Άρτεμις Ποταμιάνου “Art Stories”. Ένα πρωτοποριακό εικαστικό παιχνίδι – Εγκαίνια στη Γκαλερί Παπατζίκου
Με την 24η έκθεσή της, αυτήν τη φορά στη Γκαλερί Παπατζίκου, η εικαστικός Άρτεμις Ποταμιάνου εισάγει το κοινό της Βέροιας σε μια άλλη θέαση της Τέχνης, ανοίγοντας δρόμους προβληματισμού αλλά και επικοινωνίας μ’ έναν άγνωστο κόσμο, καθώς καταθέτει την προσωπική της καλλιτεχνική σφραγίδα με τις«Art Stories».
Αν και το καινούργιο πάντα ξαφνιάζει και δημιουργεί το αίσθημα της επιφύλαξης, η έκθεση της Ποταμιάνου ξαφνιάζει ευχάριστα, καθώς ο τρόπος που προσεγγίζει την Ιστορία της Τέχνης και κείνους που τη δημιούργησαν είναι μια προσέγγιση σοβαρή, υπεύθυνη, αλλά ταυτόχρονα τόσο ανάλαφρη και προσωπική, που την κάνει κτήμα του θεατή της, δίνοντάς του τα δικά της μάτια να τη δει!
Φιγούρες μεγάλων ζωγράφων από διάφορες εποχές δραπετεύουν από τους γνωστούς πίνακές τους και κατοικούν σε χώρους που η ίδια επιλέγει, μουσειακούς ή ιδρυματικούς, κινούμενες μελωδικά σ’ έναν δικό της εικαστικό ρυθμό, όπου η κίνηση αλλά και το χρώμα υπόκεινται σε κανόνες αρμονικής συμπόρευσης ή αιφνίδιας και δημιουργικής αντίθεσης.
Με την τέχνη του ψηφιακού κολλάζ να δημιουργεί ιστορίες δικές της με πολλαπλές αναγνώσεις στον αφηγηματικό της τρόπο, κάνει το θεατή της τέχνης της συμμέτοχο στη δημιουργία, αφού του αφήνει την ελευθερία να επαναπροσδιορίσει κι αυτός με τη σειρά του αφηγηματικά κάθε της πίνακα, βλέποντας μέσα του με τη δική του ματιά, φαντασία και ευαισθησία.
Η Άρτεμις Ποταμιάνου είπε στη faretra.info:
Για τον ιδιαιτερότητα της δουλειάς της: «Έχω έναν διπλό ρόλο, είμαι και εικαστικός και επιμελήτρια εκθέσεων, οπότε μ’ ενδιαφέρει πάντα η Ιστορία της Τέχνης. Είμαι, λοιπόν, μια εικονική DJ. Δηλαδή χρησιμοποιώ τις δημιουργίες των άλλων για δικές μου εικαστικές αφηγήσεις.
Εκεί που οι άλλοι καλλιτέχνες θα χρησιμοποιήσουν χρώματα, φόρμες, γραμμές, εγώ χρησιμοποιώ τους συνειρμούς που φέρνουν τα ίδια τα έργα Τέχνης, προσπαθώντας να πάρω το οικείο και να το κάνω ανοίκειο.
Ταυτόχρονα δημιουργώ αφηγήσεις, που έχουν κάποια κρυμμένα νοήματα, αφήνοντας το θεατή ελεύθερο με τη φαντασία του να πλάσει τη δική του αφήγηση.»
Για το πώς δουλεύει τα έργα της: «Ξεκινώ πάντα από τη φωτογραφία του χώρου, συνήθως μουσεία ή ιδρύματα, φωτογραφίες που έχω πάρει εγώ και μετά μπαίνω στο χώρο πλάθοντας τις δικές μου αφηγήσεις, παίρνοντας φιγούρες από καλλιτέχνες όλου σχεδόν του φάσματος της Τέχνης, δημιουργώντας μια πολυποικιλότητα.
Πολλές από τις ιστορίες μου για μένα έχουν ένα ιδιαίτερο νόημα, αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να δεσμεύσω το θεατή να δει με τη δική μου οπτική. Είναι ελεύθερος να πλάσει τη δική του ιστορία.
Αυτή η σύνθεσή μου εκτυπώνεται φωτογραφικά πάνω σε plexiglass, αποδίδοντας με καταπληκτική ενάργεια τα χρώματα.»
Για το πώς αντιδρούν οι αποδέκτες του έργου της στον πρωτοποριακό του χαρακτήρα: «Πιστεύω πως η πρώτη τους εντύπωση είναι θετική, αφού βλέπουν μια ελκυστική εικόνα. Στη συνέχεια αρχίζουν να αναγνωρίζουν οικεία πρόσωπα κι από και πέρα δημιουργούν τις δικές τους αναγνώσεις και αφηγήσεις.
Αυτό που μ’ ενδιαφέρει είναι ο θεατής να μπορεί μέσα από το έργο μου ν’ ανακαλύψει καινούρια πράγματα, ότι είναι ένα έργο με πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης.
Ουσιαστικά όλος μου ο άξονας είναι η θέση του καλλιτεχνικού αντικειμένου και πώς να το δούμε εκ νέου.»
Η εικαστικός έρχεται για πρώτη φορά στη Βέροια, που δήλωσε πως τη γοήτευσε, ενώ το καλοκαίρι ήταν με τη Βίκυ Παπατζίκου στην ART-ATΗΙΝΑ 2019.
Πρόκειται για καλλιτέχνιδα με ισχυρό βιογραφικό, που το έργο της αξίζει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής.
Έχει πραγματοποιήσει ως εικαστικός 23 ατομικές εκθέσεις ανάμεσα τους στη Real Gallery (Νέα Υόρκη), στο Borough Museum & Art Gallery (Newcastle), στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, στο MAC (Midlands Art Center του Μπέρμινγκχαμ), στο Hellenic Centre ( Λονδίνο), Fizz Gallery (Αθήνα), Tint Gallery (Θεσσαλονίκη), Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης κα.
Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε πάνω από 100 ομαδικές εκθέσεις ανάμεσα τους στη 1η Biennale της Θεσσαλονίκης, στη BIDA – Biennale της Ισπανίας ( Ελληνική Εκπροσώπηση), 3η Μπιενάλε της Αθήνας, στη Biennale Internazionale Dell’ Arte Contemporanea (Φλωρεντία), στο ΕΜΣΤ (Αθήνα),στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη), στο Vista Mare Foundation (Ιταλία), στο International Young Art 2002: Sotheby’s Amsterdam, Sotheby’s Tel Aviv, Sotheby’s Moscow, στη Change & Partner Contemporary Art, (Ρώμη), στη Colesman Project Space (Λονδίνο), στο «Greek Sale»- Bonhams, (Λονδίνο), στη Φωτοσυγκυρία 2005 (Θεσσαλονίκη), στο Open 2012(Βενετία), στο Tensta Kulturhus (Στοκχόλμη), κα.
Φωτογραφίες: faretra.info