Βέροια Ρεπορτάζ Υγεία

Ολοκληρώθηκε η  καμπάνια για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος με τη σημερινή πετυχημένη Ημερίδα στη Βέροια

Δήμητρα Σμυρνή

Με την Ημερίδα που έκλεισε σήμερα τον κύκλο της ενημέρωσης για τον καρκίνο του δέρματος, στο ξενοδοχείο “Αιγές”, ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας, με συνδιοργανωτή την Αντιπεριφέρεια, και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, πρόσφερε πληροφορίες υψηλού επιστημονικού επιπέδου, αλλά και  δωρεάν δερματοσκοπήσεις σπίλων στους πολίτες χθες. Τίτλος της Ημερίδας: «Καρκίνος του δέρματος: Πρόληψη – Έγκαιρη διάγνωση –Θεραπεία».

Η Βασιλική Καραδήμου, μέλος του ΙΣΗ, που σε ιδέα της βασίστηκε η καμπάνια της ενημέρωσης, και υιοθετήθηκε με θέρμη κι από τους δύο συνδιοργανωτές, άνοιξε τη σημερινή ημερίδα λέγοντας: « Πρώτη φορά έγινε μια τόσο σημαντική δράση στον τόπο μας. Το ονειρευτήκαμε και το κάναμε δράση. Στόχος μας η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών».

Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων χαιρετίζοντας είπε: «Η ενημέρωση για τόσο σοβαρά θέματα πρέπει να γίνει άμεσος στόχος μας, καθώς συμβάλλει καθοριστικά στην πρόληψη. Γνωστό και έντονο το ενδιαφέρον πάντα και του ΙΣΗ και της Αντιπεριφέρειας για τέτοια σοβαρά θέματα».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης: «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να συμβάλουμε σε μια μεγάλη προσπάθεια. Στην Υγεία η πρόληψη είναι το παν και υποχρέωση κάθε αρμόδιου φορέα είναι να την προσφέρει σε όλους. Προσπαθούμε να το πετύχουμε. Ευχαριστώ τον ΙΣΗ για την μέγιστη αυτή συμβολή και τους γιατρούς για τη συμμετοχή τους.»

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Θανάσης Εξαδάκτυλος: «Ο ΙΣΗ διακρίνεται πάντα για το δυναμισμό και τις δράσεις του. Το δέρμα είναι σπουδαίο όργανο του σώματος και η  συγκεκριμένη ημερίδα μεγάλης σπουδαιότητας, γιατί εστιάζει στην πρόληψη. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές.»

Ο Πρόεδρος του ΙΣΗ Βασίλης Διαμαντόπουλος: «Η Ημερίδα μας είναι πρωτότυπη και σημαντική για το νομό μας, που διαθέτει αγροτικό πληθυσμό. Ξέρουμε πως η πρόληψη είναι το Α και το Ω για την υγεία μας. Να ευχαριστήσω τους διακεκριμένους ομιλητές που αφιέρωσαν τον ελεύθερο χρόνο τους στην Ημερίδα μας.»

Πριν  ξεκινήσει το επιστημονικό μέρος της ημερίδας η Βασιλική Καραδήμου καθόρισε συμβολικά το περιεχόμενό της με τη φράση:
«Για να αποφύγεις το δαίμονα, πρέπει να τον αναγνωρίσεις. Δεν μπορούμε ν’ αλλάξουμε τον άνεμο, μπορούμε όμως ν ΄αλλάξουμε τα πανιά.»

Ο Πρόεδρος της Ημερίδας Αναστάσιος Κατσαμάκας και συντονιστής της είπε προλογίζοντας: «Εκ μέρους των δερματολόγων της Βέροιας είμαι εδώ για να δώσουμε το παρών σε μια σημαντική ημερίδα. Χρέος μας είναι η πρόληψη.»

Η Έλενα Μήτσιου με θέμα «‘Ηλιος και δέρμα», έδωσε τη θέση του ήλιου στην ανθρώπινη ζωή από τα μυθολογικά ακόμη χρόνια μέχρι σήμερα, για να καταλήξει στο ερώτημα: «Ο ήλιος είναι φίλος ή εχθρός μας;» Με μια σειρά επιστημονικών διαπιστώσεων και με τη βοήθεια εύγλωττων διαφανειών, η δερματολόγος κατέληξε πως αφού είναι και τα δυο, πρέπει και να εκμεταλλευτούμε τον ήλιο αλλά και να τον αποφύγουμε.

Μιλώντας για τον φωτότυπο, για τη σοβαρότητα των ηλιακών εγκαυμάτων, για τη φωτογήρανση, τη φωτοδερματίτιδα, αλλά και για την επίδραση του ήλιου σε σοβαρές αρρώστιες, όπως είναι ο ερυθηματώδης λύκος, έδωσε την απαιτούμενη αξία στα αντηλιακά και τα γυαλιά, τα οποία και είναι σαφώς σημαντικά όπλα στην πρόληψη.

Η δεύτερη εισηγήτρια, η Ζωή Απάλλα, με θέμα: «Μη μελανωματικοί όγκοι του δέρματος» ξεκίνησε με την αισιόδοξη φράση “ο καρκίνος του δέρματος είναι κάτι που μπορούμε να προλάβουμε”.

Μιλώντας για είδη καρκινωμάτων – βασικοκυτταρικό και ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα-  εστίασε στην εμφάνισή τους και στους  εξωγενείς παράγοντες που τα δημιουργούν.

Ο ήλιος αλλά και το solarium είναι επικίνδυνοι παράγοντες στη δημιουργία τους αλλά, όταν είναι σε πρώιμο στάδιο επισημανθούν, κι εδώ είναι πολύτιμες οι δερματοσκοπήσεις, τότε θεραπεύονται με τη χειρουργική αφαίρεση, οδηγώντας στην ίαση.

Επισημαίνοντας την αύξηση των ηλικιών στην εποχή μας, χαρακτήρισε τον καρκίνο του δέρματος νόσημα του μέλλοντος, αφού εμφανίζεται περισσότερο μετά τα 50, και παίρνοντας υπόψη και την κοστοβόρα διαδικασία της θεραπείας, ξανατόνισε πόσο η πρόληψη είναι πολύτιμη.

Τρίτος εισηγητής ο Αιμίλιος Λάλλας με θέμα: «Μελάνωμα». Το μελάνωμα, μεταστατικός καρκίνος, είναι και ο πιο επιθετικός κατά τον εισηγητή, με πολλές ευθύνες να βαρύνουν τους γονείς που δεν προστατεύουν τα παιδιά τους από τον ήλιο σε μικρή ηλικία, πράγμα που οδηγεί σε κινδύνους αργότερα.

Χρησιμοποιώντας επικουρικά στην εισήγησή του διαφάνειες υποστηρικτικές του λόγου του, έδωσε τη διαφορά στην αντιμετώπιση του ήλιου σε άλλες εποχές και τη σημερινή, τονίζοντας πόσο η ηλικία είναι παράγοντας που αυξάνει την πιθανότητα μελανώματος αλλά και πόσο αυτή ακριβώς η ηλικία κάνει αναγκαία τη συχνή εξέταση, μια φορά τον χρόνο, ώστε να αποτελεί ασπίδα προστασίας.

Τις εισηγήσεις ακολούθησαν ενδιαφέρουσες ερωτήσεις στις οποίες δόθηκαν ικανοποιητικές απαντήσεις.

Με τη λήξη των εργασιών της Ημερίδας επιδόθηκαν στους συμμετέχοντες γιατρούς και των δύο ημερών αναμνηστικά από τους διοργανωτές.

Η Ημερίδα άφησε στο ακροατήριο τις καλύτερες εντυπώσεις και ως προς την πρωτοτυπία του θέματος και ως προς τη σοβαρή αντιμετώπισή του από τους γιατρούς και τους διοργανωτές της.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας