Βέροια

Μαθητές του 1ου ΓΕΛ Βέροιας: “Παλεύουμε στο παρόν για ένα καλύτερο μέλλον”

Μαθητές του 1ου ΓΕΛ Βέροιας μάς έστειλαν το κείμενο που ακολουθεί μετά τη λήξη της κατάληψης του σχολείου τους, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο σημερινό σχολειό -εξεταστικό κέντρο, όπως το χαρακτηρίζουν, παλεύοντας ταυτόχρονα για ένα σχολειό που θα  έχει “πραγματικό παιδευτικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα”.

——————

Οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Βέροιας αποφασίσαμε να μην μείνουμε αδρανείς και να  μην δεχτούμε παθητικά τις δυσοίωνες αλλαγές του εκπαιδευτικού συστήματος. Ένα σύστημα κομφορμιστικό, που κάνει το σχολείο εξεταστικό κέντρο, με αποτέλεσμα να εξοντώνει τους μαθητές και να μην τους μορφώνει ολόπλευρα, όπως θα έπρεπε κανονικά.

Συγκεκριμένα, ο έφηβος σήμερα αναγκάζεται να απαρνηθεί τον ανθρώπινο εαυτό του στον βωμό των πανελληνίων εξετάσεων,σε μια καθημερινότητα κορεσμένη από ακριβά φροντιστήρια και διάβασμα μέχρι τελικής πτώσης. Στερείται τα όσα δίνουν χρώμα στην ζωή του, για να μπορέσει να περάσει στην σχολή που τον ενδιαφέρει . Το νέο νομοσχέδιο, που μόνο νέες ιδέες δεν φέρνει, ακολουθεί την ίδια τακτική απομάκρυνσης από την ουσιαστική μόρφωση που δικαιούμαστε και αποξενώνει  το σχολείο από τον πραγματικό, παιδευτικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα του. Δημιουργεί “στρατιώτες” της αγοράς και όχι σκεπτόμενους ανθρώπους με κρίση και πραγματική γνώση. Είναι μπολιασμένο με ανταγωνισμό και έλλειψη αλληλεγγύης. Είναι πραγματικά θλιβερό εν έτει 2019 να βλέπουμε να συρρικνώνεται ο παιδαγωγικός χαρακτήρας του σχολείου…

Ζητούμε την καταψήφιση του νομοσχεδίου! Να μην ψηφιστεί ποτέ!

Επίσης, όσον αφορά στην τοπική μας κοινωνία, είμαστε από τις λίγες πόλεις της χώρας που οι μαθητές πληρώνουμε καθημερινά τη μετακίνησή μας στο σχολείο. Σε άλλες πόλεις της χώρας οι συμμαθητές μας μέσα από τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις τους, κατάφεραν να εξασφαλίσουν δωρεάν και ασφαλή μετακίνηση. Οπότε, αυτό που ζητούμε δεν είναι ουτοπία, ούτε κάτι παράλογο… Παράλληλα, οι οικογένειες μας στερούνται καθημερινά αγαθά για να καταφέρουν σε μια περίοδο κρίσης να μας προσφέρουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε στον τεράστιο όγκο μάθησης που απαιτεί το κάθε μάθημα, αλλά, τελικά,  και για να μπορούμε να φτάσουμε στο σχολείο, για  να παρακολουθήσουμε τα μαθήματά μας. Οι εποχές που οι μαθητές περπατούσαν χιλιόμετρα για να φτάσουν στο σχολείο τους, καθώς δεν μπορούν να καταβάλουν το αντίτιμο του εισιτηρίου, ανήκουν σε προηγούμενο αιώνα και πρέπει να εξαλειφθούν.

Συγκεφαλαιώνοντας, είμαστε έφηβοι με συνείδηση για τον τρόπο με τον οποίο  παλεύουμε και τον τύπο  του  σχολείου που έχουμε πραγματικά ανάγκη. Είμαστε αντίθετοι με το νομοσχέδιο και με όποιο νομοσχέδιο έρχεται σε αντιδιαστολή με τις αντοχές και τις ανάγκες των μαθητών και καλούμε όλους τους μαθητές να συσπειρωθούν στο μαθητικό κίνημα για να ακουστούν καλύτερα τα αιτήματά μας!

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας