Έκθεση κοσμήματος της ΚΕΠΑ – Ένας “Πολύτιμος Κόσμος” φτιαγμένος με φαντασία, τέχνη και έμπνευση
Και φέτος οι μαθήτριες της Μάρας Κοκκίνου εκθέτουν την καλλιτεχνική τους παραγωγή, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις για τη δουλειά που γίνεται στο Τμήμα Αργυροχοΐας και Κοσμήματος της ΚΕΠΑ.
Στο καφέ «εκτός χάρτη» ένας κόσμος ολόκληρος με προσωπικές δημιουργίες, που έχουν όμως τη σφραγίδα της δασκάλας, αιχμαλωτίζει το μάτι δείχνοντας πώς η άμορφη ύλη μετατρέπεται σε μια από τις πιο αγαπημένες μορφές της Τέχνης, το κόσμημα.
Τα κοσμήματα που δούλεψαν για μια ολόκληρη χρονιά οι μαθήτριες της Μάρας Κοκκίνου έρχονται στο φως, δείχνοντας πως η δουλειά που γίνεται στο τμήμα διακρίνεται από σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αφήνει ελεύθερο το δρόμο για φαντασία και έμπνευση.
Κοσμήματα φτιαγμένα από μια μεγάλη γκάμα υλικών, πέρα από το μέταλλο που κυριαρχεί, απευθύνονται σε ποικίλους αποδέκτες, συνδυάζοντας την κλασική γραμμή με την απόλυτη αφαίρεση και το ρομαντισμό με τη μοντέρνα οπτική.
Παρόντες στην έκθεση κοσμήματος, ανάμεσα σε πολύ κόσμο ο Θεόφιλος Κορωνάς, εκπροσωπώντας τον Δήμο, ο οποίος υποσχέθηκε στήριξη σ’ ένα τέτοιο τμήμα, τόσο αποδοτικό καλλιτεχνικά, αλλά και γνωστοί καλλιτέχνες του είδους, όπως ο σχεδιαστής – δημιουργός κοσμημάτων Ιωσήφ και ο Νίκος Ξανθόπουλος, από τους παλιότερους αργυροχρυσοχόους -δασκάλους της τέχνης του κοσμήματος, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Η Μάρα Κοκκίνου είπε στη faretra.info:
Για τον αριθμό των μαθητριών της: «Κάθε χρόνο ο αριθμός μεγαλώνει αποδεικνύοντας πως η δουλειά που γίνεται στο τμήμα μας έχει απήχηση. Φέτος συμμετέχουν 39 μαθήτριες – δημιουργοί, αρχάριες αλλά & προχωρημένες, εκθέτοντας 460 κοσμήματα.»
Για τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν: «Οι δημιουργίες στηρίχτηκαν σε μια μεγάλη ποικιλία υλικών από ασήμι, ορείχαλκο, αλπακά και ημιπολύτιμους λίθους, συνδυάζοντας και εναλλακτικά υλικά, όπως ύφασμα, χάντρες, ξύλο οξιάς, κορδόνια, δέρμα και άλλα πολλά. Βέβαια, το μέταλλο αποτελεί πάντα την πρώτη ύλη, που δίνει τη δυνατότητα στο δημιουργό να το μετατρέψει από μια άμορφη ύλη σε έργο τέχνης.»
Για το πρόγραμμα των μαθημάτων: «Τα μαθήματα πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα, με διάρκεια από 2 έως 3 ώρες, πρωί ή απόγευμα.»
Για τη σχέση με τις μαθήτριές της: «Το τμήμα μας, ΤΕΧΝΗ + ΚΟΣΜΗΜΑ, είναι ένας πολύτιμος κόσμος, δομημένος με βάση πάντα τη δημιουργία αλλά και συγχρόνως επενδύοντας σε σχέσεις που θα κρατήσουν τα τμήματα του κοσμήματος σε μια πιο ουσιαστική επαφή- επικοινωνία. Αυτό και το επιδιώκω ως δασκάλα αλλά και πιστεύω ότι το έχω πετύχει. Γιατί πιστεύω πως η ζεστή ανθρώπινη επαφή δίνει μεγαλύτερα περιθώρια για δημιουργία. Ραντεβού, λοιπόν, τον Οκτώβριο, με νέα δημιουργικά τμήματα!»
Η έκθεση κοσμήματος της ΚΕΠΑ, στο cafe «εκτός χάρτη» Papatzikou art gallery, θα είναι ανοιχτή από 18 μέχρι και 26 Σεπτεμβρίου, με ώρες επίσκεψης 18.30 – 21.30.
Συμμετείχαν οι μαθήτριες του τμήματος αργυροχοΐας:
Αφροδίτη Παναγιωτίδου, Ρούλα Ιωαννιδου, Γκίκα Ιωάννα, Παυλίδου Έλσα, Σταυρούλα Στεφανοπούλου, Μασαδη Κατερίνα, Ελπίδα Τσακιρίδου, Νατάσα Τσιτλακίδου, Βάσω Ρηγοπούλου, Αρετή Θεοχαροπούλου, Τσιλιμιγκρα Χρυσάνθη, Τσιλιμιγκρα Μαίρη, Γιώτα Ρακίμπεη, Δεληγιαννίδου Μαρία, Μένη Παπάζογλου, Λίτσα Αραμπατζή, Χαρά Ζέρβα, Σοφία Σβιρτσέφσκι, Αθηνά Ιακωβίδου, Κική Αλεξιάδου, Γιώτα Πολυζοπούλου, Μαριάννα Λακασά, Νικολέτα Πιτούλια, Έλενα Καρανάτσιου, Μαρία Τσιλίκα, Σοφία Καραγιαννίδου, Δέσποινα Ευθυμιάδου, Χριστίνα Παυλίδου, Χρύσα Ματσίγκου, Έλλη Γάτου, Γεωργία Τριανταφυλλίδου, Χρύσα Θεοδωρίδου, Ζωή Σαλεμή.
και του εικαστικού κοσμήματος:
Νόπη Καστίδου, Γλυκερία Συναχείρη, Βιβή Γρηγοριάδου, Χριστίνα Καρασάββα, Χρύσα Ματσίγκου.
Φωτογραφίες: faretra.info