμενο, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, είναι αυτός ο περίφημος οδικός χάρτης για την επόμενη ημέρα, αλλά οι πληροφορίες έρχονται με το σταγονόμετρο, οι καθημερινές διαρροές ακολουθούν και οι «κακεντρεχείς» λένε ότι ούτε η ίδια η κυβέρνηση δεν έχει σαφή εικόνα για το σχέδιό της.

Όσο λοιπόν το επιχείρημα «πόσο μας θαυμάζουν οι ξένοι» επαναλαμβάνεται σαν… προσευχή, δεν έχει καταστεί σαφές ποιο είναι το σχέδιο για τα σχολεία, τις επιχειρήσεις, την ενίσχυση του ΕΣΥ, αλλά και για το πώς θα γίνει διαχείριση των απωλειών από τον τουρισμό. Και βέβαια πώς θα αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους χιλιάδες εργαζόμενοι με τα 800 και τα 600 ευρώ είναι ένα εξίσου καλό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί, όπως και το πόσες από τις θέσεις εργασίας θα έχουν διατηρηθεί την επόμενη μέρα.

Στην πραγματικότητα, το μόνο σίγουρο μέχρι αυτή τη στιγμή είναι ότι στις 27 Απριλίου ανοίγουν τα υποθηκοφυλακεία, τα πρωτοδικεία και τα ειρηνοδικεία, μια κίνηση που κατά το Μαξίμου έχει μεγάλη συμβολική σημασία, αλλά κατά τους επικριτές του σχετίζεται άμεσα με την 30ή Απριλίου, οπότε εκπνέει ο νόμος Κατσέλη, δηλαδή το προστατευτικό πλαίσιο για την πρώτη κατοικία.

Οι θεσμοί έχουν ήδη στείλει το μήνυμα στην Αθήνα ότι δεν επιθυμούν να γίνουν μονομερείς κινήσεις και το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει τον αγώνα της τελευταίας στιγμής, καθώς ξεκινά και η έκτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση στη σκιά της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας λόγω της κρίσης της πανδημίας.

Η Ελλάδα επιθυμούσε να δοθεί νέα παράταση στο προστατευτικό πλαίσιο – κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονταν σίγουρα ότι θα λάβουν το πράσινο φως –, ωστόσο οι θεσμοί προς το παρόν εμφανίζονται κάθετα αντίθετοι. Έτσι δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα οι… τηλεκαταρτιζόμενοι δικηγόροι να επιστρέψουν δριμύτεροι.

Γρίφος παραμένει (ακόμα) το τι θα γίνει με τα σχολεία, καθώς χιλιάδες μαθητές που είναι υποψήφιοι για τις Πανελλαδικές παίρνουν μόνο την… υπόσχεση από τα χείλη της αρμόδιας υπουργού Νίκης Κεραμέως ότι οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν εντός του Ιουνίου και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου. Ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα υπάρχει για τις προαγωγικές εξετάσεις (η αρμόδια υπουργός αρκείται στο ότι «υπάρχουν σενάρια για την κάλυψη της ύλης»), αλλά και το τι θα γίνει με τους εργαζόμενους γονείς.

Και αυτό καθώς η λύση του να μείνουν τα παιδιά με τους παππούδες θεωρείται αδύνατη από τους λοιμωξιολόγους, που έχουν τονίσει επανειλημμένως ότι οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες θα είναι οι τελευταίοι για τους οποίους θα γίνει οριστική άρση των περιοριστικών μέτρων.

Σταδιακή μετάβαση

Μιλώντας για την επόμενη μέρα της καραντίνας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε στο μπρίφινγκ πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα, ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά είπε, «η επιστροφή θα είναι σταδιακή, μακρόσυρτη, και στοχευμένη, ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα. Θα είναι μια δύσκολη άσκηση, την οποία καλούμαστε να λύσουμε και πάλι όλοι μαζί».

Δίνοντας μια γεύση για το τι μπορεί να συμβεί τις επόμενες ημέρες προκειμένου να υπάρξει η σταδιακή άρση των περιορισμών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «η αρχή μπορεί να γίνει από ομάδες του πληθυσμού, που – όπως έχουν δείξει τα στατιστικά και επισημαίνουν οι ειδικοί – έχουν μικρότερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές.

Μπορεί να γίνει από οικονομικές δραστηριότητες που συνεπάγονται λιγότερο συνωστισμό, όπως για παράδειγμα τα μικρά καταστήματα λιανεμπορίου. Μπορεί, επίσης, να περιλαμβάνει τα σχολεία. Σε κάθε περίπτωση έχουμε χρέος να προστατεύσουμε τις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως τους ηλικιωμένους και τους συμπολίτες μας με υποκείμενα νοσήματα».

Αναφορικά με την οικονομία αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα Πέμπτη είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να ψάξουν απαντήσεις στα κοινά προβλήματα που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού.

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην κοινή επιστολή του με άλλους οκτώ ηγέτες προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα ενός κοινού ευρωπαϊκού εργαλείου, όπως για παράδειγμα ένα κοινό ευρωομόλογο, το οποίο θα μπορέσει να πείσει τις αγορές, αλλά κυρίως τους Ευρωπαίους πολίτες, ότι η Ευρώπη στέκεται στο ύψος των περιστάσεων» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πέτσας.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είχε την Τρίτη τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Μαξίμου ο Μητσοτάκης συζήτησε με τον Μισέλ τις διεργασίες εντός της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, μέσω νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και κοινών παρεμβάσεων, που θα διασφαλίζουν τη συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών – μελών.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη αποκατάστασης της ομαλής λειτουργίας της ενιαίας αγοράς και ζήτησε οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες να επεξεργαστούν ένα συνεκτικό πλαίσιο για την εξομάλυνση των μεταφορών και της τουριστικής δραστηριότητας, ενώ, όπως έγινε γνωστό από το Μαξίμου, ο Μητσοτάκης συζήτησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

topontiki

banner-article

Ροη ειδήσεων