Παρουσιάστηκε στη Βέροια “Η Λίμνη” του Τάσου Φάλκου – Βιβλίο ποιητικού και φιλοσοφικού στοχασμού
Στο καφέ «εκτός χάρτη» της Βέροιας παρουσιάστηκε απόψε το βιβλίο του Τάσου Φάλκου Αρβανιτάκη «Η Λίμνη», βιβλίο ποιητικού και φιλοσοφικού στοχασμού, που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Φυλάτος.
Διοργανωτές της εκδήλωσης το Ίδρυμα Πολιτισμού Υδρία, ο Ποιητικός Πυρήνας και η Γκαλερί Παπατζίκου.
Προλογίζοντας ο εκδότης μίλησε για ένα βιβλίο που διαβάζεται απνευστί, γραμμένο με μουσικό τρόπο.
Ο Παύλος Παρασκευαΐδης, εκπαιδευτικός και ποιητής, εκφράζοντας αρχικά τη χαρά του που παρουσίαζε τον καθηγητή του στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, έδωσε ένα σύντομο αλλά πραγματικά εντυπωσιακό βιογραφικό του, στο οποίο, πέρα από την ιδιότητα του Καθηγητή της Φιλοσοφίας, εντυπωσιάζει η πλούσια λογοτεχνική του παραγωγή, που συγκεντρώνει έργα θεατρικά, πεζογραφία , ποίηση και δοκίμιο. Μία μάλιστα βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών επισφραγίζει την πορεία του.
Δίνοντας ένα εισαγωγικό σημείωμα για το βιβλίο, που προοιώνιζε την ιδιαιτερότητά του, ο Παρασκευαΐδης κατέληξε λέγοντας πως το βιβλίο είναι προϊόν φιλοσοφικού στοχασμού.
Με μουσική υπόκρουση ατμοσφαιρικά κομμάτια της Ελένης Καραΐνδρου, η σύζυγος του συγγραφέα, η Τιτίκα Αρβανιτάκη, διάβασε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο, που προετοίμασαν ψυχολογικά το ακροατήριο να μπει στο κλίμα του.
Ο Πέτρος Γκολίτσης, Δρ Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Sheffield, Higher Education Academy Fellow και ποιητής, έδωσε τον πυρήνα του βιβλίου, που είναι ο φιλοσοφικός στοχασμός, συνδυάζοντας όμως τους δρόμους της ποίησης με της πεζογραφίας.
Χαρακτηρίζοντας το βιβλίο του Φάλκου, βιβλίο που συγκεντρώνει τη συσσωρευμένη εμπειρία της ζωής του αλλά και της επιστήμης του, ο Γκολίτσης επικέντρωσε τη φιλοσοφική του διάσταση στον τομέα της ηθικής φιλοσοφίας, αφού η Λίμνη που συμβολίζει την ίδια τη ζωή είναι μάρτυρας εγκλημάτων που ζητούν δικαίωση.
Χτυπώντας την αλαζονεία, που είναι σύμφυτη με την ανθρώπινη φύση, ο Φάλκος στηλιτεύει τα παράγωγά της που καταλήγουν να οδηγήσουν πολλές φορές σε εγκλήματα μεγάλου μεγέθους, επεσήμανε ο εισηγητής, διαβάζοντας κι αυτός αποσπάσματα αλλά και κομβικά ποιήματα του βιβλίου.
Ο συγγραφέας, ο Τάσος Φάλκος Αρβανιτάκης, μιλώντας ο ίδιος για το βιβλίο του το χαρακτήρισε πολυθεματικό.
«Απέβλεπα πάντα σε κάτι σύνθετο. Τα ποιήματά μου είναι μονοθεματικά αλλά στα μυθιστορήματά μου προσπαθώ να δω όλον τον κόσμο. Η «Λίμνη» συγκεντρώνει όλη την πείρα της ζωής μου.
Τα έργα μου περιγράφουν τον 20ο και 21ο αιώνα και τους μεγάλους σταθμούς του Ελληνισμού. Όσο για τη «Λίμνη» συμβολίζει την ίδια τη ζωή» είπε.
Μιλώντας για τον τρόπο γραφής και την επιλογή του είδους που θα χρησιμοποιήσει κάθε φορά, ο συγγραφέας κατέληξε πως πολλές φορές του επιβάλλονται όλα μαζί και συμπορεύονται αρμονικά στα βιβλία του, όπως στο τελευταίο.
Εντυπωσιακό το εξώφυλλο του βιβλίου, που φιλοτέχνησε ο γνωστός καλλιτέχνης – φωτογράφος, ο Βασίλης Καρκατσέλης, έργα του οποίου, συγγενικά με το εξώφυλλο, εκτέθηκαν παράλληλα στο «εκτός χάρτη».
Φωτογραφίες: faretra.info