Βέροια Ρεπορτάζ

ΣΟΦΨΥ Ημαθίας: Πέντε χρόνια ανάσας στον ευαίσθητο χώρο της Ψυχικής Υγείας

Δήμητρα Σμυρνή

Ο ΣΟΦΨΥ γιόρτασε σήμερα τα πέντε χρόνια ζωής του στον χώρο της Ψυχικής Υγείας, χρόνια γεμάτα δράση και συνεχείς κατακτήσεις.

Με πολύ κόσμο, που έδειξε πως ξέρει να εκτιμά τους αγώνες των ανθρώπων που υπερασπίζονται την ισοτιμία των ευαίσθητων ομάδων μέσα στην κοινωνία, το «Φουαγιέ» της  Αντωνιάδειας Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών έγινε ο χώρος της εκδήλωσης, με θέμα «Ψυχική Υγεία – Ψυχική Ασθένεια – Μύθοι και Αλήθειες».

Προλογίζοντας ο ακούραστος πρόεδρος του ΣΟΦΨΥ Γιώργος Σαλιάγκας, αφού ευχαρίστησε όλους, όσοι προσφέρουν στηρίζοντας, αποτύπωσε το πεντάχρονο έργο του ΣΟΦΨΥ σε μια φράση «αυτά τα πέντε χρόνια προσφέραμε μια ανάσα στο χώρο της Ψυχικής Υγείας», προσθέτοντας πως η συμμετοχή του σε δύο τελευταία συνέδρια  απέδειξε πως  η ψυχική ασθένεια αυξάνεται θεαματικά και πως η ανάγκη να υπάρξει οργάνωση για την αντιμετώπισή της είναι επιτακτική.

Παρούσα στην εκδήλωση η βουλευτής Ημαθίας Φρόσω Καρασαρλίδου. Στον χαιρετισμό της εξέφρασε την εκτίμησή της για το δύσκολο έργο που επιτελεί ο ΣΟΦΨΥ, του οποίου τη δράση παρακολουθεί, δηλώνοντας πως η κοινωνία, κυρίως ως κράτος, πρέπει να στηρίζει τέτοιες ευαίσθητες ομάδες, προσφέροντας και όχι αφαιρώντας κεκτημένα οικονομικά δικαιώματα.

«Σας παρακολουθώ. Κάνετε σοβαρή δουλειά. Θα είμαι πάντα υποστηρίκτριά σας. Το έργο σας αξίζει τον έπαινο και τον θαυμασμό» ολοκλήρωσε κλείνοντας.

Η κεντρική εισήγηση της εκδήλωσης έγινε από την  ψυχίατρο Ειρήνη Τσίρκα, που με λόγο επιστημονικό αλλά ταυτόχρονα κατανοητό στο πλατύ κοινό, έδωσε με ευαισθησία το θέμα της, οδηγώντας στη σωστή αποτίμηση των όρων Ψυχική Υγεία και Ψυχική Ασθένεια, μέσα από τη χρήση μύθων που έχουν επικρατήσει γύρω από τους όρους αυτούς και φωτίζοντας τελικά την αλήθεια.

Τονίζοντας πόσο δυσδιάκριτα είναι τα όρια ανάμεσα στην ψυχική υγεία και την ασθένεια, έδωσε τρία χαρακτηριστικά στάδια, την ευεξία, την ενόχληση και τη διαταραχή, καταστάσεις εξαιρετικά ρευστές, που εξαρτώνται από πλήθος υποκειμενικών παραγόντων.

Μιλώντας για τη διαφορετικότητα που καθορίζεται από κριτήρια πολιτιστικά, ηθικά, πολιτικά, ψυχολογικά και βιολογικά, ζήτησε να αναγνωρίσουμε τον άλλο αποκλειστικά ως προσωπικότητα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους μύθους που έχουν επικρατήσει γύρω από την ψυχική ασθένεια, στηρίζοντας και με στατιστικά δεδομένα τις αναφορές της.

Μύθοι όπως ότι οι ψυχικά ασθενείς είναι βίαιοι και επικίνδυνοι, ανίκανοι να εργαστούν ή αθεράπευτοι, καταρρίπτονται για την ψυχίατρο με τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα.

Όσο για το στίγμα του ψυχικά ασθενή, και για τον ίδιο και για την οικογένειά του, ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί  είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας.

Στο κλείσιμο της εισήγησής της η Ειρήνη Τσίρκα ήταν συγκινητικά εξομολογητική λέγοντας για τη δουλειά της και για την επαφή με τους ασθενείς της: «Για μένα αυτή η διαδικασία αποτελεί ένα ταξίδι στη διαφορετικότητα. Με γεμίζει ικανοποίηση και χαρά, παρά τις δυσκολίες της. Άλλωστε “μόνο με την καρδιά μπορεί να δει κανείς αληθινά”, όπως λέει και ο Σαιντ Εξυπερύ στον Μικρό του Πρίγκηπα.»

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την  διαδραστική-βιωματική παρουσίαση που έκανε η  ψυχολόγος Χρύσα Μπέκα, ειδικευμένη στο Ψυχόδραμα.

Ξεκινώντας από κάτι πολύ βασικό, το ποιες είναι οι δικές μας αντιλήψεις γύρω από την ψυχική ασθένεια, οδήγησε το κοινό στην αναγνώριση της τοποθέτησής του, μέσα από τον τρόπο που προσέλαβε το μήνυμα της προηγούμενης εισήγησης.

Χρησιμοποιώντας την επιστημονική μέθοδο πλάι στο θεατρικό παιχνίδι, η Χρύσα Μπέκα  ζήτησε από κοινό – που ήταν ιδιαίτερα δεκτικό – λέξεις που ανήκουν στο φάσμα της ψυχικής ασθένειας, χωρίζοντάς το στη συνέχεια σε ομάδες, με στόχο να δοθούν ιστορίες από την κάθε μια με πρωταγωνιστές, δράση και κατάληξη.

Ενεργοποίηση του μυαλού και της ψυχής σε πλήρη σύμπλευση, μέσα από μια πρωτότυπη προσέγγιση του θέματος.

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση, που, πέρα από τον επετειακό της χαρακτήρα, ενημέρωσε και ευαισθητοποίησε για μιαν ακόμη φορά.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων