Ενωμένες οι φωνές των φορέων της Βέροιας κατά της έμφυλης βίας: “Είμαστε παρόντες, για να βοηθήσουμε. Μιλήστε!”
Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο Δημαρχείο της Βέροιας, τρεις φορείς της πόλης που αντιμετωπίζουν την έμφυλη βία έδωσαν το «παρών» στο συγκεκριμένο θέμα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας.
Ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος», το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Βέροιας και η Αντιδημαρχία Παιδείας και Ισότητας των δύο Φύλων του Δήμου έδειξαν στη συνέντευξη τύπου το ρόλο που παίζουν στα κοινωνικά πράγματα της πόλης αντιμετωπίζοντας το φαινόμενο της βίας, που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στις μέρες μας.
Η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Ισότητας των δύο Φύλων Συρμούλα Τζήμα ξεκίνησε από την πρωτοβουλία του Δήμου Βέροιας να φωτίσει συμβολικά πορτοκαλί το Δημαρχείο, συμμετέχοντας έτσι στην Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας.
Η Παγκόσμια Ημέρα καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως ημέρα εορτασμού κατά της βίας από το 1981, αναδεικνύοντας το πρόβλημα που έχει πάρει στις μέρες μας τις διαστάσεις παγκόσμιας μάστιγας.
Με στοιχεία που σοκάρουν, όπως ότι 137 γυναίκες κάθε μέρα δολοφονούνται από το σύντροφό τους και μία στις τρεις γυναίκες υφίσταται βία κάθε μορφής, η Αντιδήμαρχος διατύπωσε τη θέση πως το φαινόμενο έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις, που μόνο με τη δημιουργία ενός εθνικού πλαισίου θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί.
Τονίζοντας όμως πως στον τόπο μας είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε δομές αντιμετώπισης της βίας με ιδιαίτερα αξιόλογο έργο, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών και τον «‘Έρασμο», έδωσε τον στόχο της Αντιδημαρχίας που είναι η σύσταση Επιτροπής Ισότητας των δύο Φύλων, επιδιώκοντας τον κοινωνικό διάλογο και την κατάρριψη των ταμπού γύρω από αυτό το θέμα.
Η ψυχολόγος Έφη Τσαπαροπούλου, εκπροσωπώντας το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών, έδωσε το ρόλο του Κέντρου που εξυπηρετεί κάθε γυναίκα που αντιμετωπίζει προβλήματα όποιας μορφής βίας, ψυχολογικής, λεκτικής, σεξουαλικής, οικονομικής, προσφέροντας στήριξη πέρα από ψυχολογική με την κοινωνική του λειτουργό, Χαρούλα Νατσιοπούλου αλλά και την νομικό Σταυρούλα Λυμούση.
Εξηγώντας τη δικτύωση του Κέντρου με άλλες δομές, κυρίως φιλοξενίας, έδειξε τη στενή σχέση μ’ αυτές, που οδηγούν σε άκρως λειτουργικά αποτελέσματα.
Αναφερόμενη σε δράσεις του Κέντρου τόνισε πως από τη σύστασή του αυτό αντιμετώπισε 500 περιστατικά, από τα οποία τα 400 ήταν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.
Θεωρώντας σημαντικότατο ότι το Κέντρο έχει την άδεια να μπαίνει στο camp της Βέροιας, για να είναι κοντά σε κάθε γυναίκα, αλλά εξίσου σημαντικό να ενημερώνει και τα παιδιά στα σχολεία με βιωματικές ασκήσεις, πρόσθεσε παράλληλες δράσεις του Κέντρου με άλλους φορείς με στόχο πάντα την ανάδειξη της όποιας μορφής βίας και την εξάλειψή της.
Η ψυχολόγος του Συλλόγου Κοινωνικής Παρέμβασης « Έρασμος», η Μαρία Ασλανίδου, αναφέρθηκε με σημαντικά στοιχεία στη δράση του Συλλόγου και στη σημασία της προσφοράς του και με τον ξενώνα φιλοξενίας του αλλά και με άλλες δράσεις του.
Ο Έρασμος φιλοξένησε στον ξενώνα του 58 γυναίκες με παιδιά και πρόσφερε κάθε είδους υποστήριξη σε άλλα 211 άτομα. Η φιλοξενία, που μπορεί να κυμαίνεται από 3 μέχρι 5 μήνες, πέρα από την ψυχολογική υποστήριξη οδηγεί μέχρι και στην εύρεση εργασίας.
Επισημαίνοντας πως η βία είναι ένα διαχρονικό κοινωνικό φαινόμενο που βρίσκεται δίπλα μας, τόνισε πόσο σημαντικό είναι για την αντιμετώπισή του να το καταγγέλλουμε είτε αφορά εμάς είτε τον διπλανό μας, πολύ περισσότερο επειδή αποτελεί ένα φαινόμενο που αναπαράγεται μέσα στην οικογένεια από τα παιδιά που γίνονται μάρτυρές του.
Δείχνοντας την παρουσία του Συλλόγου σε Νάουσα και Αλεξάνδρεια, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους δήμους, έδωσε τις μορφές που πήραν οι δράσεις του μέχρι τώρα με τη δημιουργία κύκλων Αυτογνωσίας, με την Σχολή Γονέων, με είσοδο στο camp της Βέροιας, την υιοθεσία 100 οικογενειών στις οποίες παρέχει τρόφιμα και ρουχισμό, αλλά και με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις επιπέδου.
Η Πρόεδρος του « Εράσμου» Γεωργία Φωστηροπούλου έκλεισε την ενημέρωση των τριών φορέων με τη φράση «η σημερινή μέρα δείχνει ότι δίνουμε το ‘παρών’ μας όλοι μαζί. Με τη συνεργασία θ’ αλλάξουν πολλά πράγματα.»
Φωτογραφίες: faretra.info