Βέροια Ρεπορτάζ

Με πολύ κόσμο και συγκίνηση γιορτάστηκαν τα 50χρονα ιεροσύνης του Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα

Με ασφυκτικά γεμάτο τον Χώρο Τεχνών της Βέροιας γιορτάστηκαν τα 50χρονα ιεροσύνης του Μητροπολίτη Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας, κ. Παντελεήμονα, με μια εκδήλωση που τη χαρακτήριζε η διάθεση ευγνωμοσύνης και τιμής προς το πρόσωπό του αλλά και η συγκίνηση.

Με παρούσες τις αρχές του τόπου και πλήθος ιερωμένων που ήρθαν από διάφορα μέρη  για να τον τιμήσουν, ο Μητροπολίτης γιόρτασε το Χρυσό Ιωβηλαίο (50 χρόνια ιεροσύνης) και το Αργυρό (25 χρόνια αρχιεροσύνης), αφού από το 1994 ενθρονίστηκε στη Μητρόπολη της Βέροιας.

Η εκδήλωση, που ήταν ιδιαίτερα προσεγμένη, ξεκίνησε με ύμνους από τον Βυζαντινό Χορό του Συλλόγου Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως, δημιουργώντας την κατάλληλη ατμόσφαιρα.

Στη συνέχεια ο Πρωτοσύγκελος κ. Αθηναγόρας έδωσε με γρήγορες πινελιές ένα μικρό πορτρέτο του Μητροπολίτη μέσα από την πολύχρονη συνεργασία τους.

Στους χαιρετισμούς του Υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, του Δημάρχου Βέροιας Κων/νου Βοργιαζίδη και του Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, τονίστηκαν οι αρετές του Μητροπολίτη ως ποιμενάρχη αλλά και ανθρώπου, με παράλληλη προβολή του πλούσιου και γόνιμου έργου της προσφοράς του στον τόπο.

Κεντρικός πυρήνας της εκδήλωσης, δείγμα της απεριόριστης εκτίμησης προς το πρόσωπό του, ήταν  η τρίτομη έκδοση του έργου «Μυριώνυμον εύχος» , μυριάριθμη εκδήλωση ευγνωμοσύνης και τιμής, όπως χαρακτηρίστηκε από τον εμπνευστή της έκδοσης, τον Μητροπολίτη Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιο και  Πρόεδρο της Συντακτικής Επιτροπής, έκδοση που χαρίστηκε με αγάπη στο τιμώμενο πρόσωπο.

Για τους τρεις τόμους του έργου μίλησαν με τη σειρά ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ κ. Χαράλαμπος Ατματζίδης, ο Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος και ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος.

Κοινό στοιχείο και στις τρεις προσεγγίσεις η γνωριμία τους με τον Μητροπολίτη από τα φοιτητικά του ήδη χρόνια και η γνώση της πορείας του στην ιεροσύνη, που υπήρξε λαμπρή. Διαφάνειες, που προβάλλονταν στην οθόνη δείχνοντας αυτήν την πορεία και με εικόνες, έκαναν το ενδιαφέρον αυτής της πορείας μεγαλύτερο.

Την τρίτομη έκδοση του έργου παρέδωσε στον Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα ο Μητροπολίτης Γεώργιος, αφού μίλησε για τους πνευματικούς δεσμούς που τον συνδέουν μαζί του, αλλά και για τους συντελεστές της έκδοσης.

Φανερά συγκινημένος ο Μητροπολίτης δέχτηκε το δώρο της εκτίμησης και της αγάπης από τους δωρητές, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του σε κείνους αλλά και σε όσους τον τίμησαν στην αποψινή εκδήλωση με την παρουσία τους.

Με φωνή γεμάτη από συναισθήματα που δε θέλησε να κρύψει, ευχαρίστησε τον Θεό για το δώρο που του δόθηκε, να μεγαλώσει σε μια οικογένεια που τον διαμόρφωσε με πολλή αγάπη και αρχές, για τους δασκάλους του στην ιεροσύνη που του έδειξαν το δρόμο, αλλά και για το λαό του τόπου, του οποίου κλήθηκε να γίνει ποιμενάρχης και στον οποίο αφιερώθηκε.

Στη συνέχεια, η εμφάνιση της  Χορωδίας «Μουσική Πολυφωνία» ολοκλήρωσε  την εκδήλωση, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις και με το επίπεδό της αλλά και με τις επιλογές των τραγουδιών της.

Τέλος, η εκδήλωση έκλεισε με τον Μητροπολίτη και τις δυο χορωδίες  να τραγουδούν μαζί με τον κόσμο, που είχε σηκωθεί όρθιος, το “Μακεδονία ξακουστή”.

Ήδη είχε προηγηθεί στον Παλαιό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Αποστόλων Παύλου και Πέτρου Βέροιας   Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, ενώ την επομένη, Κυριακή 10 Νοεμβρίου το πρωί, στον Παλαιό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό τελέστηκε πολυαρχιερατικό συλλείτουργο.

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων