Βέροια Πολιτισμός Ρεπορτάζ

Εκδήλωση Μνήμης  για την Ποντιακή Γενοκτονία με την Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού στη Βέροια

Δήμητρα Σμυρνή

Την κεντρική εκδήλωση – αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την Ποντιακή Γενοκτονία τίμησε με την παρουσία της και τη συμμετοχή της η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, προσκεκλημένη από το Δήμο Βέροιας, την ΚΕΠΑ και τα Ποντιακά Σωματεία, που ήταν και οι διοργανωτές της βραδιάς.

Με πολύ κόσμο, που κατέκλυσε κυριολεκτικά την Πλατεία Ωρολογίου, η εκδήλωση ξεκίνησε με τον ερχομό μικρών και μεγάλων που ολοκλήρωσαν την λαμπαδηδρομία στους δρόμους της πόλης, κρατώντας  στα χέρια τους  αναμμένες δάδες,  σύμβολα  μνήμης που καίει σαν τη φωτιά, θυμίζοντας το χρέος των νεότερων απέναντι σε κείνους που χάθηκαν, τη δικαίωση.

Προλογίζοντας η Νανά Καραγιαννίδου, υπεύθυνη για την επιμέλεια και οργάνωση της εκδήλωσης, με τη διοικητική υποστήριξη της Μίνας Λέκκα, εξέφρασε την επιθυμία του Δήμου να συμμετέχει στην ανάδειξη ενός τέτοιου ιστορικού γεγονότος, όπως η Ποντιακή Γενοκτονία, τιμώντας τους νεκρούς της.

Ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης μιλώντας για ένα έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας με πάνω από 350.000 νεκρούς και χιλιάδες ξεριζωμένους από τις πατρογονικές τους εστίες, επεσήμανε το χρέος των νεότερων  να θυμούνται αλλά και να συνεχίσουν να διεκδικούν τη δικαίωση, που είναι η Αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Γενικός συντονιστής της εκδήλωσης ο Αντώνης Καγκελίδης, Δημοτικός Σύμβουλος Βέροιας, Πρόεδρος του  Συλλόγου «Ευστάθιος Χωραφάς» και εκπρόσωπος όλων των ποντιακών σωματείων που συμμετείχαν, χαιρέτισε την αποδοχή του Δήμου να εκφράσει με κάθε τρόπο τη συμπαράστασή του στον αγώνα για Αναγνώριση.

Ζητώντας από τις Κυβερνήσεις να δώσουν αγώνα για την Αναγνώριση δήλωσε πως ο Ποντιακός Ελληνισμός δε θα πάψει να απαιτεί όχι εκδίκηση αλλά δικαίωση.

Με φόντο το μέγαρο των Παλιών Δικαστηρίων να φωτίζεται υποβλητικά, με το σύνθημα της Αναγνώρισης της Γενοκτονίας στο κέντρο του, οι μουσικοί της Μπάντας, με μαέστρο τον Πλωτάρχη Γεώργιο Τσιλιμπάρη,  πήραν τις θέσεις τους, με τιμητική φρουρά στη βάση της εξέδρας αγέρωχους Πόντιους της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας.

Ξεκινώντας η Μπάντα με ποντιακά τραγούδια που τα δούλεψε ειδικά για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, πέρασε στη συνέχεια σε γνωστά τραγούδια από τον ελληνικό κινηματογράφο, που δόθηκαν από τους τρεις τραγουδιστές της με ιδιαίτερο μπρίο, θυμίζοντας την εποχή που μεσουρανούσε το ελληνικό σινεμά και τα τραγούδια του.

‘Έκπληξη και βαθιά συγκίνηση προκάλεσε στο τέλος της βραδιάς η απαγγελία του δημοτικού τραγουδιού «Η Ρωμανία ‘πάρθεν», που το απέδωσε με εκπληκτικό τρόπο μια οχτάχρονη μικρούλα, η Καπουρτίδου Μαρία, που με την παιδική και αγνή φωνή της μετέφερε όλον τον πόνο του βασανισμένου ποντιακού λαού, χωρίς καμιά επιτήδευση. Καταχειροκροτήθηκε.

Εντυπωσιακός ο πυρρίχιος από τους έξοχους χορευτές της Ευξείνου Λέσχης, που θύμισαν το δυναμισμό, την περηφάνια και την αγωνιστικότητα της φυλής.

Η βραδιά έκλεισε με ενός  λεπτού σιγή και τον Εθνικό Ύμνο.

Φωτογραφίες: faretra.info

https://www.facebook.com/NanaKaragiannidou/videos/10155993239525614/

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας