Κόσμος Πολιτική

Το Bloomberg για τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, τον Α. Τσίπρα και τον Κ. Μητσοτάκη

«Τα πράγματα δεν δείχνουν καλά για τον Αλέξη Τσίπρα», σημειώνει το Bloomberg, αναφερόμενο στις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, εκτιμώντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός ελπίζει ότι οι πρόωρες εκλογές θα μπορέσουν να περιορίσουν τη ζημιά για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το διεθνές πρακτορείο επισημαίνει πως από ό,τι φαίνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει υποσχεθεί ότι θα συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της χώρας, όπως απαιτούν οι ευρωπαίοι πιστωτές και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας. Ο 51χρονος απόφοιτος του Χάρβαρντ υπηρέτησε ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης από το 2011 έως το 2015. Είναι γνωστός για πολιτικές με φιλοεπιχειρηματικό προσανατολισμό.

Το Bloomberg εκτιμά πως δεν μιλάμε απαραίτητα για αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Από τη στιγμή που έξι ή ακόμα και επτά κόμματα θα μπορούσαν να εκλεγούν στο ελληνικό κοινοβούλιο, αυτό θα αυξήσει τη δυσκολία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξασφαλίσει πλειοψηφία 151 εδρών. Ωστόσο, για το διεθνές πρακτορείο, αυτό δεν σημαίνει αστάθεια στις αγορές, οι οποίες ήδη προεξοφλούν μια νίκη για τη Νέα Δημοκρατία, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας να πέφτει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τη Δευτέρα.

Πολλοί αναλυτές που επικαλείται το Bloomberg, αναμένουν ότι ακόμα και αν η Νέα Δημοκρατία πρέπει να συγκροτήσει συνασπισμό, δεν θα δυσκολευτεί να βρει συμμάχους. Έτσι, μια παρατεταμένη περίοδος αστάθειας και αποτυχημένων προσπαθειών σχηματισμού κυβέρνησης εκτιμάται από το ειδησεογραφικό πρακτορείο ως απίθανη.

economy365

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας