Βέροια Πολιτισμός

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Γιώργου Σαρδέλη “Κατάθεση ψυχής” στη Βέροια

Στο καφέ «εκτός χάρτη» παρουσιάστηκε σήμερα το βιβλίο του Γιώργου Σαρδέλη «Κατάθεση ψυχής», ένα βιβλίο με έντονο βιωματικό χαρακτήρα.

Το βιβλίο παρουσίασαν ο μαθηματικός Χρήστος Παππάς, και οι φιλόλογοι Αθηνά Παπαθανασίου και Ευγενία Καβαλάρη.

Την πρόθεση του συγγραφέα να διαθέσει τα έσοδα του βιβλίου του σε φιλανθρωπικό σκοπό κοινοποίησε ο Χρήστος Παππάς, ο οποίος έκανε και  ένα μικρό πορτρέτο του Γιώργου Σαρδέλη.

Άνθρωπος με σπουδές στις οικονομικές επιστήμες ο συγγραφέας, ξεκινά από το μικρό χωριό του, το Λιβαδάκι της Ορεινής Ναυπακτίας, για σπουδές, για ένταξη στον εργασιακό χώρο και μέσα από τα βιώματά του, ιδιαίτερα αυτά που έζησε στα πρώτα παιδικά και νεανικά του χρόνια, καταλήγει στη συγγραφή.

Για το περιεχόμενο του βιβλίου μίλησε η Αθηνά Παπαθανασίου, διαβάζοντας ταυτόχρονα αποσπάσματά του αλλά και ποιήματα, ενταγμένα σ’ αυτό.

Το βιβλίο χωρισμένο σε μέρη περιέχει τα πρώτα χρόνια του συγγραφέα, που τον καθορίζουν ως άνθρωπο, τις αποφάσεις του στον εργασιακό και οικογενειακό τομέα, τη βιοσοφία του, βασισμένη στην εμπειρία μέσα από το χρόνο, αλλά και εντυπώσεις αναγνωστών του γύρω από το βιβλίο.

Τεχνικές επισημάνσεις γύρω από τη γραφή του βιβλίου έκανε η Ευγενία Καβαλάρη, χαρακτηρίζοντάς το γενικά ως μια εξομολογητική αφήγηση, γεμάτη ειλικρίνεια. «Η αφήγησή του είναι γραμμική με μονοεστιακή οπτική γωνία,  ζωντανεύοντας έναν κόσμο της όμορφης πατρίδας του με εύστοχες περιγραφές» είπε, τονίζοντας πως παρόλο που η γραφή του είναι καθαρά ατομική, αγγίζει ταυτόχρονα το χώρο του συλλογικού.

Ο συγγραφέας, ο Γιώργος Σαρδέλης, μίλησε για την ανάγκη του να κοινοποιήσει τα βιώματά του επικοινωνώντας έτσι με ένα πλατύτερο κοινό. Ταυτόχρονα έδωσε τους άξονες γύρω από τους οποίους κινήθηκε το βιβλίο του, την κοινωνία, την εργασία, την εξουσία, την πολιτική, την παιδεία, αλλά και αρετές όπως την ευγνωμοσύνη ή τη συνέπεια λόγων και έργων.

«Άλλωστε», κατέληξε ο συγγραφέας, «πέρα από τη μεγάλη μου αγάπη για το μικρό χωριό μου, που με σφράγισε με την ομορφιά του, εκείνο που με χαρακτήριζε πάντα ήταν ο συνδυασμός της θεωρίας με την πράξη.»

Πριν ο Γιώργος Σαρδέλης υπογράψει τα βιβλία του, απάντησε σε ερωτήσεις του ακροατηρίου.

far

Φωτογραφίες: faretra.info  

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας