Κορωνοϊός Κόσμος

Κορωνοϊός: Πέμπτος νεκρός στην Ελλάδα – Κλείνουν τα σύνορα για πολίτες εκτός ΕΕ

Ακόμη ένας νεκρός προστέθηκε στη λίστα όσων έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό στη χώρα μας, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών από τη νόσο στους πέντε. Πρόκειται για άνδρα 67 ετών με υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος κατέληξε από σοβαρές επιπλοκές πνευμονίας σε νοσοκομείο της Αθήνας. Στη σημερινή ενημέρωση των ιατρικών συντακτών, ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι η διασπορά συνεχίζεται, και το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 35 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα μας στα 387.

Εξήντα από αυτά έχουν απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης, ενώ 70 ασθενείς νοσηλεύονται με ήπια αλλά και πιο σοβαρή εικόνα πνευμονίας. 11 από αυτούς είναι διασωληνωμένοι και ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 69 έτη.

Από τα καταγεγραμμένα κρούσματα, από ηλικία 0-17 ετών είναι τα 11, από ηλικία 18-39 είναι τα 59 και από την ηλικία 40-64 είναι τα 132, και όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή 185, αφορούν ανθρώπους άνω των 65 ετών.

Όσον αφορά τα στατιστικά που σχετίζονται με τους πέντε θανάτους στην Ελλάδα, ο μέσος όρος ηλικίας των νεκρών είναι τα 68 έτη και ήταν όλοι άνδρες. Μέχρι σήμερα 14 άνθρωποι που νοσηλεύτηκαν για τον ιό, έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία αναφοράς της χώρας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας για το ζήτημα που έχει ανακύψει με τα τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού. Επανέλαβε ότι η στρατηγική είναι να γίνονται μόνο από ανθρώπους που εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα και όχι από όσους είναι ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια νόσηση. Γι’ αυτούς ο κ. Τσιόδορας εξήγησε ότι είναι καθοριστικής σημασίας ο περιορισμός κατ’ οίκον με μηδενική κοινωνική επαφή.

Όπως συμπλήρωσε, αυτό που ενδιαφέρει τώρα είναι να μην ξοδεύονται άσκοπα τα τεστ και να μην καταστρατηγείται ό,τι έχουμε αποφασίσει. Υπάρχει έλλειψη αντιδραστηρίων σε παγκόσμιο επίπεδο, παραδέχθηκε, αλλά εξήγησε ότι προσπαθούμε να την ξεπεράσουμε.

«Για κάθε πέντε που νοσούν υπάρχουν άλλοι 95 που νοσούν ήπια» τόνισε ο κ. Τσιόδρας και επισήμανε ότι ο μαζικός εργαστηριακός έλεγχος «ενέχει τον κίνδυνο διασποράς και έκθεσης στον ιό από άτομα που έχουν μία άλλη απλή ίωση». Μάλιστα, αναφέρθηκε σε ένα νέο τρόπο επιτήρησης της εξάπλωσης του ιού στην κοινότητα με δειγματοληψία ακόμα και στο σπίτι, ώστε να μπορέσουν οι επιδημιολόγοι να εξάγουν ασφαλέστερα συμπεράσματα. «Δεν απαγορεύεται ο έλεγχος στα ιδιωτικά εργαστήρια, αλλά πρέπει να δηλώνεται ώστε να καταγράφονται τα θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα» είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά σε όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό, ο κ. Τσιόδρας ήταν ξεκάθαρος και δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας. «Θα πρέπει να τηρούν αυστηρά μέτρα, ειδικά όσοι επιστρέφουν από το Ηνωμένο Βασίλειο, τους οποίους θα τους χειριζόμαστε σαν να έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα» ανέφερε. Ζήτησε επίσης να διατηρούν αποστάσεις ακόμα και από τον υπόλοιπο οικογενειακό τους κύκλο έως ότου περάσουν τουλάχιστον 14 ημέρες από την ημέρα που επέστρεψαν.

Ο κ. Τσιόδρας συνέστησε σε συγκεκριμένες κατηγορίες ευπαθών ομάδων να μην απομακρύνονται την περίοδο αυτή σε νησιωτικές περιοχές, καθώς θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η αεροδιακομιδή τους εφόσον χρειαστεί. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί άνθρωποι με σοβαρή καρδιοπάθεια, αρρύθμιστο ζαχαρώδη διαβήτη, όσοι έχουν κακοήθειες και βρίσκονται υπό θεραπεία και μεταμοσχευμένους με ενεργή ανοσοκαταστολή.

Σε ερώτηση για τους υγειονομικούς που βρίσκονται θετικοί στον ιό, αλλά και για τις πτέρυγες νοσοκομείων που αναστέλλουν την εφημερία ή τη λειτουργία τους λόγω απολύμανσης, εξήγησε: Οι υγειονομικοί θα τίθενται σε επταήμερη και όχι σε 14ημερη καραντίνα προκειμένου να μην αδυνατίσει το σύστημα υγείας και θα επιστρέψουν στα νοσοκομεία ακόμα και αν χρειαστεί να δουλέψουν με μάσκα, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Σε ό,τι αφορά τις κλινικές που κλείνουν για απολύμανση, ανέφερε πως ο ίδιος επικοινώνησε με τους επικεφαλής τους και ζήτησε να παραμένουν ανοικτές, αλλά να τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφαλείας. «Οι υγειονομικοί είναι η εμπροσθοφυλακή του συστήματος υγείας» υπογράμμισε.

Ο κ. Τσιόδρας όταν ρωτήθηκε για την κλινική εικόνα και την εξέλιξη της υγείας όσων νοσηλεύονται στη χώρα μας, είπε ότι αρκετοί περνούν ελαφρά αυτή την ίωση, κάποιοι κάνουν πνευμονίες, αλλά και ορισμένοι δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις επιπλοκές αυτού του ιού, ιδίως μετά την 5η και 7η ημέρα που έχει παρατηρηθεί ότι αναπτύσσουν ένα υπερφλεγμονώδες σύνδρομο και δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις επιπλοκές της νόσου. Ωστόσο, έχουμε δει και ανθρώπους να βελτιώνονται και να πηγαίνουν πολύ καλύτερα, επισήμανε.

Απέφυγε να αναφερθεί σε συμπεράσματα για την αντιϊκή θεραπεία που χορηγείται στους ασθενείς, τονίζοντας πως είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα.

Καταλήγοντας ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε πως αναστέλλονται όλα τα τακτικά χειρουργεία στον ιδιωτικό τομέα.

Κλείνουν τα σύνορα για πολίτες εκτός ΕΕ

Από αύριο στις 6 το πρωί δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα μας πολίτες χωρών εκτός ΕΕ, παρά μόνο για απολύτως αναγκαία συνθήκη που σχετίζεται αποκλειστικά με επείγουσα εργασία ή οικογένεια, ανακοίνωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σημείωσε επίσης πως όσοι βρίσκονται στη χώρα μας από το εξωτερικό για διακοπές, συνέστησε να περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες τις όποιες μετακινήσεις τους στο εσωτερικό, επισημαίνοντας πως όσοι βρίσκονται σε οικειοθελή καραντίνα μπορούν να φύγουν από τη χώρα και πριν από την παρέλευση του χρόνου αυτού.

Σε ό,τι αφορά τους Έλληνες και τους κοινοτικούς αλλοδαπούς, ανέφερε πως μπορούν να εισέρχονται στη χώρα, απευθύνοντάς τους ισχυρή σύσταση να παραμείνουν σε οικειοθελή καραντίνα για 14 ημέρες.

Στο πλαίσιο αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού σε πληθυσμό που διαμένει στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Νήσων, τα οποία λειτουργούν σε κατάσταση υπερπληρότητας, ενημέρωσε ότι θα ισχύσει περιορισμός κυκλοφορίας των διαμενόντων στα ΚΥΤ, με την ελεγχόμενη μετάβαση τους στα οικεία αστικά κέντρα για την κάλυψη των αναγκών τους.

Συγκεκριμένα, είπε θα δίνεται η δυνατότητα μετάβασης, ανά μία ώρα, σε περιορισμένες ομάδες ατόμων στα γειτονικά αστικά κέντρα, μεταξύ 7 το πρωί και 7 το βράδυ.

«Είμαστε σε πόλεμο. Με έναν εχθρό που είναι αόρατος αλλά δεν είναι ανίκητος. Γιατί αν πετύχουμε να περιορίσουμε τη διασπορά της μετάδοσης, θα δώσουμε χρόνο στο σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει τα επείγοντα περιστατικά. Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι μία και αδιαπραγμάτευτη: Να σώσουμε ζωές. Πρώτη μας φροντίδα είναι ο άνθρωπος και η δημόσια υγεία. Για αυτό και επιβάλαμε, πολύ νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέτρα πρωτοφανή για καιρό ειρήνης. Και συνεχίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση» τόνισε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο δεύτερο μήνυμά του προς τους Έλληνες.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το επόμενο δίμηνο ο κίνδυνος θα γιγαντώνεται και γι’ αυτό θα ακολουθήσουν νέοι περιορισμοί. «Θα πρέπει όλοι να δείξουμε πειθαρχία» είπε και σημείωσε ότι «Όσοι φέρονται αντικοινωνικά θα τιμωρούνται παραδειγματικά. Γιατί θα έχουν εγκληματήσει διπλά: Κατά του νόμου και κατά της ζωής».

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας