Προκόπης Παυλόπουλος: Το Βρετανικό Μουσείο συμπεριφέρεται ως κοινός κλεπταποδόχος
Ο κ. Παυλόπουλος τάχθηκε υπέρ της άμεσης επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο-όπως σημείωσε- έχει ανεγερθεί γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό
Ηχηρό μήνυμα για την άμεση επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος εγκαινιάζοντας απόψε την 24η Αrt Athina στον εμβληματικό χώρο του Ζαππείου Μεγάρου. Ο κ. Παυλόπουλος τάχθηκε υπέρ της άμεσης επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο-όπως σημείωσε- έχει ανεγερθεί γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό, τονίζοντας ότι η εμμονή του Βρετανικού Μουσείου ν’ αρνείται την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης προσβάλλει και τον Πολιτισμό της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ υπογράμμισε ότι η συμπεριφορά αυτή άρχισε να προκαλεί την παγκόσμια κατακραυγή.
«Η ως άνω εμμονή του Βρετανικού Μουσείου ισοδυναμεί με στήριξη της πολιτισμικής τυμβωρυχίας και της κλοπής του Έλγιν. Και, σίγουρα, δεν τιμά τον Λαό της Μεγάλης Βρετανίας, με την ιστορία που του αναλογεί, το να συμπεριφέρεται η κορωνίδα του Πολιτισμού του, το Βρετανικό Μουσείο, ως κοινός κλεπταποδόχος και υπεξαιρέτης μοναδικών αγαθών της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» υπογράμμισε ο Πρόεδρος.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η πρωτοβουλία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, την Αθήνα, αφορά τον Παγκόσμιο Πολιτισμό. Όπως εξήγησε «Πρόκειται για «κραυγή αγωνίας», που συνδέεται άμεσα με την υπεράσπιση αυτού του Πολιτισμού, αν αναλογισθούμε ότι ο Παρθενώνας – για να θυμηθούμε την ιστορική ομιλία του Αντρέ Μαλρώ, κατά την πρώτη φωταγώγηση της Ακρόπολης, στις 28 Μαΐου 1959 – σηματοδοτεί την αφετηρία του Παγκόσμιου Πολιτισμού».
Υπενθύμισε, επίσης, ότι ο Αγώνας για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ήδη μακρύς και αδιάλειπτος, αφού ουσιαστικά άρχισε λίγο μετά την συντέλεση του ιερόσυλου εγκλήματος του Έλγιν. Εγκλήματος «διαρκούς», το οποίο διαπράχθηκε όταν ο Λόρδος Έλγιν, πρεσβευτής από το 1799 της Μεγάλης Βρετανίας στην τότε «Υψηλή Πύλη» στην Κωνσταντινούπολη, το συνέλαβε και το εκτέλεσε μεταξύ 1801 – 1804. «Ήταν τότε που διέπραξε την απάτη της ειδεχθούς σύλησης του Μνημείου του Παρθενώνα και την συνακόλουθη πολιτισμική τυμβωρυχία, επικαλούμενος, δήθεν, «ανασκαφικές δραστηριότητες» μέσα στον ευρύτερο Αρχαιολογικό Χώρο. Και στην συνέχεια ολοκλήρωσε το έγκλημά του, μεταφέροντας, ως κοινός κλέπτης και στυγνός κερδοσκόπος αρχαιοκάπηλος – και μάλιστα υπό όρους διακινδύνευσης που δείχνουν τον αδίστακτο και προσβλητικό για τον Πολιτισμό μας χαρακτήρα του – δια της θαλασσίας οδού τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Μεγάλη Βρετανία» πρόσθεσε ο Πρόεδρος.
Αναφερόμενος στην 24η Art Athina o κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι πρόκειται για έναν εικαστικό θεσμό, τον παλαιότερο αυτού του είδους στην Ελλάδα, του οποίου το αδιαμφισβήτητο κύρος, του επιτρέπει να κατέχει περίοπτη θέση στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό εικαστικό χώρο.
Υποστήριξε, επίσης, ότι την φετινή διοργάνωση της «Art – Athina» τονίζει συμβολικώς ακόμη περισσότερο το γεγονός, ότι φιλοξενείται στο Ζάππειο Μέγαρο, σ’ ένα χώρο που εκφράζει, με τρόπο ιδανικό, την πορεία της Ιστορίας και του Πολιτισμού του Νεότερου Ελληνικού Κράτους. Επισήμανε, ακόμη, ότι η «Art – Athina», εκπροσωπεί, ως κορυφαίο εικαστικό Forum, με τρόπο εμβληματικό την Αθήνα, ως κοιτίδα και λίκνο και της Τέχνης, διαχρονικώς και σημείωσε ότι αυτή η διαχρονικότητα συνίσταται στο ότι η Αθήνα – χάρη και σε θεσμούς όπως η «Art – Athina» – μοιάζει με πολιτισμικό αστερισμό, ο οποίος εκπέμπει αδιαλείπτως το φως του μέσα στον χρόνο, από τότε που η Τέχνη αναδύθηκε, σε όλο της το μεγαλείο – κατακτώντας περίοπτη θέση ως εξίσου διαχρονική αντηρίδα του Παγκόσμιου Πολιτισμού – δηλαδή από την ανεπανάληπτη περίοδο της Κλασικής Αρχαιότητας, ως τις μέρες μας.
Καταλήγοντας, τόνισε ότι υπό τα δεδομένα αυτά, ο εικαστικός θεσμός της «Art – Athina» δείχνει πως η Αθήνα – άρα η Ελλάδα – είναι πάντα παρούσα, και μάλιστα σε πρωταγωνιστικό ρόλο, στα δρώμενα και, συνακόλουθα, στην εξέλιξη της Τέχνης, ως μέσου που ενισχύει διαρκώς την γονιμότητα του Πνεύματος, της Παιδείας και του Πολιτισμού, σε παγκόσμιο επίπεδο».
Στα λαμπερά εγκαίνια της φετινής Αrt Athina απεύθυναν χαιρετισμό, η πρόεδρος των αιθουσών Τέχνης Γιάννα Γραμματοπούλου, καθώς και ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης.
Η κα Γραμματοπούλου εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά της για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος εγκαινιάζει για τρίτη συνεχόμενη φορά την Art Athina, και πρόσθεσε ότι η μεγάλη αυτή εικαστική έκθεση βρήκε τον φυσικό της χώρο στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου διεξάγεται φέτος, και εξέφρασε την ευχή της η διοργάνωση να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια στον ίδιο χώρο, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας.
Από την πλευρά του ο κ. Μπακογιάννης, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την έμπρακτη συμπαράστασή του στο θεσμό της Art Athina, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια διοργάνωση που αποδεικνύει ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχει μια σύγχρονη πολιτιστική βιομηχανία και νέοι άνθρωποι που παράγουν και δημιουργούν. Αναφερόμενος στο χώρο του Ζαππείου, είπε ότι πρόκειται για ένα σημείο αναφοράς για την Αθήνα, μέσα από το οποίο συνομιλούν το σήμερα και το αύριο με το χθες.
Τα εγκαίνια της έκθεσης τίμησαν φιλότεχνοι, συλλέκτες και καλλιτέχνες. Η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό έως και τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ