Παρουσιάστηκε στη Βέροια το βιβλίο του Αλέξανδρου Οικονόμου “Δωρικού ρυθμού” – Όταν η μυθοπλασία αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά
Στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας παρουσιάστηκε σήμερα το μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Οικονόμου «Δωρικού ρυθμού», εκδόσεις Πηγή, ένα βιβλίο πρωτότυπο ως προς τη σύλληψή του και εξαιρετικά ενδιαφέρον ως προς την πραγμάτωσή του.
Για το βιβλίο μίλησαν οι εκπαιδευτικοί Πέτρος Στοΐδης και Δήμητρα Τζάκη.
Προλογίζοντας ο Πέτρος Στοΐδης, ο οποίος επιμελήθηκε και το οπτικό υλικό της παρουσίασης, έδωσε σύντομα το πορτρέτο του συγγραφέα, που, πέρα από διακεκριμένος αρχιτέκτονας, έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων, έχει βραβευθεί για δουλειές του που έχουν σχέση με τη σκηνοθεσία και τη σκηνογραφία και η παρουσία του στην πνευματική και πολιτιστική ζωή της Νάουσας είναι ενεργή και συνεχής.
Ξεκινώντας από τον τίτλο, «Δωρικού ρυθμού», τον οποίο χαρακτήρισε αποκαλυπτικό, συνδέοντάς τον με τη συμμετρία του δωρικού, την αλήθεια του ιωνικού και το κάλλος του κορινθιακού ρυθμού, ο Πέτρος Στοΐδης προχώρησε στην πρόθεση του συγγραφέα να αναδείξει την πολιτιστική μας κληρονομιά, με αφετηρία τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής μας.
Η Δήμητρα Τζάκη, με μια κριτική θεώρηση του μυθιστορήματος εύστοχη και συνάμα διεισδυτική, έδωσε την αφετηρία του συγγραφέα, που ήταν η αγάπη του για την αρχαιότητα, μέσα από ένα γοητευτικό ταξίδι που προσφέρει το βιβλίο με σταθμούς πολλούς και εμβληματικούς, ανάμεσά τους ο Παρθενώνας, ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο ή το Άγιο Όρος.
Ξεκινώντας από τον Τάφο της Κρίσεως της Αρχαίας Μίεζας, ο Οικονόμου πάνω στον καμβά των αρχαιολογικών χώρων ζωγραφίζει ιστορίες μυστηρίου, πλάθοντας χαρακτήρες που ζουν και αναπνέουν με σύγχρονο τρόπο μέσα στην αισθητική του παρελθόντος.
Μυθιστόρημα με ευδιάκριτα χαρακτηριστικά, όπως επινόηση, χαρακτήρες, πρόκληση, σημεία καμπής και τέλος λύση, κάνουν το βιβλίο ευανάγνωστο και εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόσθεσε η Δήμητρα Τζάκη.
Δίνοντας τον κεντρικό πυρήνα του, που είναι μια υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, επεσήμανε πως είναι το μοναδικό βιβλίο στην Ελλάδα που θίγει ένα τόσο ενδιαφέρον θέμα, σε αντίθεση με το Εξωτερικό.
Οι καλοδουλεμένοι χαρακτήρες του, η γραμμική του πλοκή και αφήγηση, αλλά και οι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παρεκκλίσεις του, καθώς αναφέρεται σε τόπους, όπως ο Παρθενώνας και το Όρος, κάνουν το βιβλίο ιδιαίτερο για τον αναγνώστη.
Αναφερόμενη στη γραφή του Οικονόμου η Τζάκη είδε σ’ αυτόν τον αρχιτέκτονα της γραφής, που ξεκίνησε από τον δοκιμιακό λόγο των ιδιαίτερων σπουδών του, για να περάσει στην αρχιτεκτονική της Λογοτεχνίας με την ίδια επιτυχία και το πάθος που τίμησε την ιδιότητα του Αρχιτέκτονα στη ζωή.
«Μ’ αυτό το βιβλίο ο συγγραφέας κλείνει τους λογαριασμούς του με το φάντασμα της μνήμης των φοιτητικών του χρόνων, ξέροντας ταυτόχρονα καλά πως η Λογοτεχνία διαμορφώνει συνειδήσεις πάνω στα πράγματα» ολοκλήρωσε η Δήμητρα Τζάκη.
Ο Αλέξανδρος Οικονόμου απευθυνόμενος στο κοινό είπε «Το έγραψα γιατί ξέρω ότι οι Νεοέλληνες δεν γνωρίζουν την πολιτιστική κληρονομιά τους. Ήθελα μαζί μου να γνωρίσετε αυτά τα μνημεία του εμβληματικού παρελθόντος.»
Μετά τη συζήτηση που ακολούθησε, προβλήθηκε ένα εξαιρετικά προσεγμένο video, που έγινε από τον Πέτρο Στοΐδη, αναφερόμενο στους αρχαιολογικούς τόπους του βιβλίου, συμπληρώνοντας έτσι την παρουσίαση του μυθιστορήματος πληρέστερα.
Φωτογραφίες: faretra.info