Βέροια Ρεπορτάζ

Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων & Ποτών Ημαθίας – Πέλλας: “Θα Αντισταθούμε στην εργασιακή ζούγκλα”

Με αφορμή το κλείσιμο εργοστασίων, τις απολύσεις και τις απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς, το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων & Ποτών Ημαθίας Πέλλας κάλεσε σε συνέντευξη τύπου στη Βέροια, προκειμένου να δημοσιοποιήσει τις θέσεις του.

Τα προβλήματα του κλάδου εξέθεσε ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γάλακτος, Τροφίμων & Ποτών, Κατσιμένης Κώστας, με παρόντα τον Πρόεδρο του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων & Ποτών Ημαθίας Πέλλας Διάκογλου Γιάννη, ο οποίος γνωρίζει σε βάθος τα προβλήματα στον εδώ χώρο, αλλά και τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Νάουσας Σάκη Τσίτση.

Ο Γιάννης Διάκογλου επεσήμανε συνοπτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, δίνοντας το λόγο στον Γ. Γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας.

Ο Σάκης Κατσιμένης χαρακτήρισε κρίσιμη την παρούσα περίοδο για τον κλάδο, αντιδιαστέλλοντας την εικόνα ανάπτυξης που παρουσιάζει ως προς την παραγωγικότητα, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του ΣΕΒ, σε σχέση με τις μεσαιωνικές εργασιακές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

«Ο ΣΕΒ πανηγυρίζει για τους ρυθμούς ανάπτυξης του κλάδου μέσα στη δεκαετία, που ένα μεγάλο μέρος του παράγεται στην εδώ περιοχή. Άλλωστε μαζί με τον τουρισμό ο κλάδος αποτελεί την ατμομηχανή της Ελληνικής Βιομηχανίας. Τι σημαίνει όμως αυτό για τους εργαζόμενους;

Μείωση μισθών, μη υπογραφή κλαδικών συμβάσεων, εξαντλητικά ωράρια, τρομοκρατία στους εργασιακούς χώρους, εργατικά ατυχήματα.»

Καταλήγοντας σε ανησυχητικά για τον κλάδο συμπεράσματα, τόνισε πως εκείνο που αυξάνεται είναι η απασχόληση, που αντικαθιστά τις μόνιμες θέσεις εργασίας αυξάνοντας τα κέρδη των μονοπωλίων.

Αναφέροντας κλείσιμο εργοστασίων εδώ, για να μεταφερθούν στο εξωτερικό, αυξάνοντας τα κέρδη των βιομηχάνων, έδωσε το πραγματικό περιεχόμενο της «Ανάπτυξης», που βέβαια δεν έχει ως αποδέκτες τους εργαζόμενους.

«Στην περιοχή μας μεγάλος όγκος εποχικών εργαζομένων απασχολείται στα διαλογητήρια. Η Ομοσπονδία ανέδειξε τις συνθήκες, που είναι σκληρές, αλλά και τα εργατικά ατυχήματα που συνέβησαν.

Δουλειά ήλιο με ήλιο, εξαντλητικά ωράρια, κατώτατος μισθός με κάποια οικειοθελή παροχή εργοδότη, που μπορεί να την καταργήσει ανά πάσα στιγμή. Πρόκειται για εργασιακή ζούγκλα! Για μας είναι ζήτημα ο ακήρυκτος πόλεμος της εργοδοσίας απέναντι στους εργαζόμενους.»

Επισημαίνοντας τις προθέσεις της εργοδοσίας να απασχολήσουν πρόσφυγες με εργόσημο, δηλαδή δουλειά χωρίς ωράριο, ασφαλιστική κάλυψη από τον ίδιο τον απασχολούμενο, με σύμβαση όχι εργασίας αλλά δουλείας, πρόσθεσε:

«Δεν θα περάσουν αυτοί οι μηχανισμοί εδώ! Θα αγωνιστούμε!»

Αποκαλύπτοντας ότι οι εργαζόμενοι που σήκωσαν κεφάλι με αφορμή τα εργατικά ατυχήματα δέχονται τις απειλές της εργοδοσίας, κάλεσε τους εργαζόμενους να αγωνιστούν με βάση το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

«Είναι μια μάχη που πρέπει να δοθεί κόντρα στις ξεπουλημένες ηγεσίες και στους ξεπουλημένους συνδικαλιστές!» κατέληξε.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δόθηκαν απαντήσεις από τον Κώστα Κατσιμένη, τον Γιάννη Διάκογλου αλλά και τον Σάκη Τσίτση.

Συγκεκριμένα: Ο αγώνας θα πάρει μορφή μετά από γενικές συνελεύσεις του κλάδου, η Επιθεώρηση Εργασίας, που είναι υποστελεχωμένη, δεν μπορεί να παίξει ενεργό ρόλο, το Συνδικάτο θα προσπαθήσει να την ενεργοποιήσει, όσοι διαμαρτύρονται για τις συνθήκες εργασίας χάνουν το δικαίωμα επαναπρόσληψης, κι αυτό είναι τραγικό.

Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας έκλεισε τη συνέντευξη τύπου με τη δυναμική φράση «Θα μας βρουν απέναντί τους. Δεν θα τους περάσει. Θ’ αγωνιστούμε με όση δύναμη έχουμε!»

far

Φωτογραφίες: faretra.info    

banner-article

Ροη ειδήσεων