Απόψεις

“Οι ευθύνες της Αυτοδιοίκησης για την τήρηση του Κράτους Δικαίου, άρα και της κοινωνικής ειρήνης*” γράφει η Τζωρτζίνα Αθανασίου

Τζωρτζίνα Αθανασίου

Η Αυτοδιοίκηση, όπως και η Διοίκηση, υπόκεινται σε κανόνες Δικαίου και οι έχοντες και ασκούντες την εξουσία που τους έχουμε δώσει για να λύνουν και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που μας ταλανίζουν, ναι, είναι υπόχρεοι ως προς την τήρησή τους και υπόλογοι στον Νόμο για την μη τήρησή τους. Εν ολίγοις, όποιος επιθυμεί να ασχοληθεί με τα Kοινά, αναγνωρίζει ότι φέρει αυξημένη ευθύνη έναντι του Νόμου γιατί αφού λάβει τη λαϊκή εντολή, τον βαρύνει η Διασφάλιση ορισμένων Aρχών του Κράτους Δικαίου.
Οι διοικούντες, εκπροσωπώντας την Δημόσια Διοίκηση, χάνουν την πολυτέλεια να θρέφουν συναισθήματα συμπάθειας ή επιείκειας αφού νυχθημερόν οφείλουν οι αποφάσεις τους και οι πράξεις τους, να υπηρετούν εμάς τους πολίτες. Έχουν την υποχρέωση λοιπόν να διαφυλάττουν στα μάτια μας το κύρος του Νόμου, την υποχρέωση να διατηρούν, να ενδυναμώνουν και να εφαρμόζουν την Aρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης μας στον Νόμο, έχουν την υποχρέωση να προστατεύουν το Δημόσιο Συμφέρον και να εφαρμόζουν Χρηστή Διοίκηση.

Και όταν ένα  άτομο επιφορτίζεται με τέτοια υποχρέωση έναντι των πολλών έχει την ευθύνη να διατηρεί καθαρή την κρίση του και να συμπεριφέρεται στο ύψος του Θεσμού που εκπροσωπεί και όχι της ατομικής του ιδιότητας. Υποχρέωσή του είναι επίσης να εδραιώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Διοίκηση, και να διαφυλάξει την κοινωνική συνοχή, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που του αναλογούν.

Όλοι έχουμε το δικαίωμα του «εκλέγειν» και του «εκλέγεσθαι». Από κάθε  δικαίωμα όμως απορρέει τουλάχιστον μία υποχρέωση. Με το δικαίωμα του «εκλέγειν», είναι συνδεδεμένη η υποχρέωσή μας να ελέγχουμε στους διοικούντες, και στο δικαίωμα του «εκλέγεσθαι» φωλιάζει η υποχρέωση της αυξημένης ευθύνης έναντι του Δημοσίου Συμφέροντος και κατ’ επέκταση έναντι των πολιτών.

Αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του διοικούμενου. Αρχή της Χρηστής Διοίκησης. Αρχή της Νομιμότητας. Αρχή της Διαφάνειας. Διαφύλαξη του Κύρους του Νόμου.  Κράτος Δικαίου. Δημόσιο Συμφέρον. Νόμος: Δεν εφαρμόζεται α λα καρτ. Αυτός ορίζει τα όριά μας.

Αυτές τις αρχές πολλοί τις γνωρίζουν, αλλά λίγοι έχουν το σθένος να εφαρμόζουν. Διότι πώς να το κάνουμε …άλλο διατάξεις, άλλο διαταγές και άλλο γνώμες.

Επομένως, διατάξεις-διαταγές…σημειώσατε; 1; 2; Χ;

*Κάνει ηχώ στο ομότιτλο άρθρο δημοσιευμένο στα «Μακεδονικά Νέα» στις 25-11-2017 και στη Φαρέτρα ΕΔΩ

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας