Τι συνέβη πραγματικά με τον άνδρα στην φωλιά της αρκούδας;
Η ιστορία στην αρχή όπως την έγραψαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης μιλούσε για έναν άνδρα ο οποίος δέχθηκε επίθεση από μια τεράστια αρκούδα μέσα στο δάσος στην πόλη Τουβά της Σιβηρίας. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης η αρκούδα αφού του είχε καταφέρει πολλές γρατζουνιές με τα τεράστια νύχια της και δαγκωματιές με τα μεγάλα δόντια της, χτύπησε τον άνδρα στην σπονδυλική στήλη με αποτέλεσμα να τη σπάσει σαν κλαράκι.
Στη συνέχεια τον μετέφερε στη φωλιά της στις όχθες ενός ποταμού αλλά δεν τον έφαγε. Τον κράτησε έτσι επί 30 ημέρες και θα τον έτρωγε όποτε πεινούσε. Ο άνδρας δεν μπορούσε να μετακινηθεί δεν μπορούσε να φάει και το μόνο που κατάφερνε ήταν να συρθεί λίγο μέχρι την όχθη του ποταμιού και να πίνει νερό. Και αυτό όχι πάντα αφού πολλές φορές ήταν αναγκασμένος να πίνει τα ούρα του, όπως είπε πάντα ο ίδιος, προκειμένου να μην πεθάνει από τη δίψα.
Τον άνδρα που ονομάζεται Αλεξαντάρ, τον βρήκε μετά από τόσες ημέρες μια παρέα κυνηγών όταν τα σκυλιά τους εντόπισαν τη φωλιά της αρκούδας. Η κατάσταση του ήταν άθλια. Είχε αρχίσει και σάπιζε το δέρμα του ενώ είχε γίνει σαν μούμια από την ασιτία.
Τον μετέφεραν στο νοσοκομείο όπου και νοσηλεύεται.
Αυτή είναι η ιστορία όπως την είπαν τα Ρωσικά ΜΜΕ και την αναπαρήγαγαν και πολλά Αγγλικά ΜΜΕ.
Όμως λίγο αργότερα άρχισαν να βγαίνουν στον αε΄ρα, κάποιες πτυχές της ιστορίας που ίσως να την ανατρέπουν. Καταρχήν κανένα νοσοκομείο και κανένας αστυνομικός σταθμός στην Τούβα δεν επιβεβαιώνει την εισαγωγή ή τον εντοπισμό κάποιου άνδρα με το όνομα Αλεξανταρ που να εμφανίσθηκε για νοσηλεία.
Και σαν να μην έφτανε αυτό σύμφωνα με τον Independent, η ιστορία για τον «άνθρωπο μούμια» που «επιβίωσε έναν μήνα στη φωλιά αρκούδας» εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο ρωσικό site EADdaily, που όπως φαίνεται δεν πραγματοποίησε επαρκή έλεγχο για την εγκυρότητα των πηγών του.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά το βίντεο με τον αποστεωμένο άνδρα, τον άνδρα – μούμια είχε κάνει την εμφάνιση του 10 μέρες πριν, σε κάποια είδηση που αφορούσε έναν άνδρα θαμμένο ζωντανό στο Σότσι, ο οποίος είχε καταφέρει να επιβιώσει.
https://youtu.be/AZjoV99S9h8
Επίσης η Daily Mail, ένα από τα πρώτα βρετανικά MME που μετέδωσαν την είδηση για την «απίστευτη ιστορία επιβίωσης του Αλεξάντερ», αναφέρει ότι ανεξάρτητοι ερευνητές, εξετάζοντας το βίντεο, κατέληξαν ότι ο άνδρας που εμφανίζεται και λέει το όνομά του δεν βρίσκεται στην Τουβά αλλά στο Καζακστάν. Όπως επισημαίνεται, κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα επειδή μια δεύτερη φωνή που ακούγεται στο βίντεο μιλάει καζακικά.
Η κατάσταση περιπλέκεται από μια ρωσική ιστοσελίδα η οποία αναφέρει ότι πράγματι είχε εξαφανιστεί ένας άνδρας με το όνομα Αλεξαντάρ, αλλά όχι από την Τουβά αλλά από την πόλη Ακτομπέ. Οι αρχές όμως του Ακτομπέ δεν επιβεβαιώνουν ότι ο άνδρας αυτός εμφανίσθηκε και ότι είναι εκείνος που εμφανίζεται στο βίντεο.
Όπως και να έχει η ιστορία φέρνει στο φως ένα τεράστιο πρόβλημα που παρουσιάζεται στο ίντερνετ και αφορά τα fake news. Ειδήσεις δηλαδή με μεγάλη αληθοφάνεια οι οποίες όμως στο τέλος δεν ισχύουν και είναι απλά ένα παραμυθάκι.