ART Περισσότερο διαβασμένα Πολιτισμός

Η γυναίκα στη ζωγραφική της Εύας Αμνιώτη

Η γυναικεία φιγούρα είναι από τα αγαπημένα θέματα της Εύας Αμνιώτη, που στους πίνακές της την αποδίδει  αισθαντικά.

Τα χρώματα της Αμνιώτη, είναι αρμονικά δεμένα και παίζοντας η ζωγράφος πότε με τις λεπτές διαβαθμίσεις τους και πότε με τις δυνατές αντιθέσεις τους ζωντανεύει τα πολλαπλά πρόσωπα της γυναίκας, της αιθέριας, της αισθησιακής, αλλά και της γυναίκας μητέρας, ρόλο που βιώνει και η ίδια με τις τρεις μικρές της κόρες.

Η Φαρέτρα αξιοποιεί έργα που μας έστειλε, για να κάνει από τη μεριά της ένα μικρό αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που γιορτάζεται στις 8 Μάρτη, μέσα από τη ζωγραφική οπτική μιας βεροιώτισσας καλλιτέχνιδας.

far

Τα έργα της Αμνιώτη τα συνοδεύει το βιογραφικό που ακολουθεί:

Βιογραφικό

Η Εύα Αμνιώτη γεννήθηκε στη Βέροια. Είχε δείξει από πολύ νωρίς την αγάπη της για τις τέχνες, αφού ήδη από τα μαθητικά της χρόνια παρακολουθούσε μαθήματα ζωγραφικής, σχεδίου αλλά και πιάνου.

Αποφοίτησε από την Σχολή Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και έχει αποκτήσει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών σχετικό με την κρυπτογραφία.

Πάντα και παράλληλα με τις σπουδές της φοιτούσε σε εργαστήρια ζωγραφικής και έπαιρνε μέρος σε σεμινάρια και εκθέσεις, διευρύνοντας έτσι τις καλλιτεχνικές της προσλαμβάνουσες.

Η ζωγραφική της είναι κυρίως ανθρωποκεντρική, με επίκεντρο την γυναικεία φιγούρα, δουλεμένη άλλοτε με κάρβουνα και υδατοχρώματα και άλλοτε με λάδια.  Αποτυπώνεται έντονα πολλές φορές στα έργα της το αίσθημα της μητρότητας, καθώς η ίδια η ζωγράφος είναι μητέρα τριών παιδιών.

Υπό αυτό το πρίσμα είναι δομημένη και η σκηνογραφία των περισσότερων έργων της. Στοιχεία της καθημερινότητας, χώροι οικείοι, προσωπικά αντικείμενα αλλά και αναμνήσεις και προσδοκίες υπό το φως της αισιόδοξης κι αισθαντικής γυναικείας φύσης. 

banner-article

Ροη ειδήσεων