Βέροια Γράμματα & Τέχνες Ρεπορτάζ

Η Νατάσσα Μποφίλιου στη Βέροια σε μια ανεπανάληπτη μουσική παράσταση

Δήμητρα Σμυρνή

Αν και η λέξη «ανεπανάληπτη» από τη φύση της ενέχει την υπερβολή, η μουσική παράσταση της Νατάσσας Μποφίλιου στη Βέροια μπορεί αβίαστα να τη στηρίξει.

Με τα «Ελληνικά διάφορα», παράσταση που ήταν αποτέλεσμα εμπνευσμένης και τολμηρής σύλληψης, αλλά και άρτιας και γεμάτης φαντασία και δροσιά εκτέλεσης, η τριάδα της Νατάσσας Μποφίλιου, του Θέμη Καραμουρατίδη και του Γεράσιμου Ευαγγελάτου προχώρησε σ’ έναν καινούριο δρόμο μέσα από παλιά μονοπάτια.

Κι έτσι οι τρεις τους, δεμένοι όσο ποτέ, χάρισαν στο κοινό μια παράσταση όπου η μνήμη συνάντησε το συναίσθημα, οδηγώντας τους θεατές στη συγκίνηση και τον ενθουσιασμό.

Γεμάτο το Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη» στη Βέροια από ένα κοινό όλων των ηλικιών, δείγμα της καλλιτεχνικής εμβέλειας της Μποφίλιου, που κάθε φορά τραγουδά σ’ ένα πλατύ κοινό κατορθώνοντας να το συνεπάρει. Γιατί;

Τη διακρίνει, πέρα από την εξαιρετική φωνή της που μπορεί να προσεγγίσει τα πάντα, ένα εκρηκτικό ταμπεραμέντο και μια μοναδική επικοινωνιακή ικανότητα. Αν προσθέσει κανείς την ποιότητα των επιλογών του ρεπερτορίου της, τότε η επιτυχία είναι φυσικό επακόλουθο.

Αυτήν τη φορά τα «Ελληνικά διάφορα» -αν και ο τίτλος παρέπεμπε σε μια συνήθη περιδιάβαση στην κοίτη του ελληνικού μουσικού ποταμού-  δεν ήταν μια απλή παράθεση τραγουδιών που έπρεπε να εκτεθούν μουσειακά, και ίσως κοινότυπα. Ήταν μια ολοζώντανη, έξυπνη και πολύχρωμη κατάθεση λόγου και μουσικής, όπου ο θεατής-ακροατής ζούσε τη μαγεία του ήχου με τη συμπόρευση του λόγου σ’ ένα ταξίδι που ξεπέρασε τις δύο ώρες, προκαλώντας έντονα συναισθήματα.

Τραγούδια που αγαπήσαμε, τραγούδια μοναχικά που σηματοδότησαν ή σηματοδοτούν προσωπικές στιγμές, αλλά και τραγούδια της παρέας ή του γλεντιού, όπως ο Έλληνας  ήξερε να τα ζει, δέθηκαν μαζί με  μουσικές στιγμές των μεγάλων συνθετών που διαμόρφωσαν μια ολόκληρη μουσική παράδοση, έντεχνη ή λαϊκή.

Η Μποφίλιου -να κυριαρχεί στη σκηνή με τη φωνή και την πληθωρική σκηνική της παρουσία-  έστησε δίπλα στον ταλαντούχο ημαθιώτη συνθέτη και πιανίστα, τον δικό μας Θέμη Καραμουρατίδη, με τον οποίο μοιράστηκε το λόγο και τη μουσική, μια παράσταση ποταμό, που παράσερνε τον θεατή με τις εναλλαγές της.

Πότε γοητευτική ντίβα, πότε με μια έμφυτη παιδική αθωότητα, πάντα, από την αρχή μέχρι το τέλος εκρηκτική, με επίγνωση της ιδιαίτερης εκείνης σχέσης που τη δένει αβίαστα με το κοινό της, πρωταγωνίστρια, αλλά να μοιράζεται δίκαια τη λάμψη της επιτυχίας όχι μόνο με τον Καραμουρατίδη αλλά και με τους άλλους έξοχους μουσικούς που την πλαισίωναν, η Μποφίλιου έδωσε μια «παράσταση συνόλου» και γι’ αυτό της αξίζει ένας ακόμη έπαινος.

Ο Θέμης Καραμουρατίδης, ελκυστικός και ως τραγουδιστής πλάι της, αλλά και μ’ ένα πηγαίο και αβίαστο χιούμορ να κρατάει τον κορμό του κειμένου που σχεδίασε πρωτότυπα ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος, αποτέλεσε τον άλλο πόλο της επιτυχίας.

Και γύρω τους κάποια στιγμή παιδιά. Πολλά παιδιά που ανέβηκαν στη σκηνή, για να καθίσουν μαζί τους κάτω και να τραγουδήσουν ή να τους ακούσουν να τραγουδούν τραγούδια με μελωδία και στίχο, πολύ μακριά από τον μονότονο «θόρυβο» της… “μουσικής”, στον οποίο τα έχουν συνηθίσει οι… «επιτήδειοι» τελευταία.

Μια βραδιά με ύφος, ήθος, ποιότητα και συγκίνηση! Μια ανεπανάληπτη, λοιπόν, βραδιά, χωρίς υπερβολή.

Φωτογραφίες: faretra.info

Συντελεστές

ΘΕΜΗΣ ΚΑΡΑΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ: ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΕΙΣ
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ : ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΜOYΣΙΚΟΙ:

ΘΕΜΗΣ ΚΑΡΑΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ πιάνο

ΑΡΗΣ ΖΕΡΒΑΣ τσέλο, ακουστική κιθάρα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΛΝΤΗΣ κοντραμπάσο

ΛΑΜΠΗΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ κιθάρες

ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΙΑΝΝΙΚΙΟΣ τύμπανα, κρουστά

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΤΑΝΟΣ πνευστά

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΗΧΟΥ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

ΗΧΟΛΗΨΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΞΕΒΑΝΗΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΣ

ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΦΩΤΩΝ: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΑΘΙΕΛΛΗΣ

ARTWORK: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ

banner-article

Ροη ειδήσεων