Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Νανάς Παπαϊωάννου “Απ’ το παράθυρο του Κόσμου” – Πρόσωπα και καταστάσεις της διπλανής πόρτας

Μετά από έξι ποιητικές συλλογές και ένα παραμύθι, η συγγραφέας εκδίδει τώρα μια συλλογή διηγημάτων καταγράφοντας, όπως δηλώνει η ίδια στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, «τη ροή της ζωής ως ψηφιδογραφία, σε απειράριθμες διακυμάνσεις από πρόσωπα, καταστάσεις, στιγμιότυπα της καθημερινότητας.»

Το βιβλίο παρουσίασαν στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας η Αλκμήνη Γαλανοπούλου – Μπεμπέτσου, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Αντιπρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας και η Νεκταρία Καραλή, προϊσταμένη Χειρουργείου Νοσοκομείου Βέροιας.

Η Αλκμήνη Γαλανοπούλου – Μπεμπέτσου έδωσε με τρόπο απλό και εύστοχο τα συναισθήματα που της προκάλεσε το βιβλίο, καθώς κάθε του διήγημα την έκανε να ανακαλύπτει καταστάσεις, που ο καθένας βλέπει να ξετυλίγονται δίπλα του, χωρίς όμως να τις εκτιμά στο σωστό τους μέγεθος.

Ξεχωρίζοντας τους θεματικούς άξονες του βιβλίου ανάλογα με το περιεχόμενό τους, (εργασιακός, κοινωνικός, πνευματικός, συναισθηματικός), τόνισε την ποικιλομορφία των διηγημάτων, τα οποία χαρακτήρισε δυνατά.

Η οικογένεια και η αξία της, η αισιοδοξία κόντρα στη μοίρα, ο διαβρωτικός ρόλος της Τεχνολογίας και τόσα άλλα ενδιαφέροντα, κατά την κ. Γαλανοπούλου – Μπεμπέτσου, κάνουν το βιβλίο έναν καθρέφτη της σύγχρονης πραγματικότητας, όπου ο καθένας θα μπορεί να δει τον εαυτό του.

Προχωρώντας από διήγημα σε διήγημα, διαβάζοντας παράλληλα και κάποια αποσπάσματα, έδωσε σκέψεις της συγγραφέως που σηματοδοτούν την όλη οπτική  της πάνω στη ζωή και τα πράγματα, αλλά και σκέψεις δικές της που της προκάλεσε το βιβλίο και τις οποίες θεωρεί, όπως είπε, σημαντικές, αφού της δίνουν την ευκαιρία να ξαναδεί βαθύτερα τη ζωή.

Η Νεκταρία Καραλή, αφού διάβασε το βιογραφικό της Νανάς Παπαϊωάννου στην αρχή της παρουσίασης, ξεκίνησε από τον τίτλο του βιβλίου τον οποίο χαρακτήρισε ιδιαίτερα εύστοχο, αφού η συγγραφέας βλέπει και καταγράφει τον κόσμο μέσα από ένα ανοιχτό παράθυρο.

«Με λόγο γλαφυρό, αναπαριστά τους ήρωές της κάνοντας με ενάργεια τα πορτρέτα απλών ανθρώπων της βιοπάλης αλλά και δίνοντας ιστορίες με καίρια θέματα της σύγχρονης ζωής.

Με σαφείς αντιπαραθέσεις της υλιστικής με την πνευματική ζωή, με πάθος για αξίες όπως η δικαιοσύνη και η αλληλεγγύη, με θέσεις που χαρακτηρίζονται από ρομαντισμό αλλά και ρεαλισμό συνάμα, η συγγραφέας στήνει φιγούρες πότε τραγικές και πότε κωμικές με γλώσσα ξεκάθαρη, που μιλά για τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία» ολοκλήρωσε η κ. Καραλή, η οποία παράλληλα διάβασε και χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο.

Η Νανά Παπαϊωάννου ξεκίνησε από τον τίτλο του βιβλίου της, δίνοντας στη λέξη παράθυρο τον τρόπο να κοιτάζει κανείς τη ζωή και τον κόσμο. «Αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο της ψυχής μας, η επικοινωνία με τους συνανθρώπους μας μάς κάνει καλύτερους» είπε.

«Θεώρησα πως έπρεπε να πάρω θέση μέσα από τα διηγήματά μου, προσπαθώντας να βρω μια ισορροπία ανάμεσα στο πραγματικό και το ιδανικό. Η εποχή μας είναι προβληματική με την υιοθέτηση του ατομικισμού, που οδηγεί στην απώλεια των αξιών» πρόσθεσε.

Μιλώντας για μια κοινωνία, όπου ο άνθρωπος δεν μπορεί να κοινωνήσει με τον Θεό, τον συνάνθρωπο αλλά και με τον εαυτό του, τόνισε το χρέος που αναλογεί στον καθένα, να βάλει το δικό του λιθαράκι σε μια ανθρωπιστική κοινωνία που θα επιτρέπει στους νέους να ονειρεύονται.

Στο τέλος η συγγραφέας υπέγραψε τα βιβλία της.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων