“Το Γαλάζιο Πουλί” του Μαίτερλινκ, η πολυβραβευμένη παράσταση της 7ης Θεατρικής Άνοιξης Εφήβων
Με το «Γαλάζιο Πουλί» του Μωρίς Μαίτερλινκ, το 2ο Γυμνάσιο & 2ο ΓΕΛ Αλεξάνδρειας, σε καλλιτεχνική σύμπραξη, πήραν τις σημαντικότερες διακρίσεις στη φετινή 7η Θεατρική Άνοιξη Εφήβων του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας. Έπαινος σκηνογραφίας, ενδυματολογίας, β’ γυναικείου ρόλου, αλλά και βραβείο α’ γυναικείου ρόλου, σκηνοθεσίας και καλύτερης παράστασης.
Αρχιτέκτονας της πολυβραβευμένης παράστασης η φιλόλογος Φλώρα Γώτη, που δεν ξάφνιασε καθόλου ούτε το κοινό ούτε την κριτική επιτροπή, αφού έχει δώσει και παλιότερα δείγματα του πάθους της για το Θέατρο, που καταφέρνει να το μεταδώσει και στους μαθητές της, συγκροτώντας μαζί τους ομάδες που τις χαρακτηρίζει η έμπνευση, η δροσερή ματιά και ο κόπος, πολύς κόπος!
Αυτήν τη φορά το έργο που στάθηκε αντικείμενο μελέτης, για να μεταμορφωθεί σε ζωντανή παράσταση, ήταν το «Γαλάζιο Πουλί» του νομπελίστα Μωρίς Μαίτερλινκ, ένα ονειρικό παιχνίδι της αναζήτησης της ευτυχίας.
Έργο επιφανειακά εύκολο, αφού κινείται στο κλίμα του παραμυθιού, παρουσιάζει βαθύτερα εγγενείς δυσκολίες ως προς τη διάρκεια, ως προς την κίνηση μεγάλων συνόλων επί σκηνής, αλλά κυρίως ως προς την προσέγγισή του, αφού είναι έργο φιλοσοφικού στοχασμού.
Κι εδώ έγκειται η επιτυχία της θεατρικής ομάδας που το ανέβασε. Σίγουρα μετά από εξαντλητική μελέτη του έργου με τους μαθητές της η σκηνοθέτιδα κατάφερε να τους περάσει την αλληγορική του διάσταση, καθώς το «Γαλάζιο Πουλί», που όλοι αναζητάμε στη ζωή, μπορεί να είναι ανύπαρκτο στις διαστάσεις που το φανταζόμαστε, υπαρκτό όμως και προσεγγίσιμο μέσα στην καθημερινότητά μας, αν το δούμε μέσα από τη σύλληψη πανάρχαιων αναλλοίωτων ιδεών, όπως της αγάπης.
Με αντιθετικά σύμβολα όπως: ζωή-θάνατος, φως-σκοτάδι, μνήμη-λήθη, νερό- φωτιά, ο συγγραφέας χτίζει έναν κόσμο ονειρικό, όπου τα παιδιά, με την αγνότητα και την αθωότητα που τα διακρίνει, κινούνται ανάμεσα στο φόβο και την ελπίδα, το όνειρο και τη διάψευση, για να καταλήξουν στον στέρεο κόσμο της μητρικής αγάπης και της οικογένειας, βλέποντας τον κόσμο και τη ζωή αισιόδοξα.
Πολλά τα παιδιά πάνω στη σκηνή. Κι όμως, παρά τους πρωταγωνιστές του έργου που βραβεύτηκαν, λειτούργησαν όλα ισοδύναμα, καθώς μέσα στην εξαιρετική σκηνογραφική υπογράμμιση του έργου και με τη σωστή ενδυματολογική αντιμετώπιση, κατάφεραν να μιλήσουν σαν ένα ενιαίο και συμπαγές σύνολο, κάτω από τις σαφείς σκηνοθετικές οδηγίες που το στήριξαν εντυπωσιακά.
Η παράσταση που δόθηκε στο Χώρο Τεχνών της Βέροιας, δικαίωσε την κριτική επιτροπή της Θεατρικής Άνοιξης, δίνοντας στο κοινό ένα δείγμα σοβαρής και υπεύθυνης δουλειάς, απόρροια γνώσης, αλλά και νεανικού ενθουσιασμού.
Φωτογραφίες: faretra.info