Βέροια

Πενήντα Γάλλοι, ελληνιστές, στον Σύλλογο Βλάχων Βέροιας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ          

Τη Δευτέρα 17-2-2020, στις έντεκα το πρωί,  ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας υποδέχτηκε στο Σπίτι του το  Σύλλογο  «Odyssee-Periples et Decuvertes». Ο Σύλλογος αυτός έχει έδρα το Παρίσι , οργανώνει μαθήματα νεοελληνικής γλώσσας, λογοτεχνίας και ελληνικής ιστορίας. Παράλληλα, κάθε χρόνο, ο Γαλλικός αυτός Σύλλογος οργανώνει εκπαιδευτικές εκδρομές σε διάφορα μέρη, για να γνωρίσουν  την Ελλάδα.

Φέτος, πενήντα Γάλλοι, ελληνιστές, μέλη του συγκεκριμένου Συλλόγου,  επισκέφθηκαν τη Βέροια για μία εβδομάδα, στη διάρκεια της οποίας διδάσκονται  μαθήματα νεοελληνικής γλώσσας από τους υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού Γιώργο Κωστακιώτη και την κ. Αρετή  Κονδυλίδου. Παράλληλα, ενημερώνονται για την ιστορία της πόλης από διάφορους φορείς.

Στο πλαίσιο αυτών των δράσεών,  επισκέφθηκαν το Σύλλογο Βλάχων Βέροιας.  Την  αποστολή καλωσόρισαν μέλη του Δ/Σ του Συλλόγου, και  η φιλόλογος κ. Μπέτσα Ολυμπία, πρώην πρόεδρος της Εταιρείας Μελετών,  Ιστορίας και Πολιτισμού Ημαθίας, μέλος του Συλλόγου, τους ενημέρωσε στη γαλλική γλώσσα για την ιστορία της Βέροιας, την ιστορική παρουσία των Βλάχων στην πόλη, το διαχρονικό πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της, καθώς και για τον αγώνα του Συλλόγου  για την καταγραφή και τη διάσωση της βλάχικης γλώσσας και παράδοσης. Ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και στις ερωτήσεις που τέθηκαν απάντησαν λιτά και ουσιαστικά οι φιλόλογοι,  μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του Συλλόγου,  Σταμάτης Χρυσής και Τάκης Γκαλαΐτσης.

Στη συνέχεια οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στους χώρους του ανακαινισμένου  Κτιρίου του Συλλόγου, τους προσφέρθηκαν αναψυκτικά και παραδοσιακά γλυκά, και έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις, για να επισκεφθούν και την Εβραϊκή Συναγωγή της πόλης,  ενώ τα μέλη του Συλλόγου κατευόδωσαν τους φιλοξενούμενους με την ευχή να συνεχίσουν   με επιτυχία το έργο τους και να απολαύσουν τη διαμονή τους στη Βέροια.

Βέροια  19-02-2020

Ο Πρόεδρος                                                                         Ο Γραμματέας

Πϊσκος Δημήτρης                                                               Τσίρης Γιώργος

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας