Στους δρόμους του Λονδίνου, της Βαρκελώνης, του Άμστερνταμ, της Γενεύης και του Δουβλίνου βγήκαν εκατοντάδες διαδηλωτές για να απευθύνουν έκκληση για τη διάσωση του Αμαζονίου, που βρίσκεται στο έλεος πυρκαγιών.
Μπροστά από την πρεσβεία της Βραζιλίας στο Λονδίνο, οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «Σταματήστε την καταστροφή τώρα» ή «Σώστε τον πλανήτη μας». Μεταξύ των διαδηλωτών, βρίσκονταν πολλά παιδιά, συνοδευόμενα από τις μητέρες τους.
Στη Βαρκελώνη, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το προξενείο της Βραζιλίας για να επικρίνουν την κυβέρνηση του Ζαΐχ Μπολσονάρου.
Στην Ολλανδία, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία για περίπου 10 λεπτά, ξαπλώνοντας στο έδαφος.
Λε Μερ: «Χρειάζονται 1.000 δολάρια τον χρόνο ανά κάτοικο για τη μάχη κατά της υπερθέρμανσης»
Οι ανησυχίες για τις κλιματικές αλλαγές και τις… παρενέργειές τους, θα απασχολήσει και το G7. “Το να τηρηθούν οι στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα θα στοίχιζε 1000 δολάρια τον χρόνο κι ανά κάτοικο”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ, ο οποίος ζήτησε, για αυτόν τον σκοπό, την αναχρηματοδότηση του πράσινου Ταμείου για το κλίμα.
«Η υπερθέρμανση του πλανήτη στοιχίζει ακριβά. Η αποτίμηση, που είναι δική μας, είναι ότι εάν θέλουμε να τηρήσουμε τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού, θα χρειαστούν 1000 τον χρόνο, ανά κάτοικο, για τα επόμενα έτη» εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας από το μέγαρο των Ηλυσίων, όπου συναντήθηκε με οικονομικούς παράγοντες.
«Για αυτό, χρειάζεται μια κινητοποίηση όλων των διεθνών οργανισμών, της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και εμείς θέλουμε, με την ευκαιρία της G7 στο Μπιαρίτς, να υπάρξει ένας αριθμός ανακοινώσεων για το πράσινο Ταμείο για το κλίμα» συνέχισε ο Λε Μερ.
Ο ίδιος σημείωσε ότι τηλεφώνησε στους ομολόγους του των χωρών της G7 «για να τους ζητήσει να συμμετάσχουν στην αναχρηματοδότηση» του Ταμείου.
Το πράσινο Ταμείο για το κλίμα, η δημιουργία του οποίου αποφασίστηκε στο Κανκούν του Μεξικού το 2010 και ιδρύθηκε στο Ντέρμπαν (Νότια Αφρική) τον επόμενο χρόνο, στηρίζει κατά κύριο λόγο τις αναπτυσσόμενες χώρες, που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην κλιματική αλλαγή.
Ο αρχικός στόχος του Ταμείου ήταν να συγκεντρώσει 100 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο από τις αναπτυγμένες χώρες προς όφελος των αναπτυσσόμενων χωρών.
Εκτός του Ταμείου, ο Μπρουνό Λε Μερ θα ήθελε να κινητοποιήσει «τεχνικά εργαλεία που θα κατευθύνουν τις οικονομικές ροές προς τη μάχη εναντίον της υπερθέρμανσης του πλανήτη και προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».