Αλεξάνδρεια

Bράβευση του Δημοτικού Σχολείου Πλατέος από το YOUSMILE

Την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019, όλοι οι μαθητές/τριες του Δημοτικού Σχολείου Πλατέος Ημαθίας βραβεύτηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού Yousmile Awards, με το πρώτο βραβείο, μέσω εκπροσώπησης  από 2 μαθητές του Σχολείου, για την συμμετοχή τους στην κατηγορία “Περιβάλλον”, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη στην Αθήνα.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Σύλλογο “Το Χαμόγελο του Παιδιού” στα  3α βραβεία “Yousmile Awards”, διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχαν 145 σχολεία με 9.578 συμμετοχές πανελλαδικώς! Κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης αποτέλεσε η φράση: “Τα παιδιά μπορούν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο, ας τα εμπιστευτούμε”! Στη βράβευση διακρίθηκαν 8 κατηγορίες (παιδί που βοηθάει παιδιά, σχολείο που βοηθάει παιδιά, τέχνη- πολιτισμός, υπεράσπιση δικαιωμάτων, περιβάλλον, τεχνολογία- επιστήμες, αθλητισμός, ενήλικας που εμπνέει παιδιά).  Η ανάδειξη των νικητών πραγματοποιήθηκε έπειτα από ψηφοφορία των μαθητών- εθελοντών του τμήματος “You smile” του συλλόγου “Χαμόγελου του Παιδιού” χωρίς καμία παρέμβαση από ενήλικες. Στην εκδήλωση παρέστησαν πρόσωπα από τον  τομέα της πολιτικής και κοινωνικής μέριμνας: ο γιατρός ευρωβουλευτής κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος και ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού “Διαβάζω για τους άλλους” κ. Θοδωρής Τσάτσος, καθώς και από το χώρο της ψυχαγωγίας. Τον χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του “Χαμόγελου του Παιδιού” κ.  Κώστας Γιαννόπουλος, ο οποίος προέτρεψε τα παιδιά να ακολουθήσουν το παράδειγμα του γιου του, του μικρού Ανδρέα, που αν και έφυγε από τη ζωή στα 10 του μόλις χρόνια, ενέπνευσε πολλά άλλα παιδιά, μέσα από το ημερολόγιό του, να γίνουν εθελοντές και να αναλάβουν δράση, με στόχο να μη σβηστεί το χαμόγελο από τη ζωή όλων και ιδιαίτερα από τα πρόσωπα των μικρών παιδιών. Με τη δράση τους οι μαθητές/τριες του Δημοτικού Σχολείου Πλατέος, η οποία αποτέλεσε την αφορμή για την εξαιρετικής σημασίας διάκρισή τους, απέδειξαν ότι διαθέτουν περιβαλλοντική συνείδηση ως γνήσιοι ενεργοί πολίτες και παράλληλα ότι μπορούν να αναλάβουν δράσεις παρά το μικρό της ηλικίας τους.

Πιο συγκεκριμένα, το Μάρτιο 2019, οι μαθητές/-τριες από όλες τις τάξεις, στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος erasmus+ “ACT GREEN” 2018-2020,  στο οποίο το Δ. Σ. Πλατέος συμμετέχει ως εταίρος, ξεχύθηκαν με δική τους εθελοντική πρωτοβουλία στους δρόμους και στις αλάνες  του χωριού, μαζεύοντας σκουπίδια με την υποστήριξη του εκπαιδευτικού προσωπικού. Στη συνέχεια, συγκέντρωσαν τα απορρίμματα  στο χώρο του γυμναστηρίου του σχολείου, όπου τα μελέτησαν πραγματοποιώντας  έρευνα αναφορικά με τα είδη των σκουπιδιών που πετιούνται στο χωριό. Έπειτα, ακολούθησε η διαδικασία της διαλογής των απορριμμάτων, όπως επίσης και της ανακύκλωσης των υλικών τους. Η ενέργεια ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε σε αυτό το σημείο, καθώς σε δεύτερο επίπεδο τα ίδια τα παιδιά αποφάσισαν να δημιουργήσουν αφίσες και έντυπο υλικό, ώστε να ενημερώσουν-κινητοποιήσουν και τους ενήλικες κατοίκους της ευρύτερης περιοχής για την παραπάνω δραστηριοποίησή τους.

Τέλος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων λήξης των μαθημάτων  για το σχολικό έτος 2018-19, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις και βιωματικές δράσεις των μαθητών/-τριών σχετικές με θέματα περιβαλλοντικής ρύπανσης, με στόχο τη διάχυση των δράσεων στην τοπική κοινωνία, αναφορικά με περιβαλλοντικά ζητήματα που προκαλούνται δυστυχώς από τους ίδιους τους ανθρώπους.

Η παραπάνω κινητοποίηση των μικρών παιδιών παραδειγματίζει κοινωνικά όλους τους ενήλικες πολίτες,  αποτελώντας όχι απλά θετικό πρότυπο, αλλά κυρίως πράξη στο όνειρο για έναν καλύτερο και πιο όμορφο κόσμο!

Μπράβο στα παιδιά που νοιάζονται! Μπράβο στα παιδιά που ενεργούν!

 

Η Διευθύντρια του Σχολείου

Ταχτσόγλου Μαρία

και ο Σύλλογος Διδασκόντων

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας