Βέροια Πολιτισμός

Παρουσιάστηκε στη Βέροια το βραβευμένο βιβλίο του Γιώργου Συμπάρδη “Αδέλφια”

«Από το ατομικό στο συλλογικό κι από εκεί στο διαχρονικό..»

Η Κίνηση Πολιτών Κυριώτισσας, στα πλαίσια της προσπάθειάς της να κρατήσει το κοινό της πόλης σε επαφή με τον πολιτισμό μέσα από διάφορες και ποικίλες δράσεις, παρουσίασε το βραβευμένο βιβλίο του Γιώργου Συμπάρδη «Αδέλφια».

Η παρουσίαση έγινε στον ζεστό χώρο του παραδοσιακού «Σερεμέτα», με κόσμο που παρακολουθεί συνήθως τις δράσεις της Κίνησης, δράσεις που διακρίνονται για την ποιότητά τους.

Προλογίζοντας ο Γιάννης Καισαρίδης έδωσε στην αρχή ένα σύντομο βιογραφικό του συγγραφέα, τονίζοντας τις διακρίσεις του στον χώρο της Λογοτεχνίας και ολοκλήρωσε διαβάζοντας ένα απόσπασμα από το βιβλίο, που δημιούργησε την ανάλογη συναισθηματική προετοιμασία.

Η Άννα Αφεντουλίδου, ποιήτρια και κριτικός Λογοτεχνίας, παρουσίασε το βιβλίο ξεκινώντας με μια σύντομη αναφορά στα τέσσερα προηγούμενα βιβλία του και εντάσσοντας το πέμπτο, τα «Αδέλφια», μέσα στην συγγραφική του πορεία, συνδέοντάς το με τα προηγούμενα.

Χαρακτηρίζοντας τον Συμπάρδη ως έναν από τους σημαντικότερους πεζογράφους, έδωσε τον πυρήνα του βιβλίου, την αδελφική σχέση με τα μάτια του μικρού αδελφού, που ενηλικιώνεται μέσα από τη σχέση αυτή.

Τονίζοντας τις δυαδικές σχέσεις – πατέρας και μεγάλος αδελφός από τη μια, μητέρα και μικρός από την άλλη – ο συγγραφέας περνά μέσα από τα 31 κεφάλαια του βιβλίου του στο χτίσιμο της νέας εποχής.

Η εμφύλια διαμάχη των δύο αδελφών οδηγεί κατά την κ. Αφεντουλίδου από την ατομική περιπέτεια στην περιπέτεια της ελληνικής κοινωνίας. «Από το ατομικό στο συλλογικό και από εκεί στο διαχρονικό» επεσήμανε.

Ο συγγραφέας διαμορφώνει ένα δικό του ύφος με σημείο μετατόπισης την απουσία αισιοδοξίας και την έλλειψη κάθαρσης στο τελευταίο του βιβλίο, επιμένοντας στις σχέσεις εξουσίας που συνδέουν τα δύο αδέλφια, σχέσεις κυρίαρχου και κυριαρχούμενου, κατά την κ. Αφεντουλίδου.

Ο συγγραφέας, μετά την κ. Αφεντουλίδου, μιλώντας στο κοινό, ξεκίνησε από την έννοια της προόδου, που θεωρεί πως ποτέ δεν είναι ευθύγραμμη, ιδιαίτερα όταν αναφέρεται κανείς σε τόπους σαν την Ελλάδα, που έζησε τόσες περιπέτειες και μάλιστα έναν Εμφύλιο.

Οι ερωτήσεις που έγιναν στη συνέχεια από το κοινό τού έδωσαν την ευκαιρία να φωτίσει την εμφύλια διαμάχη ανάμεσα στους δύο ήρωές του, να μιλήσει για την επιλογή της κοινωνικής τάξης στην οποία εντάσσει την οικογένεια των ηρώων του, αλλά και μιλήσει διεξοδικότερα για τους χαρακτήρες τους.

Τέλος υπέγραψε τα βιβλία του.

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας