Κορωνοϊός – Ιταλία: Για αυτόν τον λόγο έχει χαθεί ο έλεγχος με τον αριθμό νεκρών και κρουσμάτων
Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στην Ιταλία με τις ανακοινώσεις για τους αριθμούς των νοσούντων και των νεκρών να διαφέρουν και να προκαλούν σύγχυση στην κοινή γνώμη και να κλονίζουν το ηθικό των πολιτών που ακόμα και μέσα στα σπίτια τους δίνουν μάχη για να αντιμετωπίσουν τον εφιάλτη του κορονοϊού.
Μία ακόμα ημέρα υπήρξε διαφορά μεταξύ των στοιχείων που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις περιφέρειες του ιταλικού βορρά (κυρίως) και της κεντρικής κυβέρνησης στη Ρώμη. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου του Μπέργκαμο Guido Marinoni δίνει μία κατατοπιστική εξήγηση ενώ ο ιταλικός Τύπος ασχολείται εκτενώς με το θέμα που προκαλεί τριβές.
«Τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα και αφορούν στα κρούσματα του CONVID-19 και τους νεκρούς προέρχονται από τα νοσοκομεία. Υπάρχουν όμως και πολλοί συμπολίτες μας που περνούν τη νόσο στα σπίτια τους. Είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που φοβούνται ή διστάζουν να καλέσουν ιατρική βοήθεια ή γιατί γνωρίζουν πως τα νοσοκομεία έχουν κορεστεί και δίνουν προτεραιότητα σε νεότερες ηλικίες. Για να βεβαιωθεί ένα κρούσμα είτε ένας θάνατος από κορονοϊό πρέπει να υπάρξουν εξετάσεις και σχετική βεβαίωση από νοσοκομείο και όχι από το σπίτι», λέει ο Guido Marinoni στο ecodibergamo.it
«70.000 νοσούν και μένουν σπίτι»
Και κάπου εκεί αρχίζει η σύγχυση καθώς υπάρχουν πολλοί πολίτες που δηλώνεται ο θάνατός τους αλλά δεν βεβαιώνεται ως θύμα του κορονοϊού από τα νοσοκομεία αλλά ο θάνατος καταγράφεται από τις περιφέρειες: «Γνωρίζουμε πως αυτό συνέβη και στην Κίνα. Συμπεραίνουμε πως ένα ποσοστό 10% έως 20% στην πόλη μας, στο Μπέργκαμο δεν αναφέρονται στα στοιχεία των νοσοκομείων. Το ποοστό αντιστοιχεί σε περίπου 35 με 70 χιλιάδες άτομα που καλούνται να περάσουν τον ιό στο σπίτι. Οι γιατροί μας λαμβάνουν 100 κλήσεις την ημέρα από αυτά τα άτομα. Γνωρίζουμε ότι όσοι είναι σήμερα στο σπίτι με πονόλαιμο και πυρετό στην επαρχία μας είναι εξαιρετικά πιθανό να έχουν προσβληθεί από τον ιό».
Έμειναν σπίτι μέχρι τέλους
Στα περιστατικά και στα ποσοστά που αναφέρει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου του Μπέργκαμο Guido Marinoni θα πρέπει να υπολογιστούν και οι περιπτώσεις ηλικιωμένων που αποδεδειγμένα έμειναν στο σπίτι μέχρι και το θάνατό τους καθώς δεν είχαν καμία ελπίδα ολοκληρωμένης νοσηλείας στα νοσοκομεία και τουλάχιστον ήθελαν να περάσουν τις τελευταίες τους στιγμές στα σπίτια τους μαζί με τους συγγενείς τους.