Απόψεις Κορωνοϊός

“Νιώθει ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ στην τοποθεσία ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ” γράφει η Τζωρτζίνα Αθανασίου

Τζωρτζίνα Αθανασίου

Δύσμοιρος και δίσμοιρος ο του ίντερνετ ο αναγνώστης. Από τότε που εκδηλώθηκε στην Κίνα ο ιός που έφτασε εδώ και λίγες μέρες στην Ευρώπη, από παντού ξεπετιούνται απόψεις, γνώμες και πρακτικές που δεν συνάδουν ούτε με τις βασικές γνώσεις βιολογίας που έχουμε οι περισσότεροι αποκομίσει από τα μαθητικά μας χρόνια. Η κριτική μας σκέψη ας μας επιτρέψει να επικεντρωθούμε στην άποψη των ειδικών. Ως γνωστόν η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας, διότι καλλιεργεί την πεποίθηση ότι γνωρίζεις ενώ στην πραγματικότητα βαλτώνεις και αναμασάς τις φοβίας των άλλων. Μπορεί να σοκάρω μερικούς, αλλά η περίπτωση της ξαδέρφης του μπατζανάκη του κολλητού του γιου της Μαρίκας, ΔΕΝ αποτελεί επιχείρημα, ούτε μπούσουλα για την αντιμετώπιση του κοροναϊόυ.

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μελετήσει, έχουν σπουδάσει και έχουν εξειδικευτεί ακριβώς για να δώσουν σαφείς και αποτελεσματικές απαντήσεις και εξηγήσεις στα ιατρικά ζητήματα που προκύπτουν. Οι σπουδές και η εμπειρία ετών τους επιτρέπουν να εκφράζονται και να μας συμβουλεύουν ως προς την πρόβλεψη και να μας φροντίζουν ως προς την θεραπεία αν αυτό χρειαστεί. Οι σπουδές τους και η θέση τους είναι που τους οδηγούν να αναλάβουν την ευθύνη για την αντιμετώπιση των περιστατικών και την διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Αν κάποιοι πίστευαν πως σε αυτή τη στήλη θα γραφτεί τι πρέπει να κάνουμε ή να μην κάνουμε για την περίπτωση του κοροναϊού, θα απογοητευτούν. Δεν είμαι ειδικός γιατρός, επομένως δεν ξέρω. Όπως άλλωστε και πολλοί από εμάς. Αυτό που ξέρω όμως, είναι ότι μπορούμε να μην δυσχεραίνουμε το έργο των ανθρώπων που έχουν αναλάβει να μας οδηγήσουν μέσα από αυτή την φουρτούνα, οι οποίοι έχουν πλήρη εικόνα, έχουν στοιχεία, έχουν γνώση των διαθέσιμων πόρων και έχουν καταρτίσει ένα σχέδιο διαχείρισης αυτής της κρίσης. Το να δημιουργούμε πανικό, να διακωμωδούμε και να μην συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες δυσκολεύει την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ο Σωκράτης στον διάλογό του με τον Μέλητο (Ξενοφώντας,  Απολογία Σωκράτους, 19-21), υποστηρίζει πως πρέπει να ακούμε την γνώμη των γιατρών στην ασθένειά μας, και όχι των οικείων μας. Εμείς αλήθεια… ποιον θα ρωτήσουμε και ποιον θα ακούσουμε;  Τον λοιμωξιολόγο επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ή αυτά που κυκλοφορούν και ίσως να είναι βολικότερα στα αφτιά μας;

banner-article

Ροη ειδήσεων