Βέροια Πολιτισμός

Νεοκλής Κουρουζίδης. Ζωγραφίζοντας κόντρα στο χρόνο…

Ο Νεοκλής Κουρουζίδης, γνωστός στη Βέροια όχι μόνο από την ιδιότητά του ως δασκάλου πριν πολλά  χρόνια, αλλά κι από την έντονη δράση του στον τομέα του Πολιτισμού, εκθέτει από σήμερα το πρωί ενότητες της ζωγραφικής του στην Περιηγητική Λέσχη της πόλης.

Στα 85 του χρόνια τώρα, ο Νεοκλής Κουρουζίδης ασχολείται τελευταία εντονότερα με τη ζωγραφική, παλεύοντας, όπως λέει, με το χρόνο και τη μοναξιά.

Ζωγραφίζοντας από παιδί, όταν εισάγεται στην Παιδαγωγική Ακαδημία διακρίνεται σ’ αυτόν τον τομέα, αλλά η δουλειά στο σχολείο και η δραστηριότητά του στον τομέα του Πολιτισμού, ιδιαίτερα στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο της πόλης, του οποίου ήταν από τα δυναμικότερα στελέχη, δεν του αφήνουν το χρόνο να ασχοληθεί, όπως κάνει τώρα, που όλος ο χρόνος είναι δικός του.

Αν και προϊούσης της ηλικίας εμφανίζονται διάφορα προβλήματα υγείας, ο κ. Νεοκλής αντιστέκεται με τα μολύβια και τα πινέλα του, εκφράζοντας τον δικό του εσωτερικό κόσμο.

Θέματα παρμένα από τον ζωικό και φυτικό κόσμο, αλλά και ανθρώπινα κτίσματα, όπως μοναστήρια που επισκέφτηκε, είναι αναρτημένα στους τοίχους της Περιηγητικής, όπου οι καλοί του φίλοι, με τους οποίους γνωρίζεται χρόνια, του παρέχουν όχι μόνο τον χώρο αλλά και τη ζεστασιά της παρουσίας τους.

Χρησιμοποιεί μολύβι και ακουαρέλες και δηλώνει πως και η χαλκογραφία τον απασχόλησε παλιότερα με πολλά κομμάτια που δημιούργησε και τα εξέθεσε.

Ο κ. Νεοκλής ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να είναι ανήσυχος και να κάνει πράξη το ρητό  “Ουκ εστίν ουδέν ατυχίας ανθρωπίνης παραμύθιον γλυκύτερον εν βίω τέχνης”,  δεν υπάρχει καμιά καλύτερη παρηγοριά στις ατυχίες της ζωής από την τέχνη.

Και φαίνεται πως την αγάπη για την τέχνη, αλλά και τη φλέβα, τα κληροδότησε και στα δυο παιδιά του, τον Χάρη Κουρουζίδη και τη Μαίρη, που διακρίνονται για την ενασχόληση τους μ’ αυτήν! Κόντρα στο χρόνο, λοιπόν, ο κ. Νεοκλής, ζωγραφίζοντας!

far

Φωτογραφίες: faretra.info

 

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας