Παρουσιάστηκε στη Βέροια το βιβλίο “Γιάννης Ρίτσος: Πρώιμα ποιήματα & πεζά” – Ο άνθρωπος και ο ποιητής μέσα από τα πρώτα βιώματα
Στο καφέ «εκτός χάρτη» της Βέροιας παρουσιάστηκε απόψε το βιβλίο «Γιάννης Ρίτσος: Πρώιμα ποιήματα & πεζά», ένα βιβλίο που φωτίζει όσα διαμόρφωσαν τον άνθρωπο και τον ποιητή Ρίτσο.
Διοργανωτές της εκδήλωσης ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ημαθίας, οι Εκδόσεις Κέδρος και το Βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο.
Ο Γιώργος Ανδρειωμένος, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, έκανε την εισαγωγική μελέτη και εξέδωσε τα κείμενα του βιβλίου, δουλειά πρωτότυπη, που για πρώτη φορά έρχεται στο φως.
Το βιογραφικό του Γιώργου Ανδρειωμένου παρουσίασε ο συντονιστής της εκδήλωσης Παντελής Τσαλουχίδης, επισημαίνοντας την ανάλογη δουλειά που έκανε και παλιότερα ο Καθηγητής για τον Κωστή Παλαμά και τον Νικηφόρο Βρεττάκο.
Παρουσιάζοντας το περιεχόμενο αλλά και τους στόχους του βιβλίου, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Αλέκος Χατζηκώστας ξεκίνησε από το μέγεθος της προσωπικότητας του ποιητή, που το έργο του και οι αγώνες του έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την εποχή μας, όπου κυριαρχούν αποκλειστικά οι οθόνες της τηλεόρασης και του κινητού.
«Είναι σημαντικό, τόνισε ο παρουσιαστής, το ότι ο Γιώργος Ανδρειωμένος ανέβηκε στην πόλη μας, να μιλήσει για το βιβλίο, με την πρόθεση μάλιστα να επισκεφτεί και σχολεία. Η ιδέα ξεκίνησε από την επικοινωνία που είχα με την Τασούλα Χριστοδούλου, που, με το βιβλιοπωλείο της Ηλιοτρόπιο, στηρίζει πάντοτε με ενθουσιασμό τέτοιες προσπάθειες.»
Χωρίζοντας το περιεχόμενο σε ποιήματα και πεζά, όπου στα τελευταία καθοριστικό ρόλο παίζουν οι αναμνήσεις του ποιητή, ο Αλέκος Χατζηκώστας έδωσε το λόγο στον συγγραφέα, που επέλεξε να μιλήσει στο κοινό όρθιος, συνηθισμένος σίγουρα από την άμεση επικοινωνία που έχει στις παραδόσεις του με τους φοιτητές του.
Με λόγο απλό και κατανοητό, αλλά ταυτόχρονα με εμφανές το υψηλό γνωστικό επίπεδο, ο συγγραφέας ξεκίνησε από κάτι πολύ σημαντικό γι’ αυτόν, το ότι η γνώση της ποίησης πρέπει να εκλαϊκεύεται και να παρέχεται, αν είναι δυνατόν, σε όλους και όχι μόνο στους μυημένους.
Κάνοντας πράξη τη συγκεκριμένη άποψη μίλησε για τα παιδικά και νεανικά χρόνια του ποιητή, που καθόρισαν την πορεία του αργότερα. «Γιατί ένας ποιητής, δε γεννιέται έξω από τον τόπο και τον χρόνο, δε γεννιέται χωρίς να τον προσδιορίσουν τα βιώματά του, κι ο Ρίτσος ως ποιητής και ως άνθρωπος καθορίζεται από τα χρόνια και τα γεγονότα αυτά» είπε.
Δίνοντας τα τραγικά γεγονότα της νιότης του -οικονομικός ξεπεσμός μια αρχοντικής οικογένειας, αρρώστιες και θάνατοι αγαπημένων προσώπων, η τρέλα, σκοτεινή πάνω από την οικογένεια, η δική του φυματίωση, η εξευτελιστική ανέχεια- έδειξε πώς διαπότισαν πέρα για πέρα τη ζωή και την ποίησή του, κάνοντάς τον να περάσει από την πλήρη παραίτηση στον δρόμο του αγώνα, για να φτιάξει μαζί με τους συνοδοιπόρους του έναν καλύτερο, έναν δικαιότερο κόσμο.
«Δεν είναι ανεξήγητο, είπε ο Καθηγητής, το ότι ο Ρίτσος επέλεξε τις σοσιαλιστικές ιδέες, που εξέφραζαν την ελπίδα εκείνη την εποχή. Ο Ρίτσος, ένας υπέροχος άνθρωπος, με αγάπη πάνω απ’ όλα για τον ίδιο τον άνθρωπο, στάθηκε πάντα γενναιόδωρος, ιδιαίτερα απέναντι στους νέους, παλεύοντας για το παρόν και το μέλλον όλων.
Ενώ ο Παλαμάς τον έχρισε ουσιαστικά διάδοχό του μετά το «Τραγούδι της αδελφής μου» και τον «Επιτάφιο», με την περίφημη φράση του «παραμερίζουμε ποιητή για να περάσεις», το πολιτικό και το πνευματικό κατεστημένο εκείνης της εποχής, αλλά και μικρόνοες ομότεχνοι της εποχής μας δεν αναγνώρισαν ποτέ το μεγάλο του ανάστημα, λόγω της ιδεολογικής του ένταξης».
Η δουλειά, λοιπόν, του Γιώργου Ανδρειωμένου μέσα από το βιβλίο του φώτισε εκείνο το υπόβαθρο, οικονομικό και συναισθηματικό του ποιητή, που διαμόρφωσε την προσωπικότητά του μέσα από τις σημαντικότερες εκφάνσεις της.
Η παρουσίαση του βιβλίου έκλεισε με συζήτηση, που την επεδίωξε με θέρμη ο συγγραφέας, αλλά και ανταποκρίθηκε αυθόρμητα σ’ αυτήν το κοινό.
Φωτογραφίες: faretra.info