Γράμματα & Τέχνες

Χάρης Γκέκας. Από τη διεθνή προβολή και αίγλη επιστρέφοντας για λίγο στις ελληνικές ρίζες

Δήμητρα Σμυρνή

Ο Χάρης Γκέκας, χορευτής και χορογράφος με διεθνή καριέρα, στις 10 Αύγουστου εντυπωσίασε το κοινό και στον τόπο του, την Ελλάδα, στο Διεθνές Φεστιβάλ Πατρών με την Ομάδα του”Strates”.

Ξεκινώντας στα 13  του ο Χάρης από το Λιτόχωρο Πιερίας  για τη Γαλλία, έχει για τέσσερα χρόνια δάσκαλο τον Ντανιέλ Λομέλ, που αναδεικνύει στο έπακρο όλες τις δυνατότητες του νεαρού εφήβου στο χορό. Στα 17 του ο Χάρης έχει ήδη διακριθεί και σε λίγα χρόνια αποτελεί κορυφαία προσωπικότητα στο χώρο του χορού της Όπερας της Λυών.

Η καριέρα του, με στέρεα γνώση των τεχνικών του κλασικού αλλά και του μοντέρνου χορού ισοδύναμα, με ταλέντο αδιαμφισβήτητο, όπου η φαντασία και το πάθος χτίζουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, δε γνωρίζει πια σύνορα, αφού οι πάνω από 100 παραστάσεις σ’ όλο τον κόσμο δημιουργούν έναν μύθο που έρχεται να επιστεγάσει το εξώφυλλο των “New York Times ”με τη φωτογραφία του.

Ο Χάρης προσκεκλημένος με την Ομάδα ”Strates” στο Φεστιβάλ των Πατρών, χορευτής αλλά και εμπνευσμένος χορογράφος  είχε την ευκαιρία από τη μια να επικοινωνήσει με το ιδιαίτερο και συναισθηματικό ελληνικό κοινό, όπως το χαρακτηρίζει, κι από την άλλη να νιώσει τη γεύση του τόπου του, που τόσο του λείπει, όπως δηλώνει.

Γιος του γνωστού και καταξιωμένου εικαστικού Αστέρη Γκέκα και μεγαλωμένος σ’ ένα περιβάλλον όπου η αγάπη για την Τέχνη ήταν τρόπος ζωής, ο Χάρης, μετά από τη φετινή εντυπωσιακή του εμφάνιση στην Πάτρα, χορεύει λεβέντικα πρώτος στο χωριό της μητέρας του, στη Λάρισα, με τα όργανα που πάντα αντηχούσαν στ’ αυτιά και στην ψυχή του σαν αντίλαλος της πατρίδας. Κι εδώ μοναδικός πρωτοχορευτής με τη μάνα του, Λένα Δελβινιώτη, στο τέλος του χορού, να του κρατά το μαντήλι της αγάπης και της περηφάνιας. Απόδειξη το video που ακολουθεί.

Χάρης Γκέκας, μια διεθνής προσωπικότητα της Τέχνης, ένας δικός μας άνθρωπος…

https://www.facebook.com/asteris.gkekas/videos/2316312255364881/

(Κάνετε κλικ για να ανοίξει το video)

banner-article

Ροη ειδήσεων