Αγροτικά Βέροια

Προτάσεις & ερωτήματα του Α.Σ. Ημαθίας για χαλαζοπτώσεις και τιμές σε νεκταρίνια & ροδάκινα

Το δικό μας Γολγοθά, βιώνουμε τα τελευταία έτη οι ροδακινοπαραγωγοί, αφού τα χτυπήματα που δεχόμαστε δεν έχουν τελειωμό, με την κυβέρνηση να σφυρίζει αδιάφορα.

«Χτυπημένοι» από το τις εξευτελιστικές τιμές των τελευταίων ετών σε συμπύρηνα αλλά κυρίως σε επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια χωρίς να μας δοθεί ενίσχυση εισοδήματος(2017) παρά τις υποσχέσεις του πρώην υπουργού ΑΑ & Τ ,

«χτυπημένοι» από τις άκαιρες και έντονες βροχοπτώσεις των ετών 2017 και 2018 που έπληξαν μεγάλο μέρος της παραγωγής χωρίς να αναγνωριστούν ως αποζημιώσιμες από τον Κεντρικό Φορέα Ασφαλιστικής Κάλυψης γεωργικών εκμεταλεύσεων (ΕΛΓΑ) και να δοθούν δίκαιες αποζημιώσεις  και όχι «κάτι λίγα» από τα Deminimis για αναπλήρωση,

«χτυπημένοι» για 3η συνεχόμενη χρονιά από τις ολοκληρωτικά καταστροφικές χαλαζοπτώσεις των τελευταίων ημερών που κατέστρεψαν πολύ μεγάλο μέρος εκτάσεων, και όντας απεγνωσμένοι λόγω της οικονομικής εξαθλίωσης που βιώνουμε, προβαίνουμε στα παρακάτω ερωτήματα και προτάσεις:

1.Τι έγινε με την εναέρια αντιχαλαζική προστασία, λειτούργησαν όλα ως έπρεπε;

2.Θα υπάρξει αμεσότητα των διαδικασιών με ενίσχυση του υπαλληλικού προσωπικού του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Βέροιας σε συνδυασμό με τη συντόμευση της παραλαβής των δηλώσεων ΟΣΔΕ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ έτσι ώστε να επιτευχθεί τάχιστη πληρωμή των πληγέντων;

3.Λόγω των προαναφερθέντων «χτυπημάτων» ζητούμε να υπάρξει ελάφρυνση των ροδακινοπαραγωγών (ευνοϊκή ρύθμιση σε δάνεια, ΕΦΚΑ κ.α.).

4.Ζητούμε να βρεθεί φόρμουλα εξόδου από τη δυσχερή οικονομική θέση όπου βρισκόμαστε, με καταβολή ποσού «έναντι», αμέσως μετά το τέλος των εκτιμήσεων των ζημιών για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις καλλιεργητικές φροντίδες.

5.Επίσης απαιτούμε να γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών έτσι ώστε να μπορέσουν να λάβουν όλοι οι πληγέντες τα χρήματα της αποζημίωσης που τους αναλογούν.

6.Ένα άλλο ζήτημα το οποίο πρέπει να λυθεί και οφείλει από φέτος να το πραγματοποιήσει ο ΕΛΓΑ, είναι η καταβολή του 100% των αποζημιώσεων και όχι σε 2 και 3 δόσεις.

Όσον αφορά το κομμάτι της φετινής παραγωγής και μετά τις εκτεταμένες ζημιές που προέκυψαν αλλά που ενδεχομένως  – αν και το απευχόμαστε – να προκύψουν και άλλες, έχει να κάνει με το φλέγον ζήτημα των τιμών για το οποίο θα θέλαμε να ενημερώσουμε τον Υπουργό ΑΑ & Τ κ. Αραχωβίτη Σταύρο καθώς και να παραθέσουμε τις προτάσεις μας.

Δεν νοείται κ. Υπουργέ, να θεωρείται βιώσιμη η καλλιέργεια του Συμπύρηνου ροδάκινου όταν το κόστος της ανέρχεται περίπου στα 600 ευρώ/στρέμμα (σύμφωνα με έκθεση του ΑΠΘ) και τα έσοδα ανά στρέμμα αγγίζουν μόλις και με τα βίας τα 600 ευρώ (183.000 στρέμματα δηλωθέντα στο ΟΣΔΕ το έτος 2018 και παρέλαβε η βιομηχανία 316.000 τόνους με την τιμή του συμπύρηνου στα 0.21-0.22 ευρώ/κιλό). Αναρωτηθήκατε ποτέ να δείτε τα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν την τελευταία 30ετεία για να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι ότι οι σημερινές τιμές είναι ίδιες και χειρότερες, με το κόστος ζωής αλλά και το κόστος παραγωγής να είναι πολύ χαμηλότερο εκείνη την περίοδο από ότι σήμερα;

Επίσης μεγάλο πλήγμα δέχεται τα τελευταία 3 έτη το επιτραπέζιο ροδάκινο και νεκταρίνι με τιμές εξευτελιστικές και πολύ κάτω του κόστους παραγωγής.Τιμές που ντρεπόμαστε να τις αναφέρουμε, τιμές που επίσης καθιστούν τις συγκεκριμένες καλλιέργειες μη βιώσιμες.

Σας προτείνουμε λοιπόν, να δείτε θετικά και να πραγματοποιήσετε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης επιδοτούμενο, όπως συμβαίνει την τρέχουσα χρονική περίοδο και στην Ισπανία(500 ευρώ/στρέμμα) για να υπάρξει αποσυμφόρηση της αγοράς και ανοδική τάση της τιμής πώλησης.

Σχετικά με τη διαμόρφωση της τιμής, τους μεσάζοντες και την μαύρη διακίνηση, μια λύση για την επίτευξη καλύτερων τιμών και για να προστατευτεί ο συνεταιριζόμενος αγρότης έτσι ώστε να μη γίνεται έρμαιο στις ορέξεις τρίτων, είναι η ανακοίνωση των τιμών πώλησης ανά τακτά διαστήματα από την Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας έτσι ώστε να γνωρίζει ο παραγωγός μέλος της Κοινοπραξίας και να μην καταφεύγει σε ασύμφορες για τον ίδιο λύσεις.

Τέλος, και με αφορμή το κάλεσμα που απευθύναμε μέσα από τα ΜΜΕ(Τύπο & Τηλεόραση) στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ και στον Υπουργό ΑΑ & Τ να έρθουν να δουν τις καταστροφικές ζημιές στην Ημαθία, θα θέλαμε αναφερόμενοι στον κ. Αραχωβίτη να του πούμε να μην συναντά μόνο χρωματισμένους «αγρότες» αλλά να ακούει και τα προβλήματα αυτών που αγαπούν και ζούνε από τη Γη, χωρίς να είναι μπλε, πράσινοι, κόκκινοι και ροζ.

Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα!!!

Το ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας