Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Πανηγυρικό φινάλε για την Εύηχη Πόλη με την έξοχη βεροιώτικη Μπάντα του Μίμη Νικολόπουλου

Δήμητρα Σμυρνή

Αυλαία για την Εύηχη Πόλη χθες με μια βραδιά που συνδύαζε την ποιότητα με τον πολύ κόσμο, μα πάνω απ’ όλα έδειξε τις δυνατότητες των παιδιών της πόλης που δημιουργούν,  έχοντας τη δυνατότητα  ν’ανοίξουν τα φτερά τους για μεγαλύτερους χώρους, έξω από τα στενά της όρια.

Ο Μίμης Νικολόπουλος και η έξοχη Μπάντα του, εφτά νέοι χαρισματικοί, εντυπωσίασαν χθες στον ατμοσφαιρικό χώρο της Εβραϊκής Συνοικίας τους φίλους τους, που ήταν πολλοί, αλλά και όλον τον άλλο κόσμο, που γέμισε ασφυκτικά το χώρο. Και μάλιστα με την απειλή βροχής, που κάθε τόσο οι ψιχάλες της την υπενθύμιζαν.

Οι μουσικοί επέμεναν, ο κόσμος επέμενε, και τελικά η συναυλία όχι απλά έγινε, αλλά αποτέλεσε ένα πανηγυρικό φινάλε για την Εύηχη Πόλη.

Μ’ ένα ρεπερτόριο κομματιών του Μίμη Νικολόπουλου, πού ήδη έχει διακριθεί στον τομέα της σύνθεσης, και με διασκευές άλλων γνωστών και άκρως μελωδικών τραγουδιών, η βραδιά γέμισε από μουσικές εικόνες και ηχοχρώματα που παρέπεμπαν σε τόπους και συναισθήματα.

Με έντονο το βαλκανικό χρώμα, χωρίς όμως να ξεπέφτει σε εμπορικό φολκλόρ, η Μπάντα ταξίδεψε το κοινό της από τα βουνά των Βαλκανίων μέχρι τις μεσογειακές ακτές, σε μια διαδρομή με αλλεπάλληλες μουσικές κορυφώσεις.

Εντυπωσιακά τα κομμάτια της Μπάντας που αποτελούσαν δικές της συνθέσεις, έδειξαν έναν μουσικό πλούτο όχι μόνο στην έμπνευση της σύνθεσης αλλά και στην ενορχήστρωση και την απόδοσή της. Κομμάτια με έντονο ρυθμό, αρμονική μελωδική γραμμή και γεμάτο ήχο, στάθηκαν επάξια δίπλα σε πολύ γνωστά και αγαπημένα, χωρίς να φοβούνται τη σύγκριση.

Με την υπογράμμιση των δυναμικών πνευστών – τρομπέτα, τρομπόνι – τα υπόλοιπα όργανα της ορχήστρας, δεμένα σ’ ένα υπέροχο σύνολο, αγκάλιασαν τον ήχο του βιολιού που βασίλεψε στο κέντρο της μουσικής εικόνας με την ιδιαίτερη φωνή της Χαρίκλειας Ουρσουζίδου, φωνή και σκηνική παρουσία να επιβάλλεται αβίαστα.

«Το βαλς των Βαλκανίων», «Οι ιπτάμενοι εραστές» ή ο «Ωκεανός», συνθέσεις δικές τους εντυπωσιακές, έσμιξαν με άλλα κομμάτια, ισόποσα και ισάξια, κρατώντας τον κόσμο όρθιο να τους απολαμβάνει, χειροκροτώντας με πάθος κάθε κομμάτι. Και ο κόσμος δεν αποτελούνταν μόνο από ένα νεανικό ακροατήριο, αλλά από όλες τις ηλικίες, που χαίρονταν με τον ίδιο τρόπο και τον ίδιο ενθουσιασμό όλα τα κομμάτια.

Μόνο έπαινοι αξίζουν σ’ αυτά τα νέα παιδιά, που αναμφίβολα τα περιμένει μια θέση στο μουσικό στερέωμα, αν οι συνθήκες – που όλοι ξέρουμε πως δεν εξαρτώνται μόνο από  την αξία – το επιτρέψουν. Χρέος της πόλης είναι να αναδεικνύει και τις δικές της δυνάμεις κι αυτό η Εύηχη το έκανε χθες πράξη, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να κατεβάσουν με την παρουσία τους την αυλαία της πανηγυρικά!

Την Μπάντα αποτελούν οι:

Κώστας Μπατσίλαςτρομπέτα, Ηλίας Δέλλιος τρομπόνι, Στέφανος Ιωαννίδηςκρουστά, Θοδωρής Χριστοφορίδηςηλεκ. μπάσο, Ανδρέας Λεοντάκης ακουστ. κιθάρα, Χαρίκλεια Ουρσουζίδουβιολί, φωνητικά, Μίμης Νικολόπουλος – κλ. κιθάρα.

Φωτογραφίες: faretra. info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας