Απόψεις Πολιτική

“Και οι… άριστοι θέλουν τα σωσίβιά τους” γράφει ο Μιχάλης Χαριάτης

Ως σωσίβιο για την κυβέρνηση λειτούργησε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και η αναφορά του στην διαχείριση των «αρμών της εξουσίας» όταν το κόμμα αναλάβει εκ νέου την διακυβέρνηση της χώρας. Καθώς η «καλύτερα προετοιμασμένη» κυβέρνηση, σύμφωνα με υπουργούς της, βρίσκεται αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα συγκεκριμένων μειζόνων επιλογών της και ταυτόχρονα αντιμετωπίζει τις πρώτες σφοδρές αντιδράσεις για αποφάσεις της «αρπάχτηκε» από μια συγκεκριμένη διατύπωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να επαναφέρει στο προσκήνιο την τακτική που ακολουθούσε ως αντιπολίτευση και να εξαπολύσει επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηρίζοντας «ανατριχιαστική» την συγκεκριμένη αναφορά Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τα ψέματα. «Παλιά του τέχνη, κόσκινο. Ισχυρίστηκε ότι η ανατριχιαστική δήλωσή του για έλεγχο όλων των “αρμών της εξουσίας”, δήθεν αφορούσε μόνο την εκτελεστική. Μόλις πριν λίγες μέρες, όμως, είχε στραφεί εναντίον της Δικαιοσύνης, των Ανεξάρτητων Αρχών, των Μέσων Ενημέρωσης και τελικά, του ίδιου του Συντάγματος. Αυτό επιβεβαίωσε και ο κ. Πολάκης, ο οποίος στοχοποίησε με ανάρτησή του την Τράπεζα της Ελλάδας. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι όσα προστατεύει το Σύνταγμά μας, δεν υπάρχουν στο DNA του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Την ίδια στιγμή, σφοδρή πολιτική σύγκρουση έχει ξεσπάσει γύρω από τον τρόπο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis αλλά και γενικότερα τους χειρισμούς της ΝΔ στο πλαίσιο της Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Θύελλα για Novartis

Μακριά από την καυτή πατάτα του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού (τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει ο Νότης Μηταράκης τι εννοεί) επιθυμεί με κάθε τρόπο να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας το Μαξίμου, παίρνοντας πάσες από τον ΣΥΡΙΖΑ και ασκώντας δριμεία κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ο… φευγάτος μάρτυρας-κλειδί για την Προανακριτική με την ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» φέρνει στο τραπέζι ακόμα και την άρση του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων.

Η εξαμελής αντιπροσωπεία της Βουλής μάταια περίμενε την Τρίτη στη ΓΑΔΑ τον άνθρωπο που έχει ήδη δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να καταθέσει με φυσική παρουσία, αλλά με τεχνικά μέσα που αλλοιώνουν τη φωνή. Κατά πλειοψηφία αποφάσισε η προανακριτική επιτροπή την βίαιη προσαγωγή του για κατάθεση ενώ την ίδια ώρα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης (όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης) ζητούσαν να αποκαλυφθούν οι κουκουλοφόροι που έστησαν τη σκευωρία.

Μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων εκτίμησε ότι πρόκειται για πρόσωπο γνωστό στην αγορά φαρμάκου, «που σήμερα κρύβεται και τρέχει σαν λαγός». Ακριβώς τα ίδια συνέβησαν και μια ημέρα αργότερα, την Τετάρτη, καθώς δεν παρουσιάστηκε ο μάρτυρας με την ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» και στην συνέχεια εκδόθηκε ένταλμα βίαιης προσαγωγής και αυτού του μάρτυρα.

Τους αντιπολιτευτικούς τόνους απέναντι στην κυβέρνηση ανέβασε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σε ανάρτησή του ανέφερε ότι στόχος είναι να κουκουλωθεί το σκάνδαλο Novartis, αλλά και να μην τολμήσει ποτέ ξανά κανένας μάρτυρας δημόσιου συμφέροντος να καταγγείλει και να αναδείξει υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα.

Μάλιστα, έκανε λόγο για ωμή παραβίαση των διακριτών και συνταγματικά κατοχυρωμένων ορίων ανάμεσα στις τρεις εξουσίες. Σε αυτό το σημείο ο Κώστας Τασούλας με γραπτή του δήλωση απάντησε στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν υπάρχει παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης διότι η επιτροπή «ασκεί τη δικαστική λειτουργία που της έχει ανατεθεί από το Σύνταγμα, τον Κανονισμό της Βουλής και την απόφαση της Ολομέλειας».

«Γαλάζιο» κάδρο με Τσίπρα

Για «ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία της Προανακριτικής Επιτροπής» μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας στα όσα υποστήριξε στην ανάρτηση του ο Τσίπρας. «Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί εδώ και μέρες να μην επιτρέψει την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων, όπως ακριβώς εξετάστηκαν και από τον εισαγγελέα, καθώς και ο πανικός του κ. Τσίπρα, επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ενός παρακρατικού-παραδικαστικού κυκλώματος που εξύφανε μια πρωτοφανή πολιτική σκευωρία. Με την ανάρτησή του ο κ. Τσίπρας επιβεβαιώνει επίσης ότι όσα είπε περί ελέγχου των “αρμών της εξουσίας”, είχε ήδη επιχειρήσει να τα εφαρμόσει όταν ήταν πρωθυπουργός. Οι κουκούλες βγαίνουν και αποκαλύπτεται το δικό του πρόσωπο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πέτσας.

Σε ακόμα υψηλότερους τόνους ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Mega, υποστήριξε ότι όλοι οι ισχυρισμοί Τσίπρα είναι ψευδείς. «Έχουμε για πρώτη φορά στην ιστορία ένα κόμμα και μάλιστα την αξιωματική αντιπολίτευση, που από τον αρχηγό έως τα στελέχη του, βγαίνουν και υπερασπίζονται ένα φυγά», ανέφερε ο Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με τον «γαλάζιο» αντιπρόεδρο και υπουργό Ανάπτυξης ««εάν, όμως, ο κ. Τσίπρας βγαίνει να υπερασπιστεί ένα φυγά, τότε έχει κάποιο ιδιοτελές προσωπικό συμφέρον να προστατεύσει ένα φυγά. Άρα, θα πρέπει να εξηγήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τι είναι αυτό που κάνει έναν πρώην πρωθυπουργό να πρέπει να βγει να υπερασπιστεί έναν φυγά;». Και τόνισε πως «θα έλθει η ώρα που ο κ. Τσίπρας θα κληθεί να εξηγήσει ο ίδιος τον ρόλο του στην υπόθεση. Και του εύχομαι να μην είναι μπλεγμένος γιατί ούτε παραγραφή υπάρχει ούτε τίποτα. Και να ξέρετε ότι το αδίκημα αυτό έχει ποινή ισόβιας κάθειρξης».

Μεγάλα ζόρια

Ο «Μάξιμος Σαράφης», πάντως, κατάφερε να προκαλέσει έναν αναστεναγμό ανακούφισης στον Νότη Μηταράκη, ο οποίος τη Δευτέρα επέλεξε από τον τηλεοπτικό αέρα της ΕΡΤ να ανακοινώσει το προσωρινό πάγωμα της διαδικασίας επίταξης στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, καλώντας σε διάλογο την περιφέρεια και τους εμπλεκόμενους δήμους. Αν και ο Στέλιος Πέτσας την περασμένη εβδομάδα διαβεβαίωνε ότι το δραστικό αυτό μέτρο ελήφθη αφότου εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια διαλόγου, ο αρμόδιος υπουργός μάλλον αιφνιδίασε το Μαξίμου το οποίο φάνηκε να εκπέμπει μήνυμα αναποφασιστικότητας.

Και αυτό γιατί ένα 24ωρο μετά, ο υπουργός – που στη συνέχεια απέρριψε το διάλογο από μηδενική βάση ζητώντας εναλλακτικές τοποθεσίες για τη δημιουργία των κλειστών κέντρων στα νησιά – σε νέα του συνέντευξη στο Mega τόνισε ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα δεν αλλάζουν, και τα έργα θα ξεκινήσουν το προσεχές διάστημα, το οποίο όμως απέφυγε να το προσδιορίσει.

Αυτό ήταν που έκανε και τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου να ξεθάψει το τσεκούρι του πολέμου, διαμηνύοντας στον υπουργό ότι θα περιμένει αδίκως για τη συνάντηση. Αν και αργότερα ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, μέσω ερτζιανών (Πρώτο Θέμα), υποστήριξε πως «εδώ είμαστε για διάλογο» και μιλώντας για τον αρμόδιο υπουργό πρόσθεσε πως «τον αγαπάμε τον Νότη Μηταράκη, είναι και πολίτης του βορείου Αιγαίου, δεν τα έχουμε σπάσει μαζί του, η πόρτα μου και το τηλέφωνό μου είναι ανοιχτά».

Γεγονός είναι πάντως ότι η κυβέρνηση επιδεικνύει ένα μεγάλο επικοινωνιακό κενό στο συγκεκριμένο ζήτημα, αν και στόχος της (όπως τονίζεται προς όλες τις κατευθύνσεις) είναι να στείλει μηνύματα αποφασιστικότητας.

«Δεν υπάρχει άλλη οδός, παρά μόνο η υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου. Μέσα στο κυβερνητικό σχέδιο υπάρχει η κατασκευή των κλειστών δομών. Υπάρχει το χρονικό διάστημα το οποίο ζητήθηκε, δηλαδή μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, και από την άλλη εβδομάδα θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στα πρώτα έργα για την κατασκευή των κλειστών δομών» σημείωσε ο Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Το μόνο που είχε μείνει ανοιχτό προς συζήτηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν, αν μπορούσε να υποδείξει κάποιους άλλους χώρους που θα ήταν κατάλληλοι και θα πληρούσαν τις προϋποθέσεις για την κατασκευή των κλειστών δομών. Μόνο γι’ αυτό συζητάμε. Από Δευτέρα θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στα απαραίτητα έργα» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Θα κάνουμε ότι χρειαστεί, για να ολοκληρωθεί το κυβερνητικό σχέδιο».

Επιστροφή στην Οικονομία

Σε αυτό το πλαίσιο, και προκειμένου να αντιστρέψει την εικόνα δυσλειτουργίας, το Μαξίμου επανέρχεται στον τομέα της οικονομίας, με στόχο να επιβεβαιώσει στην πράξη τις προσδοκίες για την ανάκαμψη. Σήμερα Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με θέμα το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027.

«Πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση και – κατ’ επέκταση – για μια δύσκολη διαπραγμάτευση, καθώς με λιγότερους κοινοτικούς πόρους χρειάζεται να καλυφθούν μεγαλύτερες ανάγκες» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Πέτσας υπενθύμισε μάλιστα πως ο Μητσοτάκης στα τέλη Ιανουαρίου βρέθηκε στις Βρυξέλλες και παρουσίασε στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τις ελληνικές θέσεις.

«Ήταν, μάλιστα, ο πρώτος ηγέτης χώρας μέλους της Ε.Ε. που συναντήθηκε με τον κορυφαίο Ευρωπαίο αξιωματούχο ενόψει της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» είπε ο Πέτσας. Πρόσθεσε μάλιστα πως «σε αυτό το ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον, των μειωμένων πόρων και των αυξημένων αναγκών, κάθε προσπάθεια ισορροπίας μοιάζει με απόπειρα τετραγωνισμού του κύκλου. Ο Πρωθυπουργός, ωστόσο, είναι έτοιμος και αποφασισμένος να εργαστεί, προκειμένου να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους για την περίοδο 2021-2027».

Με το βλέμμα στην Οικονομία, προχθές Τρίτη, συνεδρίασε, υπό τον Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής. Σύμφωνα με το Μαξίμου, στη συνεδρίαση παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής για την ελληνική οικονομία από τον νομπελίστα οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη, που έχει αναλάβει επικεφαλής της Επιτροπής για την Αναπτυξιακή Στρατηγική, τον Γενικό Διευθυντή του ΙΟΒΕ καθηγητή Νίκο Βέττα και τον καθηγητή του London School of Economics Δημήτρη Βαγιανό.

Στόχος της Επιτροπής είναι να καταθέσει συστάσεις προς την Ελληνική κυβέρνηση για τους στρατηγικούς άξονες στους οποίους πρέπει να κινηθεί μεσομακροπρόθεσμα η ελληνική οικονομία, ώστε η Ελλάδα να γίνει συγκρίσιμη με τις πιο πετυχημένες μικρές οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ολλανδία, η Αυστρία και η Δανία.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Dr. Sultan Ahmed Al Jaber. Ο Μητσοτάκης χαιρέτισε την πραγματοποίηση του Φόρουμ Διευρυμένης Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τονίζοντας ότι αποτελεί εξαιρετική βάση για την αμοιβαία επωφελή οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, με έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων και την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους, οι δύο άνδρες συζήτησαν για την «Expo 2020» η οποία διοργανώνεται στο Ντουμπάϊ. Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τα ΗΑΕ για την προετοιμασία της διοργάνωσης και αναφέρθηκε στην ισχυρή ελληνική παρουσία στη διεθνή έκθεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντιπροσωπεία 30 και πλέον αξιωματούχων συνόδευσε τον Al Jaber στην επίσκεψη του στην Αθήνα. Τα χαρτοφυλάκια των στελεχών που επισκέπτονται την Ελλάδα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων που περιλαμβάνει το εμπόριο και τις επενδύσεις, την άμυνα και την ασφάλεια, την αγροτική ανάπτυξη, τον τουρισμό, την ψηφιακή διακυβέρνηση, την ενέργεια κ.α.. Υπουργοί και άλλοι αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης είχαν από κοινού με τα μέλη της αντιπροσωπείας των ΗΑΕ συναντήσεις εργασίας στο πλαίσιο του Forum που διοργανώθηκε με στόχο την εφαρμογή της Διευρυμένης Στρατηγικής Συνεργασίας.

topontiki

banner-article

Ροη ειδήσεων