Βέροια

Απεργιακή συγκέντρωση και πορεία του ΠΑΜΕ στη Βέροια – “Δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια”

Απεργιακή συγκέντρωση  διοργάνωσε το ΠΑΜΕ σήμερα στη Βέροια, ενώ μετά το τέλος της ομιλίας ακολούθησε πορεία με συνθήματα στους κεντρικούς δρόμους της Βέροιας.  Ομιλήτρια στη συγκέντρωση  ήταν η Κούλα Χατζηθεοδωρίδου, αντιπρόεδρος του συνδικάτου γάλακτος  τροφίμων και ποτών Ημαθίας – Πέλλας, η οποία και είπε:

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Χαιρετίζουμε την συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων, νεολαίας, συνταξιούχων στις σημερινές  απεργιακές συγκεντρώσεις  σε όλη  τη  χώρα, όλων αυτών που πήγαν κόντρα στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης-εργοδοσίας και εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού, που λύσσαξαν τις τελευταίες μέρες μη και τυχόν φουντώσει το απεργιακό μέτωπο.

Οι δεκάδες αποφάσεις Εργατικών Κέντρων , Ομοσπονδιών και εκατοντάδων συνδικάτων δείχνει μόνο ένα μέρος από την δύναμη που έχουμε. Όταν ο αγώνας γίνεται ενωτικός, μαζικός και οργανώνεται μέσα από τα συνδικάτα, δεν σταματάει ούτε στις δικαστικές αποφάσεις-όπως έκαναν με την απεργία των ναυτεργατών- ούτε στην κυβερνητική προπαγάνδα, ούτε στις μηχανορραφίες των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ.

Βρισκόμαστε όλοι εδώ με αφορμή το αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο σκούπα που έφερε η κυβέρνηση αμέσως μετά τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Είναι ο πολυνόμος που περιέχει τα δώρα για τις μεγάλες επιχειρήσεις με μείωση της φορολογίας των κερδών τους, μείωση της φορολογίας στα ομόλογα. Μέσα σε αυτό το ίδιο νομοσχέδιο  περιέχει την επίθεση σε ότι απέμεινε από τις Συλλογικές Συμβάσεις  Εργασίας και την προσπάθεια να βάλουν στο γύψο τα συνδικάτα.

Είναι τυχαία άραγε αυτή κοινή συμβίωση αυτών των διατάξεων σ΄ ένα πολυνομοσχέδιο ;

Όχι . Θέλουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο.

Θέλουν και να προσελκύσουν τους επενδυτές στις ειδικές οικονομικές ζώνες, να βγάζουν τσάμπα χρήμα και οι εργαζόμενοι να είναι χωρίς δικαιώματα, να μη μπορούν να βγάλουν άχνα.

Πιο συγκεκριμένα  προβλέπεται

  • οι εξαιρέσεις από όλων των ειδών τις Συμβάσεις σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Σ΄ αυτές οι επιχειρηματικές υπερισχύουν των κλαδικών  συμβάσεων.

  • ότι η τοπική σύμβαση μπορεί να υπερισχύει των κλαδικών, εθνικών η άλλων συμβάσεων

  • Ενισχύονται οι περιορισμοί για την προσφυγή στον Οργανισμό μεσολάβησης διαιτησίας

  • Και ως κερασάκι στην τούρτα μας λένε ότι για να υπάρχει επέκταση μια κλαδικής σύμβασης πρέπει πλέον να περιγράφει τις επιπτώσεις που έχει στην ανταγωνιστικότητα.

Είναι αυτή η περιβόητη ανταγωνιστικότητα που πριν την κρίση και παρότι είχαμε τότε καλούς ρυθμούς ανάπτυξης υπογράφονταν αυξήσεις ψίχουλα για τους μισθούς και εδραιώνονταν  οι βάσεις για την διάλυση της πλήρους απασχόλησης.

Είναι το ίδιο παραμύθι περί επανάκτησης της ανταγωνιστικότητας που για 10 χρονιά κρίσης μας έφερε 3 μνημόνια, τσάκισε τους μισθούς, έριξε τον μέσο μισθό 50% πιο κάτω και εκτίναξε την μερική απασχόληση.

Είναι το ίδιο παραμύθι που μας πουλάει σήμερα η κυβέρνηση και σήμερα.

Η ανάπτυξη τσακίζει τη ζωή μας  οργάνωση και αγώνας θα είναι η απάντησης μας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Τι τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση έχει ξετυλίξει μια προσπάθεια επικοινωνιακής επίθεσης να πείσει τον λαό ότι με το πολυνομοσχέδιο θέλει να προστατέψει την πλήρη απασχόληση, ότι θα χτυπήσουν την μαύρη εργασία.. μας θυμίζει κάτι σαν εκείνα τα περί κοινωνικού πρόσημου που μας έλεγε η προηγούμενη κυβέρνηση του Σύριζα.

Εκεί εντάχθηκε και η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Υπουργείο  Εργασίας, μια σειρά παπαγαλάκια των ΜΜΕ που έχουν πάρει εργολαβικά την υπεράσπιση του αντεργατική εκτρώματος.

Όλη όμως αυτή την περιοδο οι συνάδελφοι μας σε μια σειρά κλάδους βιώνουν

  • Την αύξηση της μερικής απασχόλησης, τα 4ωρα που έχουν απλήρωτες επιπλέον ώρες

  • Τους εργολαβικούς που σε πολλές επιχειρήσεις –χαρακτηριστικό το παράδειγμα με το εργοστάσιο της  ΔΕΛΤΑ στο Πλατύ – αντικαθιστούν την πλήρη απασχόληση με εξευτελιστική πληρωμή και συνθήκες δουλειάς

  • Τους συμβασιούχους στο δημόσιο των 500 ευρώ, την κοινωφελή εργασία που καλύπτει πάγιες ανάγκες και δομές.

Όμως ο αντιλαϊκός κατήφορος δεν σταματά εδώ. Δεν τους φτάνει που διαλύουν ότι απέμεινε μας θέλουν και χεροπόδαρα δεμένους θέλουν να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς.

Γιατί συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Η ηλεκτρονική ψηφοφορία, το ηλεκτρονικό μητρώο σε online  σύνδεση με το υπουργείο  και την εργοδοσία θα μας μετατρέψει σε ακολούθους της αντεργατικής πολιτικής της ή πολύ περισσότερο σε χειροκροτητές της.

Και από την σημερινή συγκέντρωση βροντοφωνάζουμε :

Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα, από την απεργία, από αυτά που οι προηγούμενες γενιές κατέκτησαν πολλές φορές και με το ίδιο τους το αίμα.

Δεν θα περάσει η προσπάθεια να μας βάλουν στο γύψο.

Βασικός στόχος τους είναι το χτύπημα της δημοκρατικής λειτουργίας των συνδικάτων. Θέλουν να μας αφαιρέσουν το δικαίωμα να ενημερωνόμαστε να συζητάμε πρόσωπο- με πρόσωπο, κάπου να διαφωνούμε αλλού να συμφωνούμε  και να καταλήγουμε σε συλλογικές αγωνιστικές αποφάσεις. Έχουν στο στόχαστρο την Γενική Συνέλευση που είναι το οξυγόνο για τα συνδικάτα μας, την δυνατότητα να απαντάμε με απεργιακές αποφάσεις στην εργοδοτική και κρατική πρόθεση.

Απέναντι σ’ αυτή την επίθεση   οι  εργαζόμενοι  συσπειρωμένοι  στα  ταξικά  σωματεία  να συνεχίσουμε τον αγώνα για τις ΣΣΕ,    για τη διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς, στα μεροκάματα, την κατάργηση όλων των άθλιων αντιασφαλιστικών – αντεργατικών νόμων που βάζουν εμπόδια ,και να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες».

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Από την ημέρα που ανακοινώθηκε το πολυνομοσχέδιο ξετυλίχτηκε η πρωτοβουλία συνδικάτων, ΕΚ και Ομοσπονδιών να δοθεί αγωνιστική απάντηση με την οργάνωση έγκαιρα απεργίας. Άλλωστε εδώ και καιρό ακούμε από πολλούς συναδέλφους την κριτική για τις απεργίες ντουφεκιές στο αέρα που προκηρύσσει η ηγεσία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ συνήθως την ημέρα ψηφοφορίας των αντιλαϊκών μέτρων. Θα σκεφτεί κάνεις όμως που να ξέρουν οι καρεκλοκένταυροι της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ  και του ΕΚΒ τι σκέπτονται οι εργαζόμενοι, μήπως έχουν άμεση σχέση με χώρους δουλείας  τους έχει δει κανένα εργάτης σε αλλαγή βάρδιας ,  τους  έχει  δει   κανείς  να  βγουν  μπροστά  για  τα προβλήματα  που  αντιμετωπίζουν οι  εργαζόμενοι   στα  διαλογητήρια  και   στα  κονσερβάδικα  το καλοκαίρι; Ακόμα  και στις «εθιμοτυπικές»  δράσεις  όπως  η συγκέντρωση  της  Πρωτομαγιάς  δεν  παρουσιάζονται.

Απέναντι σ’ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΗΚΕ ΕΝΑ ΜΑΥΡΟ ΜΕΤΩΠΟ.  Χέρι-χέρι εργοδοσία, κράτος και η εργατοπατερική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ προσπάθησε  να βάλει φρένο σε αυτή την προσπάθεια.

Θυμίζουμε ότι στην αρχή η ηγεσία αυτή όπως και του Εργατικού Κέντρου Βέροιας ψέλλισε κάποιες επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο, Ήθελαν μερικές μέρες να το…μελετήσουν και αλλά τραγελαφικά. Αφού δεν κατάφεραν να αποκρύψουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του νομοσχεδίου ξεκίνησαν ένα γαϊτανάκι με ημερομηνίες προσπαθώντας να πάρουν απόφαση για τις 25/9 και μετά τελικά στις 2/10. Η προσπάθεια ότι εδώ πρόκειται για ένα τσακωμό για τις ημερομηνίες ή πολύ περισσότερο ότι είναι δήθεν οι υπερασπιστές της δημοκρατικής λειτουργίας των συνδικάτων έπεσε στο κενό.

Σήμερα εδώ εκφράζεται η πραγματική αγωνία των εργαζομένων και αποτελεί την πρώτη απάντηση σε όλους αυτούς.

Απευθύνουμε ένα κάλεσμα σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή, σε κάθε ΔΣ σωματείου, σε κάθε επιτροπή αγώνα να πάρει τη υπόθεση στα χέρια του.

Παλεύουμε για σωματεία μαζικά αγωνιστικά που μόνο οι εργαζόμενοι θα έχουν λόγο μέσα σε αυτά απαλλαγμένα από τους ρουφιάνους της εργοδοσίας και της κάθε κυβέρνησης.

Στόχος των σωματείων θα πρέπει να είναι η οργάνωση αγώνων για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, τα σωματεία πρέπει να είναι χώροι που οι εργαζόμενοι θα μπορούν να λένε ελεύθερα αυτό που πιστεύουν θα βρίσκουν το κουράγιο και την δύναμη να αποτρέπουν την όποια  παραβίαση εργατικών δικαιωμάτων.

  • Απέναντι στην επίθεση που μας γίνεται ή τα ψίχουλα που μας πετάνε κατά καιρούς, να διεκδικήσουμε σύγχρονους όρους δουλειάς, αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, διεύ­ρυνση των κοινωνικών παροχών.

  • Στη βάση αυτή σήμερα δεν μπορούμε πάρα να ξεκινήσουμε των αγώνα από την ανάκτηση των απωλειών, προβάλλοντας επιθετικά τις σύγχρο­νες λαϊκές ανάγκες και τις δυνατότητες που αντικειμενικά υπάρχουν για την ικανοποίησή τους.

  • Θέλουμε σωματεία πραγματικά με δράση και υπόσταση, ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων σε συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες και όχι εργοδοτικοί γραφειοκρατικοί μηχανισμοί που στήνονται από εργοδότες, κυβερνήσεις, νόθες διαδικασίες και μπράβους της νύχτας.

  • Θέλουμε ένα κίνημα που δε θα παζαρεύει πόσα δικαιώματα θα χάσουν κάθε φορά οι εργαζόμενοι, δε θα είναι ουρά και όχημα της κάθε αντιλαϊκής κυβέρνησης. Αυτό το ζήσαμε έντονα με την στάση των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ μέσα στην κρίση και το απορρίπτουμε. Αυτές οι ηγεσίες δεν μπορούν ούτε θέλουν να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και να διεκδικήσουν.

  • Ένα κίνημα που θα έχει σταθερό μέτωπο υπεράσπισης των εργαζομένων απέναντι στους επιχειρηματικούς μονοπωλιακούς ομίλους και σε κάθε κυβέρνηση που τους υπηρετεί.

Η σημερινή κινητοποίηση είναι το πρώτο βήμα κλιμάκωσης για να αποσυρθεί τώρα αυτό το πολυνομοσχέδιο έκτρωμα, αυτό το σκάνδαλο, που κάνει νόμο το δίκιο του επενδυτή.

Θα συνεχίσουμε και τις επόμενες μέρες με Γενικές Συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς, σε κάθε εργατογειτονιά.

Μπαίνουμε μπροστά να οργανώσουμε τον αγώνα και να διεκδικήσουμε συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας, δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια.

Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται ενάντια στην ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, στη μετατροπή της χωράς σ ένα απέραντη αμερικανονατοϊκό στρατόπεδο.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας