Πολιτική

Πέρασε με 163 “ναι” ο νέος εκλογικός νόμος

Ψηφίζεται, από την Ολομέλεια, η επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής. Το εκλογικό σύστημα που φέρνει η κυβέρνηση δεν θα συγκεντρώσει τις 200 ψήφους που απαιτούνται, με βάση το Σύνταγμα, προκειμένου να έχει άμεση εφαρμογή ο νέος εκλογικός νόμος. Αυτό σημαίνει ότι οι επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν (σ.σ. η κυβέρνηση δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας), θα διενεργηθούν με την απλή αναλογική που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, στη συζήτηση στη Βουλή βρέθηκαν στο επίκεντρο όχι μόνο το μπόνους και η μεταχείριση των συνασπισμών των κομμάτων, αλλά και το ορατό ενδεχόμενο διενέργειας διπλών εκλογών.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι με τον εκλογικό νόμο που ψηφίζεται σήμερα επιδιώκει να κυβερνηθεί ο τόπος την επομένη των εκλογών, ξεκαθαρίζει εγκαίρως τους όρους του εκλογικού ανταγωνισμού και αποτρέπει καιροσκοπικούς συνασπισμούς.

«Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Θα γίνουν, ναι, με απλή αναλογική, και αν δεν συμφωνήσουμε, τότε θα κρίνουμε τι θα γίνει παραπέρα», ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης και Εκλογών, Θοδωρής Λιβάνιος. Την ίδια ώρα, όμως, δεκάδες βουλευτές της ΝΔ, που έλαβαν τον λόγο στη Βουλή, επέκριναν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «απεργάζεται από τώρα τον εφιάλτη της ακυβερνησίας, ο οποίος όμως θα αποτραπεί με την επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής».

«Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. Θα κληθεί, λοιπόν, εκείνη τη στιγμή ο κ. Τσίπρας να απαντήσει σε ένα απλό ερώτημα. Αν και πάλι δεν είναι το πρώτο κόμμα, δέχεται και δεσμεύεται ότι αυτός που θα βγει πρώτος θα είναι πρωθυπουργός;», είναι χαρακτηριστική αποστροφή βουλευτή της ΝΔ χθες βράδυ στη Βουλή, λίγο μετά την ομιλία του κ. Τσίπρα που είχε επισημάνει ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική.

«Η κυβέρνηση βάζει από την πίσω πόρτα τη συζήτηση των διπλών εκλογών, επειδή δεν μπορεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα της», είπαν πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι στις επόμενες εκλογές θα έχει έρθει «η ώρα των ιστορικών αποφάσεων για το Κίνημα Αλλαγής» και πως με την απλή αναλογική «θα προκύψει κυβέρνηση κοινωνικής πλειοψηφίας και συνεπώς δεν θα καεί η απλή αναλογική αλλά η ΝΔ».

Το ίδιο το Κίνημα Αλλαγής κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία πως «προϊδεάζει ότι ετοιμάζει καταστρατήγηση του Συντάγματος, διότι αρνείται, εκ των προτέρων, να συμμορφωθεί με το άρθρο 37 του Συντάγματος, που ωθεί τα κόμματα να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Αυτήν τη δυνατότητα η ΝΔ την υπονομεύει από τώρα».

Η Ελληνική Λύση είναι το μόνο κόμμα της αντιπολίτευσης που θα ψηφίσει υπέρ του εκλογικού νόμου. Αυτό θα πράξει επειδή, όπως δηλώνει, «προτάσσει το εθνικό συμφέρον από το κομματικό». Δέχεται, όμως, σφοδρά πυρά, ιδίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, που τονίζει ότι «με το σημερινό “ναι”, ο κ. Βελόπουλος χαρίζει έδρες στη δεξιά πολυκατοικία και τα ανταλλάγματα θα φανούν στο μέλλον».

Το ΚΚΕ, από θέση αρχής, καταψηφίζει τον εκλογικό νόμο και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «με τον εκβιασμό των διπλών εκλογών επαναφέρει το μπόνους». «Η κυβέρνηση εκβιάζει ότι δεν θα συγκροτήσει κυβέρνηση -ακόμη και αν μπορεί- με άλλο κόμμα, μόνο και μόνο για να επαναληφθούν οι εκλογές με τον δικό της πιο καλπονοθευτικό νόμο», καταγγέλλει το ΚΚΕ και κατηγορεί τη ΝΔ ότι «το μόνο που καταφέρνει είναι να δίνει πάσα στον ΣΥΡΙΖΑ για να υψώνει κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με τα περί κυβέρνησης συνεργασίας των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων, νομίζοντας ότι κάποιοι θα τσιμπήσουν το δόλωμα».

«Και με απλή αναλογική μια χαρά θα μπορούσαν να συνεργαστούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ γιατί μοιάζουν», υπογραμμίζει το ΜέΡΑ25.

Οι τοποθετήσεις των αρχηγών

«Πάγια θέση μας είναι η απλή και ανόθευτη αναλογική, γιατί είναι το μοναδικό εκλογικό σύστημα που μπορεί να αποτυπώσει τη λαϊκή βούληση, όπως αυτή τουλάχιστον καταγράφεται στις εκλογές. Γιατί στην πραγματικότητα, η λαϊκή βούληση δεν αποτυπώνεται γνήσια στις εκλογές για το αστικό Κοινοβούλιο, αφού περνά μέσα από τις Συμπληγάδες ενός συστήματος, που μοναδική του έγνοια είναι η εξασφάλιση -και με ανοιχτές και με συγκαλυμμένες καλπονοθείες- της αντιλαϊκής ύπαρξής του». Αυτό ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του εκλογικού νόμου στη Βουλή.

Ο κ. Κουτσούμπας επανέλαβε ότι η απλή και ανόθευτη αναλογική είναι ασυμβίβαστη με την ύπαρξη οποιασδήποτε μορφής μπόνους και με την ύπαρξη πλαφόν εισόδου στη Βουλή και υπενθύμισε ότι αυτή την πρόταση του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, απέρριψαν ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ.

«Από θέση αρχής το ΚΚΕ καταψηφίζει αλλά και καταγγέλλει την προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να επαναφέρει το μπόνους, και μάλιστα μέσα και απ’ τον εκβιασμό των διπλών εκλογών, στο όνομα δήθεν κάποιας σταθερότητας», σημείωσε προσθέτοντας πως «το μόνο που θέλει να διασφαλίσει η ΝΔ είναι η παραπέρα νόθευση της λαϊκής βούλησης», ενώ βασικό στόχος της είναι «η λεγόμενη κυβερνησιμότητα, δηλαδή η εξασφάλιση της δικής της αντιλαϊκής κυβερνητικής σταθερότητας, που για τον λαό σημαίνει μόνο μεγαλύτερη αστάθεια κι ανασφάλεια».

Φώφη Γεννηματά: Ένα άδικο σύστημα που απαντά μόνο στις αγωνίες και τις φοβίες του κ. Μητσοτάκη

Από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νέου εκλογικού νόμου, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, σκλήρυνε τη στάση της απέναντι στην κυβέρνηση, καθιστώντας σαφές ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν προτίθεται να συναινέσει σε πολιτικούς σχεδιασμούς της ΝΔ. «Ο κ. Μητσοτάκης, με αυτήν του την επιλογή, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Πιθανά νομίζει ότι με πρόωρες διπλές εκλογές θα επιμηκύνει την παραμονή του στην εξουσία. Φαντάζεται τζούφιες εκλογές με την απλή αναλογική. Μπορεί να είναι όμως η πρώτη αυταπάτη του», προειδοποίησε.

Η κ. Γεννηματά εξήγησε ότι τα λέει αυτά γιατί τα σενάρια για πρόωρες εκλογές φαίνεται ότι ξεκινούν από την ίδια την κυβέρνηση. «Τα μεγάλα θέματα της οικονομίας παραμένουν ανοιχτά, η κοινωνία εξακολουθεί να έχει μία δύσκολη καθημερινότητα, τα εθνικά θέματα είναι σε κρίση. Σε αυτές ιδιαίτερα τις συνθήκες τα θεσμικά παιγνίδια με ζαριές διπλών εκλογών είναι και τυχοδιωκτισμός και σίγουρα ένδειξη αδυναμίας», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν φοβάται την κρίση του λαού, καθώς τα διλήμματα με τις δύο όψεις της συντήρησης τελείωσαν, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι στις επόμενες εκλογές, «ο ελληνικός λαός θα αναζητήσει μία τεκμηριωμένη πρόταση, πραγματικά προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας και εμείς εργαζόμαστε συστηματικά γι’ αυτό».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σημείωσε ότι η ΝΔ φέρνει αυτήν την πρόταση ακολουθώντας πιστά τη βαθιά συντηρητική λογική της, όλων των προηγούμενων χρόνων, και πως είναι ένα άδικο σύστημα που παραμορφώνει την λαϊκή βούληση και απαντά μόνο στις αγωνίες και τις φοβίες του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ, ενώ δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες και τις προοπτικές του ελληνικού λαού.

topontiki

 

banner-article

Ροη ειδήσεων