Σχόλια

Μιχάλης Γκανάς – Θανάσης Μαρκόπουλος. Δρόμοι της φιλίας και δρόμοι της ποίησης

Στη Βέροια χθες το βράδυ ο Μιχάλης Γκανάς, προσκεκλημένος του 1ου ΓΕΛ Βέροιας, που παρουσίασε την ποίησή του με μοναδική συνέπεια και ευαισθησία.

Δίπλα του ο Θανάσης Μαρκόπουλος, ο δικός μας ποιητής που τιμά τη Βέροια με την ποίησή του και δύο υποψηφιότητες για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης.

Οι δύο ποιητές είναι πολύ κοντά από το 2006, όταν ο Θανάσης Μαρκόπουλος κάλεσε για πρώτη φορά τον Μιχάλη Γκανά στη Βέροια. Τον είδαμε τότε στον ίδιο χώρο, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Από τότε οι δύο ποιητές επικοινωνούν συχνά, δεμένοι με δεσμούς φιλίας αλλά και με δεσμούς κοινής ποιητικής οπτικής

Στην ποίηση και των δύο είναι βαθιά ριζωμένος ο γενέθλιος τόπος και τα παιδικά χρόνια. Η γλώσσα τους είναι λιτή και απέριττη, κουβαλώντας ένα μεγάλο σημασιολογικό και συναισθηματικό βάρος και η ματιά με την οποία βλέπουν το σύγχρονο κόσμο μας διεισδυτική και στοχαστική, με πικρές αποχρώσεις στην εικονοπλασία της.

Χθες μάλιστα ο Μιχάλης Γκανάς διάβασε στο κοινό κι ένα ποίημά του αφιερωμένο στο Θανάση Μαρκόπουλο, πράγμα που δε συνηθίζεται εύκολα στον κύκλο των ομοτέχνων.

Εμείς ως πόλη χαιρόμαστε τη φιλία τους και τον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο με την ποιητική τους ματιά.

far

Φωτογραφίες: faretra.info

Σχετικά με την εκδήλωση – αφιέρωμα του 1ου ΓΕΛ Βέροιας στο Μιχάλη Γκανά μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

banner-article

Ροη ειδήσεων