Βέροια Ρεπορτάζ

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2020 από το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας

Μετά από τρεισήμισι ώρες, με αρκετή ένταση και πολλές τοποθετήσεις, ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2020 από το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας.

Παρόντες στην ειδική συνεδρίαση και οι εκπρόσωποι της Οικονομικής Επιτροπής, κ. κ. Σαζακλίδης και Γεωργιάδου, που ενημέρωσαν το Σώμα για τον προϋπολογισμό και απάντησαν σε ερωτήσεις των συμβούλων.

Χαρακτηριστικές οι εκφράσεις που διατυπώθηκαν για τον προϋπολογισμό από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Στέλιο Ασλάνογλου « Ο προϋπολογισμός δεν είναι δεσμευτικός αλλά ρεαλιστικός» και τον κ. Σαζακλίδη « Τα οράματα και οι ιδέες σ’ έναν προϋπολογισμό μετατρέπονται σε αριθμούς…»

Παράλληλα με την πρόταση της Οικονομικής Επιτροπής, αυτήν τη φορά κατατέθηκαν από τον Αντώνη Μαρκούλη και προτάσεις της παράταξής του, ο οποίος δήλωσε από την αρχή της συνεδρίασης ότι θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό, εφόσον ψηφιστούν οι προτάσεις του.

Ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης δήλωσε ξεκινώντας η συνεδρίαση πως αυτός ο προϋπολογισμός θα έχει πέντε επιπλέον εκατομμύρια που θα δώσουν μεγαλύτερη άνεση στην υλοποίηση προγραμμάτων.

Μετά από ερωτήσεις που δέχθηκαν οι αρμόδιοι της Οικονομικής Επιτροπής και τις ανάλογες απαντήσεις που δόθηκαν φωτίζοντας καλύτερα το θέμα,  τοποθετήθηκαν πρώτοι οι επικεφαλής των παρατάξεων και στη συνέχεια σύμβουλοι.

Συγκεκριμένα είπαν:

Γεωργία Μπατσαρά: «Ο προϋπολογισμός είναι ενδιαφέρων χωρίς να εντυπωσιάζει, ανταποκρινόμενος στις δυνατότητες του Δήμου. Ισοσκελισμένος καλύπτει τις ανάγκες του Δήμου βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών. Άλλωστε τα μικρά συνθέτουν τα μεγάλα. Δεν μας ενδιαφέρει ο εντυπωσιασμός αλλά ο ρεαλισμός και η υλοποίηση.

Θα θέλαμε πολλά περισσότερα, αλλά γνωρίζουμε ότι κάθε προϋπολογισμός δεν είναι δεσμευτικός και επιδέχεται αναμορφώσεις.

Δηλώνουμε ότι είμαστε σε συνεχή ενημέρωση από τον Δήμαρχο και σε συνεχή επαγρύπνηση. Ψηφίζουμε τον προϋπολογισμό.»

Παύλος Παυλίδης: «Εμείς θα μείνουμε πιστοί στις αρχές μας και δεν θα έχουμε ως στόχο μόνο τα μικρά αλλά και τα μεγάλα, τα οποία θα είναι παρακαταθήκη για τα παιδιά μας.

Να μη βγαίνουμε μόνο φωτογραφίες αλλά και να διεκδικούμε. Επιθυμούμε ο Δήμος μας να είναι διεκδικητικός και να πιέζει.

Ένας προϋπολογισμός θέλει οργανωμένους φακέλους και στρατηγικό σχεδιασμό. Ο συγκεκριμένος δεν είναι ρεαλιστικός, αφού δεν μπορούν να εισπραχθούν κάποια έσοδα. Τα μεγάλα έργα αφήνουν ένα στίγμα και τα έχει ανάγκη η κοινωνία […]

Θέλουμε κάτι συλλογικό, ώστε να ομονοήσουμε όλοι. Αν θέλουμε συναίνεση και συνεργασίες να το κάνουμε πράξη[…]

Θα ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό, αν και δεν επιδείξατε πνεύμα συνεργασίας.»

Αντώνης Μαρκούλης: […]«Ο προϋπολογισμός έπρεπε να είχε κατατεθεί πολύ νωρίτερα  και την ευθύνη για την καθυστέρηση την έχει η διοίκηση. Έπρεπε να συζητηθεί μαζί με τον απολογισμό του ’19[…]

Ο φετινός είναι καρμπόν του προηγούμενου, στηριζόμενος σε εσφαλμένα δεδομένα. Ρεαλιστικός είναι όταν δεν έχει απόκλιση μεγαλύτερη από 10%. Πρέπει, λοιπόν, να διεκδικήσουμε τις εισπράξεις, να ληφθούν μέτρα, ώστε να γίνει η είσπραξη. Πριν λίγο αναφερθήκαμε στις προτάσεις μας. Θα ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό, εφόσον γίνουν δεκτές οι προτάσεις μας.»

Γιώργος Τσαναξίδης: (Ο Γιώργος Τσαναξίδης πήρε το λόγο ως αγορητής της Λαϊκής Συσπείρωσης, με την ιδιότητα όχι του επικεφαλής, αλλά του γνώστη των οικονομικών θεμάτων, λόγω επαγγέλματος).

«Ο προϋπολογισμός είναι ένας χάρτης, ένα φύλλο πορείας με το οποίο θα κινηθεί ο Δήμος. Χρειάζεται σοβαρή προετοιμασία και ενημέρωση.

Ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός ευθυγραμμίζεται με το αντιλαϊκό πλαίσιο και την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται. Είναι copy paste του προηγούμενου. Κοιτάτε πίσω, στο ίδιο αντιλαϊκό μονοπάτι.

Μέριμνά μας πρέπει να είναι το πώς θα ελαφρώσουμε τα ασθενέστερα στρώματα. Εισπρακτικά αντιμετωπίζει ο Δήμος πρόβλημα. Πρέπει να μην μεταφέρονται τα χρέη από έτος σε έτος και όταν κάποιοι δεν μπορούν να πληρώσουν να διαγράφονται τα χρέη τους.

Ενώ ξοδεύονται ποσά για πανηγυράκια, όπως αυτά των Χριστουγέννων, που κόστισαν 70 χιλιάδες ευρώ, τα παιδιά μας έχουν ανάγκη από αθλητισμό και υπάρχουν άμεσες ανάγκες αντιπλημμυρικών έργων και πυροπροστασίας. Υπάρχουν ανάγκες που τρέχουν. Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Για όλα αυτά δεν θα ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό.»

Στη συνέχεια μίλησαν οι: Συρμούλα Τζήμα, Γιώργος Μιχαηλίδης, Γιώργος Γουλτίδης, Κυριάκος Θεοδωρίδης, Άννα Συμεωνίδου, Γιώργος Μελιόπουλος, Θόδωρος Θεοδωρίδης, Θεόφιλος Κορωνάς, Βασίλης Παπαδόπουλος, με δευτερολογίες κάποιων, για να κλείσει ο Δήμαρχος Βέροιας έτσι:

Κώστας Βοργιαζίδης: «Θεωρώ θετική τη μέρα γιατί σήμερα κατατίθενται προτάσεις. Όμως στις προτάσεις Μαρκούλη υπήρχαν κενά[…]

Ζητώ από τον Παύλο Παυλίδη να ‘ρθει και να συζητήσουμε τις προτάσεις του. Καταθέσαμε και μελέτες και φακέλους. Ο προϋπολογισμός είναι δίχτυ που το μαζεύεις και το απλώνεις, είναι εργαλείο με το οποίο ο Δήμος προχωρεί. Φυσικά έχει τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του.

Αδύνατο σημείο  η δυσκολία είσπραξης εσόδων από τα παρελθόντα έτη.  Χαίρομαι που συμφωνείτε να μαζευτούν τα χρέη μας.

Δυνατό σημείο το ότι ο προϋπολογισμός θα αυξηθεί κατά πέντε εκατομμύρια»[…]

Στη συνέχεια ακολούθησε η ψηφοφορία και ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

far

Φωτογραφίες: faretra.info

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας