Απόψεις

“Με αφορμή την επέτειο της δολοφονικής επέμβασης ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία” γράφει ο Γιάννης Τσεχελίδης

Γιάννης Τσεχελίδης*

Τούτες τις μέρες συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από τη βάρβαρη ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη επέτειο, μια μαύρη επέτειο που σήμερα είναι ίσως πιο επίκαιρη από ποτέ.

Η Νατοϊκή στρατιωτική επιχείρηση στη Γιουγκοσλαβία καταγράφηκε ως η μεγαλύτερη επιχείρηση στην ευρωπαϊκή ήπειρο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με πρόσχημα τη δήθεν προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων των αλβανόφωνων κατοίκων του Κοσσυφοπεδίου, οι Αμερικανονατοϊκοί και οι  Ευρωπαίοι εταίροι τους αιματοκύλισαν τον λαό της Γιουγκοσλαβίας, διέλυσαν τις υποδομές της χώρας καταστρέφοντας την οικονομία της και τη διαμέλισαν παραβιάζοντας κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου. Δημιούργησαν ένα προτεκτοράτο στην καρδιά των Βαλκανίων και εγκατέστησαν εκεί τη μεγαλύτερη  στρατιωτική βάση τους στο εξωτερικό. Μια βάση ορμητήριο ώστε να θωρακίσουν τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων στην περιοχή έναντι των συμφερόντων των άλλων μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και ιδιαίτερα της Ρωσίας.

Στο ίδιο πλαίσιο  – των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και παιχνιδιών – για την προώθηση των συμφερόντων τους, σχεδίασαν και πέτυχαν την συμφωνία των Πρεσπών. Όπως τώρα έτσι και τότε  η Ελληνική Κυβέρνηση πιστή στο πνεύμα και το δόγμα της λυκοσυμμαχίας του ΝΑΤΟ παρέδωσε «γη και ύδωρ» στους Αμερικανούς. Παραχώρησε λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο στους φονιάδες για να εξαπολύσουν την άνανδρη επίθεσή τους στον λαό της Γιουγκοσλαβίας.

Σε αντίθεση με την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η πλειοψηφία του λαού μας καταδίκασε την επέμβαση και τον πόλεμο, έδειξε έμπρακτα την αλληλεγγύη της στον λαό της Γιουγκοσλαβίας. Οι κομμουνιστές πρωτοστάτησαν στους αγώνες ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση. Με αυταπάρνηση και αυτοθυσία στήθηκαν μπροστά στις σιδερόφραχτες φάλαγγες εμποδίζοντας και καθυστερώντας τη γρήγορη ανάπτυξή τους στο έδαφος της Γιουγκοσλαβίας. Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ ξενύχτησαν πολλά 24ωρα για να αποτρέψουν την απόβαση των Αμερικανών στην παραλία του Λιτοχώρου. Κατάφεραν να γελοιοποιήσουν τα νατοϊκά στρατεύματα και να τα στείλουν… στην Κεντρική Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης αντί στα σύνορα με τα Σκόπια.

Το ρόλο του μπάτλερ των Αμερικανών ιμπεριαλιστών οραματίζονται και σήμερα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αστικής τάξης, η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, η ναζιστική Χρυσή Αυγή όταν μιλάνε για τον αναβαθμισμένο ρόλο που μπορεί να έχει η  χώρα μας στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

Πρόκειται ουσιαστικά για σχεδιασμό που προετοιμάζουν  τα  επιτελεία των δολοφονικών οργανισμών  ώστε να καταστήσουν την πατρίδα μας «γεωπολιτικό μεντεσέ» της πολιτικής τους στην ευρύτερη περιοχή όπως πολύ παραστατικά  δήλωσε ο αμερικάνος πρέσβης Τζ. Πάιατ.

Ένας  σχεδιασμός  που δεν υπηρετείται μόνο από τις κυβερνήσεις, αλλά και από τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές που  στηρίζονται από τα κόμματα του κεφαλαίου. Οι τεμενάδες που κάνουν δήμαρχοι και περιφερειάρχες στους φονιάδες των λαών που στρατοπεδεύουν σε λιμάνια και αεροδρόμια καθιστούν τις υποδομές αυτές «μαγνήτη» κινδύνων για τον λαό και τη χώρα.

Πρόσφατα ο πρέσβης των ΗΠΑ επιθεώρησε εκ νέου το λιμάνι της Θεσ/νίκης που έχει μετατραπεί σε βάση «διεκπεραίωσης» των αμερικανικών δυνάμεων σ’ όλη την περιοχή των Βαλκανίων, συνοδευόμενος από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα.

Απ’ αυτό το αλισβερίσι τίποτα καλό δεν μπορεί να περιμένει ο ελληνικός λαός. Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι νέοι,  οι γυναίκες, οι άνεργοι της περιοχής μας δεν πρόκειται να κερδίσουν τίποτα. Απεναντίας, θα πρέπει να ανησυχούν σοβαρά καθώς περιπλέκεται ολοένα και περισσότερο το κουβάρι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή μας. Πρέπει μαζί με τους άλλους βαλκανικούς λαούς να δυναμώσουν την πάλη τους για την απόκρουση όσων μαγειρεύονται στους κόλπους των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και να τιμωρήσουν με την ψήφο τους όλους τους «πρόθυμους» που στρώνουν τα κόκκινα χαλιά στους ιμπεριαλιστές.

Μπροστά στην κάλπη να ενισχύσουν το ρεύμα της αμφισβήτησης αυτών των σχεδιασμών, να βάλουν εμπόδια στηρίζοντας τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης σε Δήμους και Περιφέρειες και το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στις Ευρωεκλογές.

*Γιάννης Τσεχελίδης, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση, μέλος του Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ στην Ημαθία

banner-article

Ροη ειδήσεων