Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Ύμνος στην Αγάπη η βραδιά του «Έρασμου». Μια βραδιά λόγου και μουσικής που συγκίνησε και ενθουσίασε

Δήμητρα Σμυρνή

Με μια βραδιά λόγου και μουσικής που συγκίνησε, ο «Έρασμος» δικαίωσε και μέσα από την Τέχνη τον προορισμό του, την προσφορά αγάπης στον συνάνθρωπο και ιδιαίτερα στη γυναίκα, την ευάλωτη γυναίκα σ’ όλες τις εποχές.

Η εκδήλωση, που τίτλος της ήταν η φράση της Αντιγόνης του Σοφοκλή «Ούτοι συνέχθειν, αλλά συμφιλείν έφυν», (δεν γεννήθηκα για να μισώ, αλλά για ν’ αγαπώ), άγγιξε τις πιο ευαίσθητες χορδές του κοινού, που γέμισε ασφυκτικά τον Χώρο Τεχνών της Βέροιας, τις δύο πλατείες και τον εξώστη, τιμώντας το ρόλο του  συλλόγου κοινωνικής παρέμβασης της πόλης μας, που έχει αφιερώσει τις δράσεις του στις κακοποιημένες γυναίκες.

Προλογίζοντας η Πρόεδρος του Συλλόγου, Γεωργία Φωστηροπούλου, έδωσε το στίγμα του «Έρασμου», την προσφορά του, που βασίζεται στην ομορφιά της ιδέας του εθελοντισμού, αλλά και τη στήριξη που είχε στο δύσκολο έργο του από την Εκκλησία, το Δήμο και την Περιφέρεια.

«Τη συνείδηση του κοινού επιχειρούμε να κρατήσουμε σε αφύπνιση με τη σημερινή μας εκδήλωση, μια εκδήλωση που οι άξιοι συντελεστές της, καθώς προωθούν τις αξίες της αλληλεγγύης, αξίζουν ένα εγκάρδιο ευχαριστώ αλλά και τον δημόσιο έπαινο» κατέληξε η κ. Φωστηροπούλου.

Η αγάπη δοσμένη πολύμορφα – η μητρική αγάπη, η πατρική, η συντροφικότητα, η αλληλεγγύη ή ο έρωτας –  πήραν σχήμα και έγιναν τραγούδι, κίνηση και εικόνα.

Η βραδιά δομημένη πάνω σε τρεις άξονες, αυτούς του λόγου, της μουσικής αλλά και της θεατρικής προσέγγισης, ανέβασε πάνω στη σκηνή ένα πολυπρόσωπο σύνολο, εντυπωσιακά συντονισμένο, που λειτούργησε με μοναδική προσήλωση στους στόχους της εκδήλωσης.

Ορχήστρα και τραγουδιστές, χορωδίες και χορευτές, πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές έδεσαν σ’ ένα  αρμονικό ποτάμι λόγου και μουσικής, όπου η μονάδα γινόταν σύνολο και το σύνολο μονάδα.

Και πίσω, βέβαια, απ’ όλους κι όλα η εμπνευσμένη επιμέλεια της εκπαιδευτικού Κατερίνας Πασιοπούλου –  υπεύθυνης για τον συντονισμό της παράστασης, την επιμέλεια των κειμένων και τη σκηνοθεσία –  που έχει δώσει και άλλοτε δείγματα γραφής, αλλά στη χθεσινή εκδήλωση ξεπέρασε τον εαυτό της, και η  ευθύνη της δυναμικής Κατερίνας Σωτηρίου για την εξαιρετική ορχήστρα και τις δύο χορωδίες, παιδική και ενηλίκων της Μελίκης, που ετοίμασε η ίδια με άψογο αποτέλεσμα.

Πάνω στη σκηνή ο Ύμνος της Αγάπης έγινε μελωδία, λέξη και θεατρική δράση, με τρόπο πρωτότυπο, που αιχμαλώτισε το νου και το συναίσθημα σε μια διαρκή εναλλαγή.

Μεγάλοι ποιητές μας μίλησαν χθες για την αγάπη με στίχους, που άλλοτε ντύνονταν με μουσική κι άλλοτε αντηχούσαν  γυμνοί, αυθύπαρκτοι. Ανάμεσά τους στίχοι του Ρίτσου από τον «Επιτάφιο» – η φωνή της μάνας να θρηνεί τον σκοτωμένο της γιο –  ή του Ελύτη από το «Μονόγραμμα» – να υμνούν τον έρωτα στην πιο ιδανική μορφή του.

Τραγούδια που να κουβαλούν όλες τις αποχρώσεις της μελωδίας από το δημοτικό τραγούδι και το λαϊκό μέχρι το έντεχνο. Τραγούδια που ντύθηκαν με φωνές όπως του μοναδικού Δημήτρη Ερατεινού, της Κατερίνας Σωτηρίου, του Χρήστου Γανόπουλου, του Στέργιου Μπαρτζώκα , αλλά και της Κατερίνας Πασιοπούλου, του καθένα με τα δικά του ηχοχρώματα.

Σημαντικές οι θεατρικές πινελιές στο δρώμενο, πότε με την παρουσία της Αντιγόνης, πότε με την νεράιδα του παραμυθιού (Ελευθερία  Παπαγεωργίου, Μαριαλένα Μουρατίδου), πότε με τη συγκινητική καταγραφή της αντιστροφής των ρόλων ανάμεσα στον πατέρα και το παιδί.

Έξοχη πραγματικά η ορχήστρα, που την αποτελούσαν οι: Σωτηρίου Κατερίνα (αρμόνιο), Σαρακατσιάνος Αντώνης (αρμόνιο), Παπαγεωργίου Ελευθερία (αρμόνιο), Γανόπουλος Χρήστος (μπουζούκι), Θεοδωρίδης Παναγιώτης (μπουζούκι),  Χαλάτσης Κων/νος (κιθάρα), Παδέλος Γιώργος (βιολί), Σαββίδης Κώστας (ακορντεόν), Παπαρουσόπουλος Γιώργος (κρουστά) και Ρίζος Κώστας (φυσαρμόνικα).

Καλοδουλεμένες οι χορωδίες από την Κατερίνα Σωτηρίου, (που είχε και τη διδασκαλία αλλά και την ενορχήστρωση των τραγουδιών), η Παιδική Χορωδία και η  Χορωδία Ενηλίκων της Μελίκης, οδήγησαν στο εντυπωσιακό αποτέλεσμα που ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο με τη συμμετοχή του Χορευτικού Τμήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων Νεοκάστρου, ( δυναμική παρουσία, με χοροδιδάσκαλο τον Στέργιο Μπαρτζώκα), και τη συμμετοχή του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Ημαθίας, που έδωσε μια νότα αισιοδοξίας με την παρουσία του, χορεύοντας νοσταλγικά.

Μια βραδιά που προκάλεσε όχι μόνο συναισθήματα συγκίνησης αλλά και ενθουσιασμού, που εκφράστηκαν με τα συνεχή και αυθόρμητα χειροκροτήματα. Μια βραδιά που άξιζε τον έπαινο και τον είχε!

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ