Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Θάλασσα, τραγούδι και χορός έγιναν λαϊκό γλέντι από το Χορευτικό Εργαστήρι “Κύκλος Ερατεινός”

Δήμητρα Σμυρνή

Ο «Κύκλος Ερατεινός», το Χορευτικό Εργαστήρι της Ημαθίας, που όλες οι εκδηλώσεις του διακρίνονται για τη σοβαρότητα και την πολλή δουλειά που κρύβουν μέχρι να γίνουν εκδήλωση, παρουσίασε φέτος με επιτυχία μια ακόμη μουσικοχορευτική παράσταση, αυτήν τη φορά με τίτλο «Η θάλασσα με την καρδιά σου μοιάζει».

Προλογίζοντας στο Χώρο Τεχνών ο Αντώνης Κελεπούρης, χοροδιδάσκαλος του «Κύκλου» και υπεύθυνος καλλιτεχνικά της εκδήλωσης, έδωσε το δέσιμο της θάλασσας με τον Ελληνισμό, με το τραγούδι και το χορό, αποτελώντας τόσες φορές τον πυρήνα τους, λέγοντας:

[…] «Η επίδραση του υγρού στοιχείου σε κάθε εκδήλωση του λαού μας, μέσα στους αιώνες, οφείλεται στο γεγονός ότι αυτό ενυπάρχει στο DNA του Έλληνα και αποτυπώνεται με διάφορους τρόπους σε όλες σχεδόν τις πτυχές του βίου του. Η απεραντοσύνη της θάλασσας προκαλεί συναισθήματα ελευθερίας, φυγής και αναζήτησης, καθώς παρέχει τη δυνατότητα επαφής και σύνδεσης με άλλους γνωστούς ή άγνωστους τόπους.

Ειδικότερα στο ελληνικό τραγούδι παρατηρείται μια πολύμορφη προσέγγιση της θάλασσας που βεβαιώνει τη στενή σχέση του Έλληνα μ’ αυτήν.

Το ρεμπέτικο – λαϊκό τραγούδι, συμπορεύεται και με τη θάλασσα. Μπορεί να είναι λιγοστές οι λυρικές αναφορές σε νησιά και άλλα ειδυλλιακά θαλασσινά τοπία, αλλά συναντούμε συχνά λιμάνια, απόπλους αποχωρισμού, ναυτικές ενασχολήσεις, ναυάγια και άλλες καταστάσεις που άπτονται του κοινωνικού βίου.» […]

Η οπτική με την οποία στήνει κάθε φορά τις εκδηλώσεις του ο «Κύκλος» είναι η οπτική του γλεντιού, με πολύ χρώμα, μελωδία και κίνηση, που ενώνει όλες τις ηλικίες πάνω στη σκηνή, μέσα στην ατμόσφαιρα της παλιάς ταβέρνας, έτσι όπως το αποδίδει και ο μόνιμος υπότιτλος των εκδηλώσεων «Μέσ’ στης ταβέρνας τη γωνιά». Ατμόσφαιρα που την υπογράμμιζαν και σ’ αυτήν την εκδήλωση οι εξαιρετικές διαφάνειες που προβάλλονταν ταυτόχρονα.

Με τραγούδια παραδοσιακά και ρεμπέτικα, με χορούς κάθε λογής, από καλαματιανούς και βαλσάκια μέχρι ζεϊμπέκικα, με ορχήστρα και φωνές δεμένες αρμονικά σ’ ένα δυναμικό σύνολο, οι χορευτές, μικροί και μεγάλοι, οδήγησαν τους θεατές στην αίσθηση του γλεντιού, δημιουργώντας κι αυτήν τη φορά ένα κλίμα ευφορίας.

Αξίζει να σταθεί κανείς στο φυτώριο των πολύ μικρών παιδιών που αγκαλιάζει ο «Κύκλος», δίνοντάς σ’ αυτά βήμα και προσλαμβάνουσες παραστάσεις γύρω από το ελληνικό τραγούδι, το χορό και την παράδοση.

Φωτογραφίες: faretra.info

Συντελεστές της εκδήλωσης

Ορχήστρα
Χαμουριάδης Δημήτρης: μπουζούκι
Θεοδωρίδης Παναγιώτης: μπουζούκι
Θεοδωρίδης Κων/νος: μπουζούκι
Παπαδόπουλος Κων/νος: μπαγλαμάς
Κασσερόπουλος Γιάννης: κιθάρα
Σαββίδης Κων/νος: ακορντεόν
Καμηλάκη Αρετή: βιολί
Παπαρουσόπουλος Γιώργος: κρουστά

Τραγούδι
Ηλιάδου Μάρθα, Μανουσαρίδης Γιάννης, Κελεπούρης Αντώνης

Καλλιτεχνική διεύθυνση εκδήλωσης
Κελεπούρης Αντώνης

banner-article

Ροη ειδήσεων